Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe kies je een digitale camera?

01 Oktober 2018

Als je een digitale camera aan wilt schaffen kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn namelijk oneindige mogelijkheden aan camera’s met allemaal andere eigenschappen. Net als je denkt dat je het allemaal een beetje voor de bril hebt en ongeveer weet waar je op moet letten vertelt iemand je weer iets heel anders……. Eén van de meest gestelde vragen op het gebied van fotograferen is dan ook: “Hoe kies je een digitale camera?” Wij gaan in deze blog proberen je vraag te beantwoorden en je zo goed mogelijk op weg te helpen.

Welke digitale camera past bij mij?

De eerste en belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen tijdens deze zoektocht is: “Wat wil ik precies met de digitale camera gaan doen?” Pas als je antwoord hebt op deze vraag kun je door naar de volgende stap. Zolang je dit namelijk niet voor de bril hebt, kun je ook niet besluiten welke digitale camera bij je past.

Wil je namelijk natuur gaan fotograferen? Of gewoon tijdens je vakantie wat foto’s maken? Portret foto’s maken? Je kind op de kiek zetten? Snel bewegende beelden fotografen, denk daarbij bijvoorbeeld aan de auto- of de motorsport. Wil je alleen foto’s maken of er ook mee filmen? Wil je een makkelijke camera waarmee je kunt richten en afdrukken of vind je het een uitdaging om de camera zelf in te kunnen stellen? Hoe zit het met de grootte? Moet de camera in je zak passen of mag deze om je nek hangen. Moet het een lichtgewicht zijn of maakt het niet uit? Wil je een vaste lens of een camera waarbij je de lenzen kunt verwisselen en er eventueel een telelens op plaatsen? Ga je met de camera onderwater?

Je ziet het, de eerste stap brengt al waanzinnig veel vragen met zich mee. Je kunt het beste proberen om bovenstaande vragen te beantwoorden en dit allemaal op een rijtje op papier te zetten.

3 verschillende digitale camera’s

Er zijn 3 verschillende digitale camera’s met allemaal andere eigenschappen. Het is dus verstandig om eerst bovenstaande vragen te beantwoorden voordat je hier een keuze uit kunt maken.

 • De compact camera: Dit is eigenlijk de meest voorkomende camera. Het is zoals de naam al aangeeft en kleine compacte camera die makkelijk mee te nemen is en in je zak past. De camera heeft een vaste, niet verwisselbare lens en een ingebouwde flitser. Deze camera is ideaal voor huis, tuin en keukengebruik. Je kunt een compact camera een beetje vergelijken met de camera op je telefoon. Het gebruik is erg simpel aangezien alles automatisch gaat, je zet de camera aan je stelt scherp en je drukt af. Easy as that.
 • De wat geavanceerdere camera is de systeemcamera. Je kunt dit zien als een kruising tussen een compact camera en een spiegelreflexcamera. Bij deze camera kun je namelijk de lenzen verwisselen en een externe flitser aansluiten net als bij een spiegelreflex camera. Deze camera is echter net zo licht en compact als een compact camera. Dit komt doordat er geen spiegelhuis (het stuk waardoor je heen kijkt naar wat je op de foto zet) in de camera zit. Je maakt de foto dus door op het schermpje te kijken, net zoals bij een compact camera. Het aanbod van lenzen en flitsers is bij dit soort camera’s wel een stuk minder groot dan bij de spiegelreflex camera’s.
 • De spiegelreflexcamera is de laatste optie. Bij deze camera’s kun je de lens verwisselen, wat je veel meer mogelijkheden geeft als fotograaf. Daarnaast beschikken spiegelreflex camera’s over grotere sensoren waardoor je ook bij weinig licht mooie foto’s kunt maken. Bij deze camera’s kun je alle verschillende opties zelf instellen maar er zit ook een automatisch stand op. Het is een camera waarmee je razendsnel foto’s achter elkaar kunt maken. Ideaal dus als je sport of natuur wilt fotograferen. Daarnaast is er een breed assortiment aan lenzen en accessoires beschikbaar voor dit soort camera’s. Dit soort camera’s zijn over het algemeen wel wat groter en zwaarder dan de voorgaande twee opties.
 • Waarop baseer je de keuze voor een juiste digitale camera?

