Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je wandelschoenen onderhouden?

02 Oktober 2018

Wandelschoenen gaan erg lang mee. Er komt echter een dag waarop je ze moet vervangen. Om deze dag zo ver mogelijk voor je uit te schuiven en zo lang mogelijk plezier te hebben van je stappers – wandelschoenen zijn immers vrij prijzig – is het zaak dat je ze goed kan onderhouden. Hiermee optimaliseer je de conditie en de levensduur van je wandelschoen. Hoe je een wandelschoen moet onderhouden is echter afhankelijk van het materiaal waar de schoen van is gemaakt. Nylon heeft namelijk een andere behandeling nodig dan leer en Gore -Tex heeft af en toe zelfs even een bad nodig. In deze blog vertellen we je meer over het onderhouden van je wandelschoenen en geven we je een aantal tips en trucs.

Veters en inlegzolen

Vooral in het najaar en in de winter hebben je wandelschoenen het vaak zwaar te verduren. Regen, modder en soms zelfs strooizout zijn zaken waar ze mee moeten dealen. Dus ondanks dat de stevige trektocht die je net gemaakt hebt flink in de benen is gaan zitten, is het verstandig om eerst even je schoenen te schoon te maken en te onderhouden voordat je op de bank ploft.

Om te beginnen haal je de veters en inlegzooltjes uit de schoen. Zo voorkom je dat er modder en ander vuil onder de veters en tussen de haakjes achter blijft. Bijkomend voordeel is dat je de tong helemaal naar buiten kunt vouwen als de veters eruit zijn waardoor je er ook aan de binnenkant makkelijker bij kunt. Ook tijdens een meerdaagse tocht is het verstandig om ’s avonds de veters en zolen eruit te halen zodat de schoen optimaal kan drogen. Ben je thuis dan kun je de veters in een waszakje in de wasmachine doen. Je veters komen er weer uit als nieuw en blijven zo langer behouden. De inlegzooltjes kun je op kamertemperatuur rustig laten drogen.

Buitenkant en binnenkant van de schoen reinigen

De buitenkant van je wandelschoen kun je het beste reinigen met een borstel en lauw water. Hiermee verwijder je zand, zout, en ander vuil van de boven, de zijkant en de zolen van je schoenen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen want daarmee kun je de schoen beschadigen.

Ook de binnenkant van je wandelschoen heeft af en toe een bad nodig zeker als je schoenen een Gore-Tex laag hebben. Deze laag kan namelijk verstopt gaan zitten door de zoutkristallen die vrijkomen als je voeten in de schoenen gaan zweten. Hoe vies het ook klinkt, je voeten zullen altijd zweten tijdens een wandeltocht.

Gore-Tex schoenen kun je vullen met lauw warm water en een heel klein beetje groene zeep. Schud daarna de schoen wat heen en weer zodat er een sopje ontstaat. Na 5 á 10 minuten gooi je je schoenen leeg en spoel je ze goed na met lauw warm water. Leren schoenen kun je het beste met een vochtige doek uitnemen.

Stop wandelschoenen nooit in de wasmachine, hierdoor kunnen je schoenen onherstelbaar beschadigen.

Schoenen impregneren en laten drogen

Nadat je bovenstaand gedaan hebt is het zaak om je schoenen te impregneren en goed te laten drogen. Door het reinigingsbad staan de poriën van het leer volledig open en zullen deze het impregneermiddel nog beter opnemen. Spuit de schoen in of breng het met een sponsje aan. Ook het eventuele kunststof (afhankelijk van wat voor soort wandelschoen je hebt) kun je gewoon mee impregneren. Daarna laat je de wandelschoenen drogen. Doe dit echter nooit via een hittebron zoals de kachel, een föhn, de droger of de magnetron. Je schoenen raken door deze relatief extreme hitte onherstelbaar beschadigd. Het beste is om je schoenen helemaal open te maken, dus om de tong naar buiten te halen en je schoenen te vullen met krantenpapier (bij Gore-Tex schoenen keukenpapier). Het vocht uit je schoenen wordt dan door de kranten opgenomen. Daarna zet je de schoenen op een droge, warme en goed geventileerde plaats. Verwissel dagelijks de kranten want daarmee versnel je het droogproces en voorkom je dat je schoenen gaan stinken.

Verder onderhoudt aan je wandelschoenen

Als de schoenen volledig droog zijn is het verstandig om het leer van de schoen te voeden met wax of vet. Wanneer je dit namelijk niet doet droog het leer uit en kunnen er scheurtjes ontstaan. De schoen raakt zo onherstelbaar beschadigd. Wrijf met een zachte borstel of doek een waxcrème of waxemulsie in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat is ook absoluut nodig bij schoenen met Gore-Tex membranen.

Vlak voordat je aan een tocht begint is het verstandig om de schoenen nogmaals te impregneren. Gebruik geen olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en zo goed als waterdicht, maar de poriën van het leer worden afgesloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn.

Bekijk hier hoe je wandelschoenen moet onderhouden


Top Wandelschoen aanbiedingen


Gerelateerde pagina's