Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoeveel water verbruikt een vaatwasser

12 Juli 2022

Een vaatwasser is een van de meest energiezuinige toestellen in huis, en gebruikt minder water dan handenwassen. In feite kan een vaatwasser maar 11.4 L water per cyclus gebruiken. Vergelijk dat met 75.7 L water dat per cyclus gebruikt wordt bij afwassen met de hand in de gootsteen. Dat is een enorm verschil!

Dus, hoeveel water verbruikt een vaatwasser? Dat hangt af van het model en de leeftijd van je vaatwasser, en ook van de cyclus die je kiest. Nieuwere modellen met energiebesparende functies kunnen nog minder water verbruiken dan oudere modellen. Sommige Bosch vaatwassers gebruiken bijvoorbeeld slechts 7,6 L water per cyclus.

Bij de vraag hoeveel water een vaatwasser verbruikt, is het ook belangrijk na te gaan hoeveel elektriciteit hij verbruikt. Vaatwassers moeten voldoen aan bepaalde normen voor energie-efficiëntie. De meest efficiënte modellen verbruiken ongeveer 260 kWh/jaar, terwijl minder efficiënte modellen 460 kWh/jaar of meer verbruiken. Dit vertaalt zich in een jaarlijkse kostenbesparing van 40 euro of meer voor de meest efficiënte modellen in vergelijking met de minst efficiënte. Als je zowel het water- als het energieverbruik in aanmerking neemt, is het duidelijk dat vaatwassers zeer efficiënte toestellen zijn die op lange termijn geld en grondstoffen kunnen besparen.


Gerelateerde pagina's