Geüpdatet: 17 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Waarom hebben damesfietsen geen stang?

05 April 2018

Het grote verschil tussen een dames- en een herenfiets is de afwezigheid van een stang (bovenbuis) vanaf het gebied onder de zadel naar het gebied onder het stuur bij de damesfiets. Veel mensen vragen zich dan ook hardop af waarom damesfietsen geen stang hebben.

Er zijn diverse reden dat de damesfietsen geen stang hebben. Een stang maakt deel uit van een driehoekig frame dat een stevigere constructie is als een frame in v-vorm. Aangezien de meeste mannen wat steviger en zwaarder zijn, is hierbij het ontwerp van de fietsen rekening mee gehouden.

Het ontbreken van een stang op een damesfiets

In het verre verleden waren fietsen alleen een vervoermiddel voor mannen. Daarnaast maakte een stang het moeilijk voor het opstappen en afstappen van een fiets als de dames gekleed waren in een lange rok of jurk wat in die tijd mode was. Dit gaat natuurlijk veel makkelijker als er geen stang op de fiets zit. Toen ook dames interesse begonnen te tonen in het fietsen, werden er speciale damesfietsen zonder stang vervaardigd. Dit is altijd zo gebleven.

Het is een traditie waarvan eigenlijk niet meer vanaf is geweken, met uitzondering van het wielrennen. Daar rijden de dames met een fiets met een stang, omdat de stevigheid en stabiliteit van de fiets bij deze sport van groot belang is.

Top Damesfiets aanbiedingen


Top Omafiets aanbiedingen


Gerelateerde pagina's