Geüpdatet: 21 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips voor het aanschaffen van een actiecamera

04 Maart 2019

Een actiecamera is een kleine, robuuste en gebruiksvriendelijke camera waarmee je foto’s en video’s kunt maken van je sport- en actiemomenten. Er zitten wel wat verschillen in de diverse actiecamera’s. Lees hier de meest handige tips voor het aanschaffen van een actiecamera.

Een actiecamera is zeer goed bestand tegen de wat extremere omstandigheden. Je kunt met deze camera dus al je spectaculaire acties dus uitstekend vastleggen. Dit was in het verleden (en dat is nog niet zo lang geleden) uiteraard niet mogelijk. De camera’s van een aantal jaren terug hadden een veel groter formaat en waren absoluut niet waterdicht. Daarnaast was toen een klein stootje al genoeg om de camera te beschadigen.

Waar je een actiecamera voor kunt gebruiken

Het bovenstaande geeft een goed beeld van de ontwikkelingen die in een korte tijd op dit gebied hebben plaatsgevonden. Toen moest je er niet aan denken om de camera op je helm vast te zetten! Tegenwoordig kun je een actioncam gebruiken bij onder andere het auto- of motor racen, het surfen, (water) skiën, boarden, raften, mountainbiken of het bergbeklimmen. Het grote voordeel van de moderne camera’s is het kleine formaat en het minimale gewicht. De actiecamera zit niet in de weg als je actief bezig bent. Daarnaast is deze camera uitstekend bestand tegen extreme omstandigheden. Je hoeft je géén zorgen te maken over de camera. Je zou bijna vergeten dat je de actioncam bij je hebt!

Met behulp van deze camera kun je je spectaculaire herinneringen visualiseren. “Dichter bij de actie” kom je niet. De actie camera's zijn tegenwoordig van een uitstekende kwaliteit en voorzien van een groothoeklens of in sommige gevallen zelfs van een fisheye lens. Je ziet achteraf bijna nog meer dan op het moment zelf!

Verschillende soorten actiecamera’s

Uiteraard zijn er verschillende soorten actiecamera’s verkrijgbaar. De camera die jij het beste kunt aanschaffen hangt uiteraard af van je gebruikersbehoefte. Een actioncam met veel functionaliteiten is uiteraard duurder in aanschaf. Het is verstandig om na te gaan of je gebruik maakt van die functionaliteiten, anders is het uiteraard zonde om ervoor te betalen.

Er zijn een aantal grote fabrikanten op dit gebied zoals GoPro en Sony. Uiteraard zijn er nog een aantal andere fabrikanten die ook uitstekende materialen leveren. Naast de diverse functionaliteiten is het ook belangrijk om te kijken naar het gebruiksgemak. Je moet de actiecamera immers wel makkelijk kunnen bedienen als je ter plaatse bent.

Tips voor het aanschaffen van een actiecamera

Er zijn een aantal zaken waar je zeker op moet letten als je op zoek gaat naar een geschikte actiecamera. Lees deze tips voor het aanschaffen van een actiecamera dan ook goed door, voordat je een keuze maakt. Je zult merken dat er wellicht een aantal camera’s afvallen die niet bij je passen, maar dat er veel te kiezen over blijft!

