Geüpdatet: 6 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

Is anti-aanbaklaag veilig in gebruik?

03 November 2022

Zoals je misschien weet zijn antiaanbaklagen erg populair, vooral voor kookgerei. Maar er is enige controverse over de vraag of ze wel of niet veilig zijn om te gebruiken. In deze blogpost bekijken we de veiligheid van anti-aanbaklagen en kijken we of er reden is om bezorgd te zijn over het gebruik ervan.

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen waar antiaanbaklagen van gemaakt zijn. Het meest gebruikte materiaal in deze coatings is polytetrafluorethyleen (PTFE). Dit is een synthetisch polymeer dat verschillende eigenschappen heeft, waaronder een lage wrijvingscoëfficiënt. Dit betekent dat het de hoeveelheid kleven tussen oppervlakken kan verminderen.

Een ander veel gebruikt materiaal in antikleefcoatings is perfluoroctaanzuur (PFOA). Dit is een door de mens gemaakte verbinding die jarenlang is gebruikt in het fabricageproces van Teflon. PFOA is de laatste jaren onder de loep genomen vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. PFOA wordt echter niet meer gebruikt bij de productie van Teflon.

Dus wat betekent dit alles voor de veiligheid van anti-aanbaklagen? Welnu, er zijn enkele studies geweest die bezorgdheid hebben gewekt over de mogelijke gezondheidseffecten van PTFE en PFOA. Deze studies hebben aangetoond dat deze stoffen bij verhitting tot hoge temperaturen schadelijke chemicaliën in de lucht kunnen afgeven.

Er moet echter worden opgemerkt dat deze studies werden uitgevoerd onder omstandigheden die niet realistisch zijn voor dagelijks gebruik. In één onderzoek werd bijvoorbeeld een pan met PTFE coating verhit tot 680 graden Fahrenheit! Dat is ver boven de temperatuur waarop je thuis ooit zou koken. De meeste fabrikanten raden zelfs af om boven de 500 graden Fahrenheit te koken om beschadiging van de coating te voorkomen.

Dus hoewel er enige bezorgdheid kan bestaan over de mogelijke gezondheidseffecten van PTFE en PFOA, is het belangrijk te bedenken dat deze stoffen alleen vrijkomen bij verhitting tot extreem hoge temperaturen. Bij gebruik bij lagere temperaturen, zoals aanbevolen door de fabrikanten, is er geen bewijs dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid van anti-aanbak kookgerei, zolang je de richtlijnen van de fabrikant over het juiste gebruik ervan volgt.


Gerelateerde pagina's