Geüpdatet: 17 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak ik mijn computer schoon?

06 April 2020

Hoe maak ik mijn computer schoon?


U kunt uw ventilatoren configureren zoals u dat wilt, zoveel mogelijk stoffilters gebruiken en ervoor zorgen dat uw PC ver weg is van tapijten en vloergebonden pluizen, maar op een gegeven moment zal de binnenkant van uw computerbehuizing stoffig worden. U kunt er niet aan ontsnappen en het is een goed idee om uw pc af en toe te reinigen als u de temperatuur van uw componenten beheersbaar wilt houden. Hier zijn de methoden die we gebruiken om onze computers veilig en grondig schoon te maken.

Hoe maak je stof van je pc schoon


Het belangrijkste om te overwegen bij het schoonmaken van uw computerbehuizing is dat we het mogelijk willen maken dat er koele, frisse lucht in de computerbehuizing komt en dat er hete lucht uit de computerbehuizing komt. Als de stoffilters verstopt zijn of als er overtollig stof rond de koellichamen wordt opgevangen, is dat niet mogelijk en kan uw systeem oververhit raken.

Om dat tegen te gaan, wilt u alles doen wat u kunt om stof te elimineren en uw systeem fris en schoon achter te laten.
Opmerking: Wanneer u uw pc of de onderdelen ervan schoonmaakt, moet u extra voorzichtig zijn met statische schade. Het gebruik van een antistatische polsband is ideaal, maar als u er geen bij de hand heeft, zorg er dan voor dat u zich regelmatig aardt door uw computerbehuizing of PSU-behuizing aan te raken.

 • Draag een stofmasker of beademingsapparaat als u wilt voorkomen dat u stof en vuil uit uw etui inademt.
 • Schakel uw PC uit en haal de stekker uit het stopcontact. Als u extra veilig wilt zijn, haal dan alles uit het stopcontact.
 • Verplaats uw computer naar een goed geventileerde plaats als dat mogelijk is, of open in ieder geval een raam of deur om frisse lucht in de kamer te laten.
 • Verwijder de zijpanelen en (indien mogelijk) het voorpaneel van uw computerbehuizing.
 • Gebruik een pluisvrije doek of persluchtblik om het stof van eventuele stoffilters te reinigen, evenals voor de hand liggende verzamelingen in de bodem van de computerbehuizing.
 • Gebruik een blikje perslucht - we raden u niet aan om te proberen zelf krachtig te blazen
 • om het stof te verwijderen van koellichamen zoals uw CPU of grafische kaartkoeler.

Als u al het stof loslaat, gebruikt u een stofzuiger om het stof dat op de vloer terechtkomt op te ruimen. Gebruik de stofzuiger echter niet direct aan de binnenkant van uw computerbehuizing, want er bestaat een reëel risico op statische schade. (U zou er een kunnen gebruiken als blazer in een knijper, wat Jarred regelmatig doet, maar haal de punt niet in de buurt van gevoelige onderdelen).
Als uw PC al een tijdje niet meer is schoongemaakt, is de kans groot dat er stof is aangekoekt op de ventilatoren, de ventilatieopeningen en de koellichamen. In dit geval zal een snelle ontstoffing je niet veel verder brengen dan de onderstaande foto, en zul je een diepe reiniging moeten doen. 

Hoe maak je je PC diepgaand schoon


Als u uw PC als een kunstwerk net zo goed weergeeft als een functioneel hulpmiddel of een speelautomaat, dan zult u meer willen doen dan alleen maar een lichte afstoffen. Daarvoor raden we aan om alles uit de computerbehuizing te halen. Dat betekent dat u al uw kabelbeheer opnieuw moet doen, de waterkoellus moet aftappen en al uw drivecaddies moet loskoppelen. Het eindresultaat is echter de moeite waard.

Opmerking: We raden nog steeds aan om een antistatische polsband te gebruiken bij de behandeling van onderdelen. Als u er geen bij de hand hebt, raak dan regelmatig uw pc-computerbehuizing aan om uzelf te aarden.

 • Verwijder al uw componenten en leg ze op een niet-geleidend oppervlak. Als u uw CPU koellichaam verwijdert - niet strikt noodzakelijk - moet u zich ervan bewust zijn dat u de thermische pasta moet verwijderen en opnieuw moet aanbrengen. Als u niet zeker weet hoe, lees dan onze gids.
 • Gebruik perslucht en een pluisvrije doek om eventuele stofophopingen te blazen en af te vegen. Let in het bijzonder op eventuele spleten, plastic lappen en koellichamen. Maak ook eventuele stoffilters grondig schoon.
 • Om de ventilatorbladen te reinigen, houdt u ze stevig vast en veegt u elk blad afzonderlijk af of blaast u het op.
 • Als er vingerafdrukken of olieachtige vlekken op iets zitten, gebruik dan wattenstaafjes en isopropylalcohol of een equivalent daarvan om ze schoon te vegen. Zorg ervoor dat u ze laat drogen voordat u ze weer in elkaar zet.
 • Sommige onderdelen, zoals een grafische kaart, kunnen stofophopingen krijgen in een overdekte ruimte.

Voor het reinigen hiervan kan het nodig zijn de kaart te demonteren, wat mogelijk is als je het juiste gereedschap hebt (kleine hex- en Torxbits zijn vaak nodig).
Er zijn bepaalde onderdelen, zoals de binnenkant van je PSU, die je niet effectief kunt schoonmaken zonder deze uit elkaar te halen en je garantie te laten vervallen. Dat kan ook gevaarlijk zijn. In plaats daarvan raden we aan om een blikje perslucht met een lang rietje te gebruiken om het een beetje te laten ontploffen om het hardnekkige stof te verwijderen. Wanneer u hem vervolgens inschakelt, moet de eigen ventilator en de natuurlijke luchtstroom het losgekomen stof uit de achterkant blazen.


Als je klaar bent met schoonmaken, zet je alles weer in elkaar. Maak van de gelegenheid gebruik om een beetje kabelmanagement te doen, want het kan helpen om stofophoping te voorkomen door een schonere doorgang van lucht door uw systeem te maken.
Hoe vaak moet ik mijn PC schoonmaken?


Om een gezond systeem te behouden, raden we aan om minstens om de drie tot zes maanden licht af te stoffen, of vaker als u huisdieren heeft of in een bijzonder stoffige omgeving leeft. Voor dieptereiniging wordt elke zes maanden tot een jaar aanbevolen als u de piekprestaties wilt handhaven, of om de paar jaar om de zes maanden of om het jaar.

bekijk hier hoe je een laptop moet schoonmaken


Gerelateerde pagina's