 • Zoals aangegeven is de beeldkwaliteit van een actiecamera zéér goed te noemen. De kwaliteit van de opnamen wordt bepaald door de grootte van de beeldsensor. De stelregel is eenvoudig. Hoe groter de beeldsensor, hoe beter de kwaliteit van de beelden. Je kunt ervoor kiezen om te filmen in HD Ready of Full HD kwaliteit. De overtreffende trap is echter 4K, dat (zoals de naam al aangeeft) een resolutie heeft dat 4 keer zo scherp is als Full HD.
 • Uiteraard spelen de functionaliteiten van de camera een belangrijke rol in het maken van je keuze. De camera moet toch kunnen wat jij wenst. Vrijwel alle camera’s kunnen naast gewone opnames ook creatieve opnames maken. Het aantal frames per seconde (fps) dat het toestel aankan bepaalt of er een slow motion functie beschikbaar is. Hiervoor heb je een fps van minimaal 60 nodig. Er zijn camera's waarbij je de fps handmatig moet instellen maar er zijn ook camera’s met een voorgeprogrammeerde slow down modus.
 • Het tegenovergestelde van het maken van een slow motion video is het maken van een timelapse video. Hiermee kun je het aantal gemaakte beelden per seconde juist terugschroeven, maar deze beelden wel op een normale snelheid afspelen. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de beelden van de zon die wat sneller opkomt en ondergaat. Het maken van een timelapse video heeft dus te maken met de eerder genoemde fps. Bij geavanceerde camera’s is hier een speciale knop voor.
 • Een beetje aansluitend op het voorgaande is de beeldstabilisatie-functie. Als je actief bezig bent, heb je vaak niet in de gaten dat alles trilt en beweegt. Als je je beelden achteraf terug ziet, heb je dit zeker wel. Uiteraard moeten de beelden een realistische weergave bieden, maar te veel trillingen kunnen als storend worden ervaren. Een actie camera met ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor mooiere geleidelijkere beelden. Ongewenste trillingen en bewegingen worden hierdoor automatisch gecorrigeerd, wat uiteraard prettiger is om naar te kijken.
 • Naast de bovenstaande video mogelijkheden hebben vrijwel alle actioncams ook fotomogelijkheden. Als je hier véél waarde aan hecht, is het wellicht handig om te kijken of je camera een timelapse of een burst ondersteunt. Hiermee kan je een reeks foto’s achter elkaar maken. Als je deze foto’s ook wilt bewerken is het handig om te kiezen voor het fotograferen in RAW. Hiermee creëer je voor jezelf véél meer mogelijkheden voor beeldbewerking. let op, niet alle actioncams beschikken over deze functionaliteiten.
 • De meeste actiecamera’s hebben een display die gebruikt wordt voor om het menu van instellingen op te tonen. Bij diverse actioncams kun je niet het live beeld zien en zeker géén beelden op terugkijken. Uiteraard zijn er wel wat geavanceerdere camera’s waarbij dat wel kan. Dit gaat overigens wel ten koste van veel accucapaciteit.
 • Ga je de camera meenemen op het water? Dan moet je uiteraard kiezen voor een model dat waterdicht is. Deze modellen hebben dan geen beschikking over een LCD scherm. Let op, er zit een verschil tussen waterdicht (waterbestendig) en spatwaterdicht. Een waterdichte camera heeft speciale afdichtingen tegen water. Deze kun je zelfs zonder behuizing meenemen onder water. De behuizing is voor actiecamera’s die niet speciaal bestendig zijn gemaakt tegen water.
 • Met betrekking tot de accu heb je twee mogelijkheden. Je kunt kiezen voor actiecamera’s met een interne- en een externe accu. De externe accu kun je op een eenvoudige wijze vervangen als deze leeg is en verder gaan met filmen. Dit is bij een interne accu niet het geval. Deze moet je eerst met behulp van een USB kabel opladen voordat je verder kunt.
 • Als je enthousiast bent over je spectaculaire acties (of misschien wel je bloopers) wil je deze beelden graag meteen delen met de buitenwereld. Je moet hiervoor de beschikking hebben over een actioncam die connectiviteits functies heeft. Met behulp van wifi, bluetooth en NFC kun je je camera verbinden met je tablet of smartphone. Je kunt dan direct de beelden overzetten en snel delen met anderen. Er zijn ook actiecamera’s met een HDMI-aansluiting of een aansluiting voor een microfoon.
 • Uiteraard is het wél even handig om te kijken hoe je de camera kunt vastzetten. Het is natuurlijk niet handig om je camera te moeten vasthouden als je actief bezig bent! Kijk dus even goed of de bijgeleverde opzetstukken passen bij jouw doelstelling. Uiteraard zijn er diverse accessoires voor actiecamera’s verkrijgbaar.
 • Als je werkelijk niets wilt missen van je avonturen en (letterlijk) de wereld om je heen, moet je zeker kiezen voor een actiecamera die een 360 graden opname kan maken. Je kunt dan jouw avontuur nog eens goed herbeleven en de omgeving eens goed bekijken. Hier had je wellicht op het moment zelf geen tijd voor, je gebruikt deze camera immers om je spectaculairste acties op vast te leggen en dan heb je je aandacht wel ergens anders! Gelukkig hebben we de beelden nog!
 • Bekijk hier een sneeuwtest voor de actiecamera!


  Top Actiecamera aanbiedingen  Gerelateerde pagina's