Geüpdatet: 28 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

E-reader of tablet? Wat is de beste keuze?

29 Juli 2019

Als doorgewinterde boekenwurm zal je het probleem vast wel kennen. Je gaat op reis en het liefste wil je je hele boekenkast meenemen. Lekker de hele vakantie lezen! Hoe heerlijk is dat? Het grote probleem is echter dat je maar 20 kilo aan bagage mee mag nemen in het vliegtuig en papier is loodzwaar. Dat betekent dus dat je je zult moeten beperken tot maximaal 4 á 5 boeken. Of toch niet…….?

Met de komst van de E-reader en de tablet is dat probleem gelukkig verleden tijd. Je hebt nu één device waar je duizenden boeken op kunt “meenemen”. Wat veel boekenwurmen zich echter afvragen, is wat nu precies de beste keuze is, een E-reader of een tablet? In dit artikel gaan we je er meer over vertellen én hebben we een lijstje voor je gemaakt van de beste devices op dit gebied. Lees dus gauw verder want ook jouw vakantie laat vast niet mee lang op zich wachten!

Wat ga je met het device doen?

Hoewel je op beide apparaten heerlijk kunt lezen, zijn er toch een hoop verschillen tussen e-readers en tablets. Wat voor jou persoonlijk de beste keuze is, is per persoon verschillend en ook geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt namelijk van een aantal zaken en factoren af. Om te beginnen zul je voor jezelf na moeten gaan of je alleen boeken met het apparaat wilt lezen of ook kranten, magazines. Daarnaast moet je je afvragen of je er spelletjes op wilt spelen, surfen over het internet of foto’s en video’s wilt bekijken.

Verschillen E-reader en tablet

Eén van de grote verschillen tussen een E-reader en een tablet zit 'm in het type scherm. E-readers hebben (bijna altijd) een e-ink scherm en tablets hebben over het algemeen een LCD scherm. Lezen op een e-ink scherm lijkt meer op lezen op gewoon papier dan het beeldscherm van je tablet. Vooral als je buiten wil lezen is dit een voordeel, het scherm van een e-reader reflecteert niet waardoor je dus ook in de volle zon heerlijk door kunt lezen.

Een ander voordeel is dat een e-ink scherm vrij weinig energie verbruikt waardoor je je e-reader niet dagelijks of wekelijks hoeft op te laden. Dat is natuurlijk een groot voordeel als je bijvoorbeeld op rondreis bent in Afrika of Azië waar de stroompunten niet voor het oprapen liggen. Doordat het scherm bij E-readers zo goed als onveranderd blijft totdat je besluit de bladzijde om te slaan zorgt dit voor een rustige leeservaring en zullen je ogen niet gauw vermoeid raken. Je kunt dus rustig uren door lezen.

Tablets daarentegen beschikken over een LCD scherm. Hierdoor bieden ze veel meer mogelijkheden dan een E-reader. Op de meeste e-readers kun je bijvoorbeeld geen filmpjes kijken en ook voor bezigheden als internetten, de krant lezen, mails checken en apps gebruiken is een tablet beter geschikt. Daarnaast vraagt dit scherm ook meer van de batterij, waardoor je de tablet regelmatig zal moeten opladen. Een LCD scherm wordt ongeveer 50 keer per seconde vernieuwd, weliswaar zonder dat we daar erg in hebben maar voor je ogen is dit erg onrustig en daardoor zullen ze dus eerder vermoeid raken. Een LCD scherm heeft backlighting, wat het mogelijk maakt om ook in het donker te lezen. Bij een E-reader zal je een lampje moeten gebruiken.

Naast het verschil in beeldscherm zijn er echter nog meer verschillen tussen tablets en e-readers die ook van invloed kunnen zijn op jouw keuze:

 • Niet alle e-readers beschikken over een Wifi-verbinding zodat je draadloos nieuwe boeken kunt downloaden. Dit zul je dan via een laptop of PC moeten doen.
 • Tablets zijn verkrijgbaar in formaten van 5.5 tot 13.3 inch, e-readers zijn vaak 6 of 7 inch.
 • Tablets zijn gericht op zowel horizontaal als verticaal gebruik, e-readers hebben vaak alleen een verticale modus.
 • Een e-reader is in 9 van de 10 gevallen lichter dan een tablet en dus langer en comfortabeler vast te houden.
 • E-readers zijn vaak wat goedkoper dan tablets. Dit komt omdat ze gericht zijn op één activiteit, namelijk het lezen van e-books
 • Interactieve en kleurrijke magazines/kranten kunnen niet gelezen worden op e-readers, wel op tablets.
 • E-reader of tablet? Wat is de beste keuze?

  Zoals al eerder aangegeven, is het een persoonlijke keuze of je liever een E-reader of een tablet gebruikt. Weet jij al welke keuze het best bij je past? We zullen je een eindje op weg helpen. Hieronder hebben wij een lijstje van de 8 beste devices van dit moment voor je gemaakt. Als je kiest voor een van deze opties, zit je eigenlijk altijd goed. De devices staan in willekeurige volgorde en en hebben verschillende prijsklassen

  Bekijk hier: aanschaf tips!


  Top Tablet / E-reader aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's