Geüpdatet: 13 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt Kolonisten van Catan

28 Oktober 2022

Kolonisten van Catan is een klassiek bordspel dat al jaren bestaat. Het doel van het spel is om grondstoffen te verzamelen en nederzettingen te bouwen op het eiland Catan. De eerste speler die 10 punten heeft wint het spel.

Om het spel op te zetten begint elke speler met twee kolonisten (of stukken). Deze worden geplaatst op een van de kruispunten van de 19 zeshoekige tegels van het bord. Elke tegel stelt een andere grondstof voor, zoals tarwe, baksteen of timmerhout. Sommige tegels produceren meer van een grondstof dan andere; bijvoorbeeld, een houttegel produceert een hout, maar een baksteentegel slechts een halve baksteen. De getallen op de dobbelstenen bepalen welke spelers welke grondstoffen krijgen; als er een "7" wordt gegooid, krijgt niemand iets.

De spelers kunnen grondstoffen met elkaar of met de bank ruilen om te krijgen wat ze nodig hebben om hun nederzetting te bouwen. Een nederzetting moet worden gebouwd op een kruispunt dat een van je eigen stukken raakt; het kan geen stuk of nederzetting van een andere speler raken. Elke nederzetting is één punt waard. Om een nederzetting te bouwen heb je één baksteen en één timmerhout nodig, en twee graan of twee wol. Je kunt je nederzetting ook opwaarderen tot een stad door drie graan en twee erts uit te geven; steden zijn elk twee punten waard. Om erts te krijgen moet je eerst een nederzetting bouwen naast een niet-opgeëiste berghex; om wol te krijgen moet je je vestigen naast een niet-opgeëiste weidehex.

Het spel eindigt als een speler 10 punten (of meer) bereikt. De winnaar is de speler met de meeste punten aan het eind van het spel.

Kolonisten van Catan is eenvoudig genoeg om snel te leren, maar heeft genoeg strategie en diepgang dat gamers van alle niveaus er vele uren plezier aan kunnen beleven. Met zijn combinatie van geluk en vaardigheid is Kolonisten van Catan echt een leuk en verslavend spel!


Gerelateerde pagina's