Geüpdatet: 2 Juni 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe organiseer ik mijn kledingkast?

12 September 2018

Veel vrouwen kunnen meepraten over het volgende: Je opent je kledingkast en de kleding springt je bijna letterlijk tegemoet, zo vol zit je kast. Als je daarna iets verder kijkt (of die ene top die je juist vandaag aan wilt probeert te vinden) kom je tot de ontdekking dat je kledingkast eigenlijk niets meer dan één grote ongeorganiseerde bende is. Broeken van 10 jaar geleden, jasjes die over elkaar heen hangen, blouses die van het hangertje afgevallen zijn, noem maar op. Tijd om eens flink orde te scheppen in deze chaos. Wij vertellen je hoe je het beste je kledingkast kunt organiseren.

Weggooien, weggeven, naar de tweedehands winkel of in een grote doos naar Afrika

Om te beginnen is het verstandig om je kast eens goed uit te mesten. Kleding die je al tijden niet gedragen hebt ga je echt niet ineens weer leuk vinden en alsnog aantrekken. Weg ermee dus! Hetzelfde geldt voor je schoenen. Van schoenen die zeker al een jaar ongedragen in de kast staan of te groot of te klein zijn kun je beter afscheid nemen. Kapotte of vieze kleding is helemaal een no go! Weg ermee, die vlek gaat er bij de volgende was echt niet ineens wél uit.

Kijk ook naar je ondergoed en sokken, als er gaatjes inzitten (of ze zijn per ongeluk in de verkeerde was beland waardoor ze één of andere vale kleur hebben gekregen) kun je ze beter weg gooien. Al zit het nog zo lekker, het wordt er echt niet sexyer op! Om natuurlijk nog maar te zwijgen van alle kleding stukken die je soort van dubbel hebt. Bijvoorbeeld dat ene shirtje wat je in 6 verschillende kleuren gekocht hebt, die items die je zowel met lange als met korte mouw gekocht hebt, dat truitje dat weliswaar dezelfde kleur heeft als dat andere truitje maar toch nét een ander knoopje heeft.

Vergeet niet die kleding waar je na jaren, vaak in de breedte, wel uitgegroeid bent. Gooi de kleding die kapot is weg, daar heeft niemand meer iets aan, de rest kun je weggeven, naar de tweedehands winkel brengen, of in een grote doos stoppen en naar Afrika sturen. De mensen daar zullen je eeuwig dankbaar zijn!

Je hoeft overigens echt niet rigoureus te werk te gaan, je kun het ook zo doen dat je gedurende een paar maanden alles wat je regelmatig draagt omgedraaid in de kast te hangen. Na een paar maanden heb je zo een prima overzicht wat je wél graag aan hebt en wat waarschijnlijk weg kan.

Zomer en winterkleding

Sorteer je kledingkast op zomer en winter items. Niets is zo irritant dat als je in de zomer die lekkere luchtige top aan wilt je je eerst een weg moet banen door alle wintertruien. Het mooiste zou zijn als je op zolder of in de kelder een extra kast neer zou kunnen zetten. Hier kan je je kleding kwijt van het seizoen wat net voorbij is, deze zul je voorlopig niet meer dragen. Zo hou je ruimte en overzicht in je kast.

Ophangen of opvouwen

Kijk nu eens goed naar het materiaal van de kleding. Kreukt het snel, zoals zijde of katoen? Hangt het dan in de kast. Jassen, blouses, colbertjes, pakken, rokken, jurken en alle kleding die van dunne stof is gemaakt, kun je het beste ook op kleerhangers in de kast hangen. Is het kledingstuk gemaakt van materiaal dat niet kreukt (zoals tops broeken en shirts) dan kun je ze prima opvouwen en in je kast neerleggen. Sorteren op kleur en soort oogt mooi en rustig. Je ziet gelijk hoeveel stuks je per kleurcategorie hebt.

Geen kleding over elkaar hangen

Natuurlijk spaart het een hele hoop ruimte om kleding over elkaar in de kast te hangen, maar vaak vergeet je na enige tijd wat er ook al weer precies onder dat ene blouse hing, of je zoekt je een breuk naar dat leuke jasje waarvan je zeker wist dat je deze in huis had maar nu onvindbaar is. De kans is op deze manier veel groter dat als je gaat shoppen je nogmaals met hetzelfde item thuis komt. Zonde natuurlijk!

Schoenen en lades

Vrouwen houden van schoenen, dat is nu eenmaal een feit. Maar veel rondslingerende schoenen geeft een rommelige indruk. Heb beste is om een apart kastje of rekje voor je schoenen aan te schaffen. Zo kun je je schoenen altijd opbergen waardoor je huis er een stuk opgeruimder uit ziet. Daarnaast zullen je schoenen langer mooi blijven!

Een echte must have in je kledingkast zijn lades. Plaats deze zo veel mogelijk onder in je kledingkast zodat je er makkelijk bij kunt. Denk hierbij aan de sokken la, een ondergoed la en een la voor je bh’s en zwemkleding. Ook bestaan er mooie vak verdelers waardoor je je accessoires en/of sieraden makkelijk kunt opbergen.

Op deze manier hou jij een mooie overzichtelijke en opgeruimde kast.

Bekijk hier een aantal tips om je kledingkast te organiseren


Top kledingkast aanbiedingen


Gerelateerde pagina's