Geüpdatet: 1 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij het kopen van een braadpan?

18 Oktober 2018

Je ziet diverse winkels die braadpannen aanbieden. Hierin zit best wel vaak een groot prijs- en kwaliteitsverschil. Waar moet je op letten bij het kopen van een braadpan? In deze blog ontdek je dat je niet zómaar een braadpan moet kopen. Een braadpan hoeft niet overdreven duur te zijn, maar wel van goede kwaliteit en dat is niet altijd het geval.

Als je nieuwe braadpannen gaat kopen is het heel verstandig om even goed te kijken naar de kwaliteit van de pannen. De eisen die een goede kok stelt aan zijn of haar braadpannen, liggen veel hoger dan de eisen aan een kookpan. Dit heeft te maken met de gerechten die in de pan bereid worden. Bij het braden van vlees en vis moet je natuurlijk volledig op je pan kunnen vertrouwen, veel meer dan bij het koken van groente.

Hoe kun je goede braadpannen onderscheiden?

Een goede kok merkt direct dat een braadpan (ook wel stoofpan genoemd) van een goede kwaliteit is of niet. Dit heeft vooral te maken met de warmtegeleiding. Een goede pan is op iedere plek even warm en doet er niet lang over om dit te bereiken. Hierdoor heb je meer controle over de pan en kan het gerecht gelijkmatig klaargemaakt worden.

Met betrekking tot warmtegeleiding is een pan van koper de beste optie. Het nadeel is wel dat dit materiaal erg duur is. Goede alternatieven zijn pannen van geëmailleerd gietijzer, roestvrij staal en aluminium. De warmtegeleiding wordt verbeterd als diverse materialen met elkaar gecombineerd worden, zowel voor de bodem als de rand.

Braadpannen van geëmailleerd gietijzer hebben als voordeel dat deze niet gaan roesten. Emaille zorgt voor een beschermende laag en voorkomt dat er geurtjes van de gerechten in de pan blijven hangen. Daarnaast zijn deze pannen vrij eenvoudig schoon te houden en lichter van gewicht dan braadpannen van andere materialen. Emaille kan wel afbrokkelen bij vallen en stoten. Daarnaast kun je deze pannen beter niet in de vaatwasser stoppen.

Een voordeligere optie is een braadpan van geëmailleerd plaatstaal. Deze bekende zwarte pannen zijn gemaakt van een dunner materiaal en hierdoor nog lichter van gewicht. De warmtegeleiding is ook iets minder dan van een gietijzeren pan. Ook in deze pan zit emaille verwerkt, dat na langdurig gebruik zal beschadigen.

Een braadpan van roestvrij staal (RVS) is dunner waardoor de warmtegeleiding minder is. Daarom is het verstandig om te letten op de samenstelling van de bodem van de pan. Een pan met een thermische bodem zal de warmte beter geleiden dan andere opties. Pannen met deze bodems zijn vaak energiezuiniger. Een RVS pan kan wel in de afwasmachine.

Waar moet je verder op letten bij het kopen van een stoofpan?

Naast het materiaal zijn er een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij het kopen van een braadpan. Denk hierbij aan de afmeting van de pan. Als je voor meerdere personen eten gaat bereiden, koop dan een stoofpan die een minimale afmeting van 24 cm heeft. Met deze afmeting kun je alle kanten op én kun je de lekkerste gerechten bereiden.

Bekijk hier een filmpje over braadpannen


Top Braadpan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's