Geüpdatet: 17 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

De verschillende soorten schaakstukken

28 Oktober 2022

Bij schaken heeft elke speler 16 stukken: acht pionnen, twee torens, twee ridders, twee lopers, een koningin en een koning. Hieronder staan de verschillende schaakstukken en hoe ze bewegen.

Pionnen: Pionnen zijn de zwakste schaakstukken. Ze kunnen maar één veld tegelijk bewegen, behalve bij hun eerste zet, wanneer ze twee velden kunnen bewegen. Ze kunnen alleen slaan door één veld diagonaal naar voren te bewegen. Als ze de andere kant van het bord bereiken veranderen ze in een ander stuk, zoals een toren, loper of paard.

Torens: Torens kunnen een willekeurig aantal velden horizontaal of verticaal bewegen. Ze worden gebruikt om het centrum van het bord te controleren en de stukken van de tegenstander aan te vallen. Torens worden ook gebruikt bij kasteelzetten (hieronder beschreven).

Ridders: Ridders hebben een uniek bewegingspatroon; ze "springen" over andere stukken heen. Ze kunnen twee velden horizontaal bewegen en dan één omhoog of omlaag (of omgekeerd), waardoor ze een L-vorm op het bord maken. Door dit bewegingspatroon zijn ridders erg goed in het controleren van centrale velden op het bord en in het aanvallen vanuit onverwachte hoeken.

Lopers: Lopers kunnen een willekeurig aantal velden diagonaal over het bord bewegen. Omdat ze altijd op dezelfde kleur veld blijven, werken lopers goed samen om snel een groot deel van het bord te controleren. Ze kunnen echter niet over andere stukken heen springen, zodat ze door pionnen of andere stukken kunnen worden geblokkeerd als ze niet zorgvuldig worden geplaatst.

Koninginnen: De koningin is het krachtigste schaakstuk; ze kan elk aantal velden in elke richting bewegen - horizontaal, verticaal of diagonaal (in tegenstelling tot lopers en torens, die alleen langs bepaalde paden mogen bewegen). Koninginnen worden gebruikt om belangrijke delen van het bord te controleren en druk uit te oefenen op de stukken van de tegenstander.

Koningen: De koning is het belangrijkste stuk op het bord, want als hij geslagen wordt (schaakmat), dan verlies je het spel! De koning kan slechts één veld per keer in elke richting bewegen - horizontaal, verticaal of diagonaal (nogmaals, in tegenstelling tot koninginnen). Hij wordt meestal omringd door zijn sterkste stukken om hem te beschermen, omdat hij zelf geen stukken van de tegenstander kan slaan - dat zou hem in gevaar brengen!

 


Gerelateerde pagina's