Geüpdatet: 3 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Je pannen onderhouden? Zo doe je dat!

02 Januari 2021

Langdurig pannenplezier

Wanneer je goed voor je pannen wilt zorgen zodat je er extra lang van kunt genieten, is het natuurlijk belangrijk om ze goed te onderhouden. Wat het onderhoud inhoudt, hangt af van het materiaal waar de pannen van gemaakt zijn.

Pannen van roestvast staal

Pannen van roestvast staal zijn de makkelijkste onder de pannen. Het maakt voor deze pan niet uit of hij schoon wordt in de vaatwasser of door middel van handafwas. Daarnaast kun je hem best een tijdje laten staan na gebruik zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van de pan. Ofwel: daar heb je niet al te veel omkijken naar.

Pannen met een keramische anti-aanbaklaag

Tijdens het schoonmaken en gebruiken van deze pan mag je best een beetje voorzichtig zijn. Gebruik geen metalen voorwerpen in deze pan om krassen te voorkomen. Wat betreft het afwassen kun je deze pan het beste met de hand afwassen met wat afwasmiddel, een borstel en / of een sponsje.

Pannen met een teflon anti-aanbaklaag

Ook deze pan mag met de zachte hand worden behandeld, zowel tijdens het koken als tijdens het afwassen. Gebruik geen metalen of scherpe voorwerpen in deze pan en het liefst ook geen schurende spons. Simpelweg afwassen met de hand waarbij je wat afwasmiddel en een borstel / of een sponsje gebruikt volstaat. In principe mag deze pan ook in de vaatwasser.

Pannen van koper

Om goed voor je koperen pan te zorgen, is het van belang dat je geen afwasmiddel gebruikt en hij dus ook niet in de vaatwasser gaat. Het schoonmaken kun je doen met een mengsel van zout en zuur (bijvoorbeeld azijn of citroensap). Laat dit even inwerken en maak de pan dan schoon met een zacht sponsje. Het is belangrijk dat je na het schoonmaken de pan goed uitspoelt met water zodat er geen zuur achterblijft.

Pannen van plaatstaal

Pannen van plaatstaal zijn gemaakt van puur ijzer. Na aankoop is de pan licht van kleur, maar na verloop van tijd geraakt hij zwart. Deze pan ‘brand’ je als het ware in, waarna de zwarte laag als anti-aanbaklaag werkt. Het fijne aan deze anti-aanbaklaag is dat hij je leven lang meegaat, dus wanneer je goed voor deze pan zorgt heb je een vriend voor het leven. De pan maak je schoon met de hand, simpelweg met water. Hier komt geen afwasmiddel aan te pas. Het is belangrijk om de pan na hem te hebben afgewassen onmiddellijk af te drogen en af en toe wat in te vetten, zodat hij niet gaat kan gaan roesten.

Pannen van gietijzer

Ook een pan van gietijzer kan een vriend voor het leven zijn mits je er goed voor zorgt. Was hem zonder afwasmiddel met de hand af, liefst met een zachte spons. Als je hem op deze manier verzorgt, heb je dus een vriend voor het leven. Maar uiteindelijk geldt natuurlijk voor alle pannen: als je er goed voor zorgt, heb je er extra lang plezier van!

Beste pannenset aanbiedingen


Gerelateerde pagina's