Geüpdatet: 1 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

De voordelen van schaken

28 Oktober 2022

Er wordt wel gezegd dat schaken lijkt op oorlog op een bord. Het schaakspel vindt zijn oorsprong inderdaad in het India van de 6e eeuw, waar het bekend stond als chaturanga (een Sanskriet woord dat "vierledig" betekent), en werd gebruikt als trainingsmiddel voor militaire strategie. Het spel verspreidde zich vervolgens naar Perzië, waar het de naam shatranj kreeg, voordat het uiteindelijk in de 10e eeuw zijn weg naar Europa vond.

Ondanks zijn lange en bewogen geschiedenis blijft schaken onverminderd populair. In feite zijn er nu wereldwijd meer dan 600 miljoen mensen die het spel regelmatig spelen. Maar wat is er zo belangrijk aan schaken, dat het al zoveel eeuwen relevant blijft?

Schaken kan je geheugen verbeteren

Er zijn tal van spellen die beweren je geheugen te verbeteren, maar schaken is een van de weinige die deze belofte ook echt waarmaken. Uit een studie van onderzoekers van het Baylor College of Medicine bleek dat schaken de geheugenfunctie bij senioren kan helpen verbeteren.Het onderzoek betrof twee groepen deelnemers van 55 jaar en ouder; de ene groep schaakte regelmatig en de andere niet. De onderzoekers ontdekten dat degenen in de schaakspelende groep beter presteerden dan hun niet-schaakspelende tegenhangers bij tests die het geheugen en de cognitieve functie meten.Dus als je een manier zoekt om je geest scherp te houden als je ouder wordt, kan het een goed idee zijn om regelmatig schaaksessies aan je routine toe te voegen.


Gerelateerde pagina's