Geüpdatet: 30 November 2023

Dagaanbiedingen blog

Waarom foliumzuur innemen als je zwanger bent of wilt worden?

17 December 2018

Foliumzuur is een voedingssupplement dat in één adem genoemd wordt met zwangerschap. Veel aankomende moeders slikken dan ook trouw de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine maar hebben eigenlijk géén idee waarom. In dit artikel leggen we uit waarom je foliumzuur moet innemen als je zwanger bent of wilt worden.

Als je een kinderwens hebt of zwanger wilt worden is het verstandig dat je foliumzuur slikt. Het advies is om hiermee minimaal vier weken voor de conceptie mee te starten en hiermee door te gaan tot je tien weken zwanger bent. Hierdoor loopt de baby een kleinere kans op aandoeningen van het zenuwstelsel. Hieronder lees je alle informatie hierover zodat je alle noodzakelijke kennis in huis hebt.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is de titel die gebruikt wordt voor vitamine B11. Deze vitamine is een onderdeel van een groep in wateroplosbare vitamines die samen de B vitamines vormen. Vitamine B11 heeft een belangrijke bijdrage in de aanmaak van witte- en rode bloedlichaampjes maar ook voor de groei en werking van ons lichaam.

Onder normale omstandigheden krijg je voldoende vitamine B11 binnen. Deze vitamine komt immers vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Daarnaast zit er veel vitamine B in bananen, bonen en rode pepers. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is wel van groot belang om deze vitamine binnen te krijgen. Ons lichaam maakt deze vitamine immers niet zelf aan!

Waarom foliumzuur belangrijk is voor de ongeboren baby

Foliumzuur helpt dus bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Dit is vooral bij een ongeboren baby van groot belang voor de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. De ontwikkeling hiervan begint al vanaf de eerste dag na de bevruchting. Door extra foliumzuur binnen te krijgen verklein je dus de kans op een open ruggetje, een open gehemelte of een hazenlip.

Op het moment dat je onverwachts zwanger raakt is het raadzaam om direct te beginnen met het slikken van foliumzuur als voedingssupplement om de kans op dit soort geboorteafwijkingen te verkleinen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor zwangere vrouwen

Het is voor zwangere vrouwen eigenlijk niet mogelijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur uit het dagelijkse voedingspatroon te halen. Zij hebben maar liefst 400 microgram extra vitamine B11 nodig. Dit komt neer op één kilo bruine bonen of een pond spruitjes of ongeveer 30 bruine boterhammen. Het is verstandig om een voedingssupplement met foliumzuur te gebruiken om wel aan de noodzakelijke voedingsstoffen te komen. Dit voedingssupplement bevat precies de juiste hoeveelheid foliumzuur die je nodig hebt. Het kan overigens géén kwaad als je per ongeluk te veel foliumzuur binnen krijgt. Foliumzuur is een vitamine op waterbasis, als je lichaam te veel aan deze vitamine B binnen krijgt wordt het vanzelf afgescheiden via de urine.

Waarom vier weken voor de conceptie beginnen met foliumzuur?

Het is belangrijk om hier een maand voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt te beginnen met het slikken van foliumzuur. Er gaat namelijk ongeveer vier weken overheen totdat je lichaam voldoende foliumzuur heeft kunnen opnemen. Ook als het wat langer duurt voordat je zwanger raakt doe je er verstandig aan om voortdurend de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur te blijven slikken.

Overigens is het niet verstandig om hiervoor meer lever, leverworst en paté te eten. In dit soort producten zit wel heel veel vitamine B11, maar ook een hoog percentage aan vitamine A. Een te hoog percentage aan die vitamine is juist weer schadelijk voor een ongeboren baby.

Een voedingssupplement als foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar en moet worden gezien als een aanvulling op het dagelijkse voedingspatroon, niet als vervanging ervan. Bij vragen of persoonlijk advies over het gebruik kun je het beste je huisarts of verloskundige raadplegen.

Bekijk hier waarom foliumzuur belangrijk isGerelateerde pagina's