Geüpdatet: 12 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe worden scheermesjes gemaakt

28 Mei 2021

Scheermesjes: een vast onderdeel van vrijwel iedere badkamer

Scheermesjes zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Maar hoe is het scheermesje eigenlijk ontstaan? En hoe worden scheermesjes nu gemaakt?

Het vroegste scheermes

Honderdduizend jaar geleden scheerde men zich om geen wonden op te lopen. Dit zat zo: door de lage temperatuur konden mensen met veel baardhaar wonden oplopen doordat het vocht tussen de haren bevroor. Dit moet natuurlijk uiterst pijnlijk zijn geweest, en waar ongemak is gaat de mens op zoek naar een oplossing. Twee schelpen werden gebruikt als pincet. Zo ontstond het eerste scheermes. Een echt scheermes was het toen nog niet te noemen, maar dat ze er een stuk meer moeite voor moeten dan wij nu is iets dat zeker is. Een tijd later, dertigduizend jaar voor Christus, werden vuurstenen en tanden van haaien gebruikt. Zo was het eerste scheermes een feit.

De ontwikkeling van het huidige scheermes

Veel verschillende manieren en technieken later, zijn we bij het huidige scheermesje aangekomen. Het soort mesje dat we nu gebruiken, is vrijwel hetzelfde als het mesje dat King Camp Gillette heeft ontwikkeld. Inderdaad, Gillette van het merk Gillette. Gillette bedacht tijdens een scheerbeurt dat het wel prettig zou zijn om een mesje te hebben dat niet voortdurend hoeft te worden geslepen, wat voor hij tot zijn geniale ingeving kwam de gewoonte was. Hij bedacht dat het handig zou zijn om een dun, vervangbaar metalen plaatje te ontwikkelen. Echter wist hij niet hoe hij dit plan uit moest voeren en sprak daarvoor met allerlei mensen. Velen geloofden niet in zijn idee, tot hij William Emery Nickerson ontmoette. Samen ontwikkelden ze de mesjes, waarna die vanaf 1903 op de markt kwamen.

Het scheermes in de fabriek: stap voor stap

Om het scheermesje te maken wordt er gestart met een strook gemaakt van roestvrij staal die vaak honderden meter lang is. Dit staal wordt uitgehard door het eerst op te warmen en daarna af te laten koelen. Over het het algemeen wordt dit proces een aantal keer herhaald om de gewenste hardheid te krijgen. Hierna wordt het materiaal door slijpmachines bewerkt, waar de randen worden geslepen. Vervolgens is de polijstmachine aan de beurt: die werkt de verschillende onvolkomenheden weg. Deze stappen zijn erg belangrijk, gezien het staal heel scherp moet zijn. Dat is namelijk de manier waarop het scheermesje straks optimaal functioneert. De mesjes moet scherp en glad zijn, zodat ze de haren goed doorsnijden maar de huid niet snijden. De lange strook metaal bestaat in dit stadium uit vele toekomstige scheermesjes. De volgende stap is de coating van de scheermesjes. Dit wordt aangebracht zodat de snijkanten hard blijven. Ook wordt er een laag aangebracht die ervoor zorgt dat het mesje gemakkelijk over je huid glijdt zonder te blijven hangen. Wel zo prettig dus! De laatste stap zorgt ervoor dat de mesjes niet gaan roesten. Ze worden ondergedompeld in een mengsel dat gebaseerd is op olie. Op deze manier krijgen ze een beschermlaagje. En zo wordt dus het scheermesje gemaakt.

De kunst van het traditioneel scheren met een 'double edge safety razor'

Top 15 scheermesjesaanbiedingen


Gerelateerde pagina's