Geüpdatet: 17 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Is deodorant schadelijk?

08 September 2022

Als het om persoonlijke hygiëne gaat, zijn maar weinig producten zo onmisbaar als deodorant. Deodorants zijn er in vele vormen, van sprays tot vaste stoffen, en ze worden zowel door mannen als vrouwen gebruikt om lichaamsgeur tegen te gaan. Maar is deodorant eigenlijk schadelijk?

De meeste commerciële deodorants bevatten allerlei chemische stoffen, waarvan sommige schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Aluminium, bijvoorbeeld, is een veel voorkomend ingrediënt in deodorant dat via de huid kan worden opgenomen. Studies hebben blootstelling aan aluminium in verband gebracht met borstkanker en de ziekte van Alzheimer.

Andere chemische stoffen in deodorant, zoals parabenen en ftalaten, zijn in verband gebracht met hormoonverstoring en voortplantingsproblemen. Sommige natuurlijke of "groene" deodorants kunnen veiliger zijn dan gewone merken, maar zelfs deze kunnen bij sommige mensen huidirritatie of allergische reacties veroorzaken.

Dus moet je je deodorant dumpen? Het antwoord is niet eenduidig. Als je je zorgen maakt over de mogelijke risico's van het gebruik van commerciële deodorants, kun je misschien een natuurlijk merk proberen of je eigen zelfgemaakte deodorant maken. Wees er wel zeker van dat je elk nieuw product eerst op een klein stukje huid uittest voor je het over je hele lichaam gebruikt.

Er is meer aan deodorant dan alleen zorgen dat je fris ruikt. In feite kan je deodorant je huid op een aantal manieren beïnvloeden. Hier kijken we hoe deodorant je huid kan beïnvloeden en wat je kunt doen om eventuele negatieve effecten te minimaliseren.

Deodorants kunnen huidirritatie veroorzaken

Een van de meest voorkomende manieren waarop deodorants je huid kunnen beïnvloeden is door irritatie. Veel mensen merken dat hun huid geïrriteerd raakt als ze deodorant gebruiken, vooral als ze een gevoelige huid hebben. Deze irritatie kan zich uiten als roodheid, jeuk, of zelfs bultjes op de huid. Als je enige vorm van huidirritatie van je deodorant ondervindt, kun je het beste overschakelen op een zachter product of een product dat speciaal voor de gevoelige huid ontworpen is. Je kunt ook proberen een antiperspirant te gebruiken in plaats van een deodorant, omdat deze producten vaak minder irriterende ingrediënten bevatten.

Deodorants kunnen het natuurlijke zweetproces van je lichaam beïnvloeden

Hoewel je er misschien niet veel bij stilstaat, is zweten eigenlijk een belangrijk onderdeel van het natuurlijke afkoelingsproces van je lichaam. Als je zweet, helpt verdamping je lichaamstemperatuur af te koelen. Maar als je een antiperspirant of deodorant gebruikt, blokkeer je in wezen je zweetklieren, wat dit natuurlijke afkoelingsproces kan beïnvloeden. In sommige gevallen kan dit leiden tot een verhoging van de lichaamstemperatuur en in extreme gevallen zelfs tot hitte-uitputting of een hitteberoerte. Als je bij warm weer tijd buiten doorbrengt, kun je het beste zonder enig okselproduct gaan, zodat je lichaam vrij kan zweten.


Gerelateerde pagina's