Geüpdatet: 30 November 2023

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen?

02 Oktober 2018

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze wandelen heerlijk vinden en dit ook vaak doen. Als je dan begint over wandelschoenen word je vaak glazig aangekeken. Dat kan toch gewoon op je gympies? Natuurlijk kun je relatief korte wandelingetjes prima op je gympen maken, maar ga je de bergen of de bossen in, over de heide banjeren of de vierdaagse lopen dan is het wel zaak dat je goede en echte wandelschoenen aan hebt. Deze zijn op zulke momenten echt comfortabeler en beter voor je voeten. Goede wandelschoenen zorgen er namelijk voor dat je voeten, maar ook je knieën de juiste ondersteuning krijgen. Hierdoor kun je fijn en comfortabel door stappen. Waar je op moet letten bij het kopen van wandelschoenen vertellen wij je in dit artikel.

Waar ga je wandelen?

Voordat je als een gek naar de eerste de beste winkel rent om een schoen uit te zoeken is het verstandig om eens na te gaan waar en op welk terrein je precies gaat wandelen. Met andere woorden waar ga je de schoen voor gebruiken?

Wandelschoenen zijn namelijk persoonlijk en de ene schoen is de andere niet. Koop je dus de verkeerde schoen kan dit je wandelplezier behoorlijk vergallen en heb je kans dat de schoenen alleen maar zeer doen, blaren en andere narigheid veroorzaken. Denk dus goed na waar je ze voor gaat gebruiken. Is dat voor vlakke paden, blijf je op asfalt wegen, ga je de bergen in, kom je op rotsen terecht, ga je bijvoorbeeld wandelen in de Schotse hooglanden, zware trektochten maken of op expeditie? Ieder terrein vraagt andere eigenschappen van een wandelschoen. Kortom bedenk goed hoe en waar je gaat wandelen.

Verschillende categorieën

Je wandeldoel is dus bepalend voor het type wandelschoen dat je gaat kiezen. Om je te helpen bij de keuze worden wandelschoenen daarom ook ingedeeld in vier categorieën.

 • Cat A: In deze categorie vallen de lage en soepele wandelschoenen die vooral geschikt zijn voor lichte wandelingen door de stad of in het bos, wandelingen door terrein met lichte glooiingen of wandelingen in niet te nat of te moeilijk terrein. Als je hoofdzakelijk in Nederland gaat wandelen zijn deze schoenen uitermate geschikt.
 • Cat B: In deze categorie kom je wandelschoenen en bergwandelschoenen met een hoge schacht tegen. Deze schoenen zijn uitermate geschikt als je op wat ruiger terrein gaat wandelen zoals bijvoorbeeld trektochten door de Alpen of de Ardennen. Ze zijn gemaakt van wat dikker leer, hebben een hoge schacht om de enkels meer steun te geven en een dikkere zool dan de schoenen in categorie A.
 • Cat C: Een doorgewinterde wandelaar die vaak hutten trektochten in gebergten als de Dolomieten maakt en dus op stenen en gruis terecht komt heeft een schoen nodig uit deze categorie. De wandelschoenen zijn een stuk robuuster en stugger en hebben een grover profiel dan de schoenen uit de voorgaande categorieën. Bovendien kun je onder deze schoenen stijgijzers bevestigen om op een gletsjer of een sneeuwveld mee te lopen.
 • Cat D: Deze wandelschoenen zijn bedoeld voor het zware klimwerk in hooggebergten. Ook onder deze schoenen kun je stijgijzers bevestigen. Het zijn zware, stugge, vaak leren schoenen met een hoge schacht om je voeten zo veel mogelijk steun te geven. Gewone wandelingen is met deze schoenen onmogelijk. Deze schoenen zijn alleen geschikt voor extreme (klim)tochten onder zware omstandigheden.
 • Waterafstotend of waterdicht

  Het volgende punt om op te letten is of de schoenen waterafstotend of waterdicht zijn. Hier zijn nog wel eens wat misverstanden over. Waterafstotend wil zeggen dat het water van de schoen afrolt bij bijvoorbeeld een licht buitje. Bij aanhoudende regen -zoals je bijvoorbeeld tegen kunt komen in de Schotse hooglanden- komt het water toch door je schoen heen. Dit heeft natuurlijk als resultaat dat je alsnog met natte voeten komt te zitten.

  Waterdicht heeft dit niet. Ook bij aanhoudende regen komt het vocht er niet door heen en hou jij heerlijk droge voeten. Wandel je dus vooral door koude natte streken of door de sneeuw kun je het beste voor waterdichte schoenen kiezen. Wandel je juist meer in gebieden waar het warm en droog is? Dan kun je beter een ademende, niet-waterdichte schoen kiezen.

  Daarnaast hebben sommige wandelschoenen een Gore-Tex voering. Dit is een materiaal dat wind- en waterdicht is zodat water niet van buiten naar binnen kan maar zweet wel naar buiten kan. Deze schoenen zijn waterdicht en tegelijkertijd ook ademend.

  Overige zaken waar je op moet letten bij het kopen van wandelschoenen

  Zoals je ziet zijn er al best wel wat keuzes te maken voordat je naar de winkel gaat, maar er is meer om rekening mee te houden. Ga bijvoorbeeld altijd ‘s middags je wandelschoenen passen en kopen. Je hebt dan al flink wat stappen gezet waardoor je voeten vaak wat dikker zijn dan dat je net je bed uit komt. Ook tijdens een wandeling zullen je voeten namelijk wat opzwellen.

  Gebruik bij het passen je wandelsokken. Deze zul je ook tijdens je wandelingen dragen en geven je een goed beeld van hoe comfortabel de wandelschoen straks tijdens je tochten zal zitten. Bovendien zijn wandelsokken altijd wat dikker dan gewone sokken. Zorg er ook voor dat je altijd goed ademende sokken kiest.

  Kortom een wandelschoen is niet zomaar even gekocht. Er zijn een hoop zaken waar je op moet letten.

  Bekijk hier een filmpje over aandachtspunten bij het kopen van wandelschoenen


  Top Wandelschoen aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's