Geüpdatet: 25 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je een aanzetstaal?

04 Maart 2019

Zelfs het allerbeste mes verliest na veelvuldig gebruik zijn scherpte. Je kunt dit echter voorkomen door regelmatig een aanzetstaal te gebruiken. Maar hoe gebruik je nou zo’n aanzetstaal? Als je dit een professionele kok ziet gebruiken, ziet het er allemaal heel makkelijk uit, maar in de praktijk vergt het toch enige oefening. Wij gaan je met deze blog wat wegwijs maken in de wereld van de aanzetstalen.

Wat is een aanzetstaal

Als je een nieuw mes net uit de verpakking haalt, is deze vlijm en vlijm scherp. Je kunt jezelf er lelijk mee bezeren als je even niet oplet. Na verloop van tijd wordt het mes echter langzaam maar zeker steeds botter. Om dit te voorkomen, en je mes lekker scherp te houden, kun je je mes het beste na ieder gebruik even langs een aanzetstaal halen. Dit is een metalen staaf waarin microscopisch kleine ribbeltjes zijn geslepen. Een aanzetstaal dient langer te zijn dan het lemmet van het mes wat je bij wilt werken, en dient daarnaast harder te zijn dan het staal van je mes.

Je kunt een aanzetstaal zien als een onderhoudsmiddel van je messen. Het is dus niet zo dat je met een aanzetstaal je botte messen weer scherp kunt slijpen. Het is alleen gedacht om de duur van de scherpte van je mes te verlengen. Het slijpen zelf doe je met een wetsteen of een messenslijper. Het verschil tussen een aanzetstaal en een messenslijper is het wegnemen of afslijpen van het materiaal. Messenslijpers nemen relatief veel materiaal weg waardoor het mes weer scherp wordt. Een aanzetstaal drukt de dor het gebruik losgekomen braampjes weer terug.

Hoe gebruik je een aanzetstaal

Een aanzetstaal gebruiken vergt nogal wat oefening. Als je op televisie naar koks als Gordon Ramsey kijkt, ziet het erg allemaal erg makkelijk uit. Met een paar snelle en krachtige bewegingen je mes langs het aanzetstaal halen en klaar is kees (Gordon). Zo werkt het in het begin echter niet helemaal……

Het is de bedoeling dat je een mes in een hoek van 17 tot 22 graden tegen het aanzetstaal aanzet. Als je rechts bent, neem je het aanzetstaal in je linkerhand aangezien je meer controle hebt over de hand waar het mes dan in zit. Als je links bent doe je dit natuurlijk andersom. Zet het mes dus in een hoek van 17 – 22 graden met de hiel van het mes (dit is de achterste punt) tegen het aanzetstaal. Probeer deze hoek vast te houden en trek het mes langzaam in een bocht naar je toe. Hou het snijdstuk altijd tegen het aanzetstaal gedrukt. Daarna doe je hetzelfde met de andere kant van het mes. Herhaal deze beweging zo’n 10 keer aan beide kanten, daarna ben je klaar. Doe de zogenaamde slagen wel altijd om en om zodat je de rand zo goed mogelijk hersteld.

Als je klaar bent is het verstandig om je mes even goed af te spoelen zodat je er zeker van bent dat er geen los gekomen materiaal of slijpsel in je eten terecht komt. Mocht bovenstaand nou niet lukken, probeer dan eens om de rand van je mes zwart te kleuren met viltstift. Je viltstift is hierbij je indicator. Als je daarna je mes langs het aanzetstaal haalt en de stift verdwijnt, weet je dat je goed bezig bent. Lukt dit niet, dan weet je dat je je mes nog iets meer moet kantelen. Zoals gezegd vergt het gebruik van een aanzetstaal zeker wat oefening in het begin. Als je door hebt hoe je dit handige hulpmiddel moet gebruiken, zul je hier echter veel profijt van hebben!

Bekijk hier hoe je een aanzetstaal gebruiktTop Messenset aanbiedingen


Gerelateerde pagina's