Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Verschillende soorten ti

22 Mei 2023

Een tuintafel is een onmisbaar element in elke tuin of op elk terras. We gebruiken ze om gezellig te eten, om een drankje te doen met vrienden of om heerlijk te genieten van het mooie weer met een goed boek. Tuintafels zijn er in allerlei soorten, maten, materialen en stijlen. In deze blog bespreken we enkele populaire materialen: hout, metaal en kunststof. Ook gaan we in op de verschillende stijlen. Na het lezen van deze blog heb je alle kennis in huis om de perfecte tuintafel voor jouw tuin of terras te vinden.

1. Houten tuintafels

Hout is een natuurlijk en tijdloos materiaal dat perfect in bijna elke tuin past. Houten tuintafels hebben dan ook een warme en natuurlijke uitstraling, waardoor ze een sfeervolle toevoeging zijn aan je buitenruimte. Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor tuintafels.

1.1. Teak

Teakhout is een van de meest duurzame houtsoorten en daardoor uitermate geschikt voor gebruik buitenshuis. Teakhouten tuintafels hebben een warme uitstraling en zijn bestand tegen weersinvloeden. Teakhout vergrijst op een natuurlijke manier en behoudt zijn unieke uitstraling. Een nadeel van teakhout is dat het vaak duurder is dan andere houtsoorten, maar het is zeker een goede investering dankzij de lange levensduur en unieke uitstraling.

1.2. Steigerhout

Steigerhout is een goedkopere optie dan teakhout, maar heeft ook een robuuste en stoere look. Steigerhouten tafels zijn vaak in grote afmetingen verkrijgbaar en passen goed in een landelijke of industriële stijl. Let wel op dat steigerhout goed moet worden behandeld om bestand te zijn tegen weersinvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld je steigerhouten tafel jaarlijks behandelen met een beits of laklaag om de levensduur te verlengen.

2. Metalen tuintafels

Metaal is een ander veelgebruikt materiaal voor tuintafels. Metalen tuintafels zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en geven een strakke en moderne uitstraling.

2.1. Aluminium

Aluminium tuintafels zijn lichtgewicht, waardoor je de tafel eenvoudig kunt verplaatsen. Aluminium is roestvrij, waardoor het goed bestand is tegen weersinvloeden. Aluminium is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en daardoor kun je een tafel kiezen die perfect bij jouw stijl past. Aluminium geeft een moderne uitstraling en past goed bij strakke en minimalistische stijlen.

2.2. Staal

Stalen tuintafels zijn zwaarder dan aluminium tafels en geven een robuustere en industriële uitstraling. Vaak zijn stalen tuintafels behandeld met een poedercoating, wat ze beter bestand maakt tegen roest en andere weersinvloeden. Een stalen tuintafel past bij verschillende stijlen, maar komt vooral goed tot zijn recht in een industriële of moderne tuininrichting.

3. Kunststof tuintafels

Kunststof is een veelzijdig materiaal dat vaak wordt gebruikt voor tuintafels. Kunststof tuintafels zijn lichtgewicht, onderhoudsvriendelijk en budgetvriendelijk.

3.1. Polypropyleen

Polypropyleen is een stevig kunststof materiaal dat gebruikt wordt voor veel tuinmeubels, waaronder tuintafels. Polypropyleen tuintafels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, waardoor je eenvoudig een tafel kunt vinden die bij jouw stijl past. Polypropyleen is uv-bestendig en onderhoudsvrij, waardoor je de tafel eenvoudig schoon kunt maken met een vochtige doek.

3.2. Wicker

Wicker is een kunststof vlechtwerk dat lijkt op rotan. Wicker tuintafels hebben een natuurlijke en sfeervolle uitstraling en zijn daardoor goed te combineren met verschillende stijlen. Wicker is een sterk en onderhoudsvriendelijk materiaal dat goed bestand is tegen weersinvloeden. Ook hierbij geldt dat er verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, waardoor je de perfecte wicker tuintafel kunt vinden.

4. Stijlen

De stijl van je tuintafel hangt nauw samen met het materiaal waarvoor je kiest. Houten tafels passen goed bij landelijke, Scandinavische of bohemian stijlen. Metalen tafels zijn geschikt voor industriële, moderne of minimalistische tuinen. Kunststof tuintafels zijn veelzijdig en kunnen in verschillende stijlen passen, afhankelijk van de vorm en kleur die je kiest.

Conclusie

Tuintafels zijn er in verschillende materialen en stijlen. Bij het kiezen van een tuintafel is het belangrijk om rekening te houden met de uitstraling die je zoekt, de duurzaamheid van het materiaal en het onderhoudsgemak. Houten tuintafels hebben een natuurlijke en sfeervolle uitstraling, terwijl metalen en kunststof tafels juist strakker en onderhoudsvriendelijker zijn. Uiteindelijk is het belangrijk om een tafel te kiezen die bij jouw smaak en tuininrichting past, zodat je optimaal kunt genieten van je buitenruimte.

Bekijk hier meer over tuintafels 


Gerelateerde pagina's