  Met alleen een keuze maken uit bovenstaande camera’s ben je er natuurlijk nog niet. Zeker niet als je kiest voor een systeem of een spiegelreflex camera. Deze camera’s hebben namelijk de eigenschap dat je lenzen kan wisselen. Bij de aanschaf van een systeem of spiegelreflex camera wordt er vaak een lens bijgeleverd. Dit is een zogenaamde kitlens. Deze is geschikt als je op familievakantie gaat en wat foto’s wilt maken van je kinderen en het landschap.

  Wil je de camera echter voor andere zaken gebruiken dan zul je dus ook één of meer lenzen moeten aanschaffen. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van je camera. Maar ga je een steden trip maken of op safari? Voor beide tripjes zijn er verschillende lenzen nodig. De lens bepaalt samen met de beeldsensor voor een groot deel de kwaliteit van de foto. Bij te weinig licht gaat de fotokwaliteit soms flink achteruit. Let daarom op de lichtsterkte van de lens. Om goed in te kunnen zoomen en het onderwerp van de foto zo dicht mogelijk bij te halen Kies je het beste voor een camera met optische zoom. Met een optische zoom schuift de lens uit en in zodat er geen beeldkwaliteit verloren gaat. Dit is anders met een digitale zoom. Bij deze manier van zoomen wordt een deel van het blikveld ‘uitvergroot’. Een optische zoom geeft dus betere en mooiere resultaten. Laat je dus goed adviseren over welke lens past bij de foto’s die je wilt gaan maken.

  Andere zaken om op te letten bij het kiezen van een digitale camera

  Een ander punt bij de aanschaf van een camera zijn de pixels. Veel mensen denken dat hoe meer pixels hoe beter de camera en hoe scherper de foto is. Dit klopt in zekere zin ook wel, maar hoe meer pixels hoe meer geheugen je nodig hebt om de foto’s op te slaan. Als je dus een camera met 10 megapixels hebt en een geheugenkaartje van 1GB zou je dan best een voor nare verassingen kunnen komen te staan. Je zal de eerste niet zijn die tijdens zijn vakantie hals overkop op zoek moet naar nieuwe geheugenkaarten. Als je een camera hebt van 5 megapixels passen er ongeveer 350 foto’s op een geheugenkaart van 1 GB. Voor een gemiddelde hobbyist is een 10 megapixel camera dan ook wat overdreven. Een camera met 5 tot 10 mega¬pixels is voor de gemiddelde liefhebber al meer dan voldoende.

  Het volgende punt om rekening meet te houden bij het kiezen van een digitale camera is de sluitertijd. Dit is de tijd tussen op het knopje drukken en daadwerkelijk de foto maken. Dit kan bij sommige ¬digitale camera’s oplopen tot wel 2 seconden. Dat betekent niets anders dan dat je in de praktijk belangrijke momenten net zult missen, en dus eigenlijk iedere keer te laat bent. Dit kan een hele hoop frustratie met zich mee brengen zeker als je bijvoorbeeld op safari bent en net die jagende leeuw op de kiek wilt zetten. Het spektakel is bij wijze van spreken voorbij voordat je ook maar 1 foto gemaakt hebt. Een sluitervertraging van minder dan een halve seconde is daarom aan te raden.

  Het laatste puntje is de stroomvoorziening van de camera. Dit wordt verzorgd door een oplaadbare accu. Als je de hele dag gaat fotograferen kan het handig zijn om meerdere reserve accu’s aan te schaffen zodat je nooit zonder stroom komt te zitten. Het zou zonde zijn als je daardoor net je ideale plaatje mis loopt.

  Bekijk hier een filmpje met een aantal tips bij het kopen van een digitale camera


  Top Digitale camera aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's