Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je een cirkelzaagblad?

06 Mei 2019

Een cirkelzaag is een handig gereedschap en een must voor wie veel klust. Bovendien is het belangrijk dat je het juiste zaagblad monteert, zeker als je andere materialen dan hout wil verzagen. We gaan je in deze blog vertellen hoe je een cirkelzaagblad gebruikt, want het materiaal, de hoeveelheid tanden of de dikte van het zaagblad hebben veel effect op het eindresultaat. Je wilt geen gerafelde planken gebruiken voor een vlonder of schutting, maar je wilt ook niet te lang bezig zijn met het snel op maat zagen van materiaal dat niet mooi maar functioneel moet zijn.

Het te zagen materiaal

Een cirkelzaag gebruik je om lange, rechte snedes te maken in hout, metaal of kunststof. Het op maat zagen van laminaat, kozijnen of plinten zijn klussen waar een cirkelzaag uitermate geschikt voor is. Om goed met een cirkelzaag te kunnen werken, heb je een bijpassend zaagblad nodig. Bedenk voordat je een zaagblad kiest, welke materialen je gaat verzagen. Elk type materiaal heeft namelijk een andere structuur. Hierdoor vragen die materialen eigenlijk allemaal om een 'eigen' zaagblad op het gebied van hardheid, het aantal tanden of de dikte.

Om even een voorbeeld te geven: voor het doorzagen van massief hardhout heb je natuurlijk een harder en kwalitatief beter zaagblad nodig, dan wanneer je alleen met spaanplaat aan de slag gaat. Bij een cirkelzaag geldt dat je voor hardere materialen een zaagblad met minder tanden nodig hebt dan voor zachte materialen. Als je echter verschillende materialen wilt gaan zagen, zoals bijvoorbeeld laminaat, plastic, aluminium, en kunststof zit je er natuurlijk niet op te wachten om allemaal verschillende zaagbladen in huis te halen. Dat kan namelijk qua kosten best wel flink oplopen! Het gemakkelijkste is dan om een universeel zaagblad aan te schaffen.

Aantal tanden van het cirkelzaagblad

Het aantal tanden van een cirkelzaagblad heeft veel invloed op de zaagsnede. Kies je een namelijk een zaagblad met veel kleine tanden dan kun je vrij precies werken en zuivere zaagsneden maken. Met een zaagblad met weinig tanden daarentegen, kun je relatief snel te werk gaan doordat je grove zaagsneden maakt. Hou er rekening mee dat je met het zaagblad met weinig tanden dus veel meer rafels en splinterige uiteindes achterlaat.

Laten we je ook in dit geval even een beeld geven: Ga je een tafel maken of laminaat zagen, dan is het een stuk mooier gezicht als de uiteindes een nette en splintervrije afwerking hebben. Doe je dit namelijk niet dan zal je zeker bij een tafelblad nog met een schuurmachine aan de slag moeten en bij laminaat heb je kans dat de planken gaan splijten als je een te grof zaagblad gebruikt. Voor dit soort lussen zijn zaagbladen met 48 of 72 tanden een must. Ga je daarentegen balken afkorten voor constructie, dan is een grove zaagsnede niet storend en is een zaagblad met 24 tanden genoeg.

Je ziet dat er bij het gebruik van een cirkelzaagblad nog best wel wat komt kijken. Als je echt twijfelt over welk blad je precies nodig hebt voor jouw klus, laat je dan vooraf goed informeren in de winkel. Zo voorkom je dat het zaagblad eventueel niet op je cirkelzaag past of dat er vervelende ongelukken gebeuren. Daar zit niemand op te wachten, toch?

Bekijk hier een korte instructievideo.


Top Cirkelzaag aanbiedingen


Gerelateerde pagina's