Geüpdatet: 1 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

De toekomst van smartwatches

20 September 2022

In 2015 bracht Apple de eerste smartwatch uit waarvan gezegd kon worden dat hij aantrekkelijk was voor de massamarkt. De Apple Watch was een stijlvol, goed gemaakt apparaat dat het toen nieuwe watchOS besturingssysteem van Apple draaide. Het had een levendig app-ecosysteem en ondersteuning van grote modemerken. Maar het was ook duur, vanaf 349 euro, en het deed niet veel dat niet al op een smartphone gedaan kon worden.

In de jaren daarna zijn smartwatches vaardiger en betaalbaarder geworden, met veel apparaten die nu verkrijgbaar zijn voor minder dan 200 euro. Hoewel de verkoop van smartwatches nog steeds ver achterblijft bij die van smartphones, groeit hij wel: Volgens IDC bereikten de wereldwijde verzendingen van smartwatches in 2019 45,7 miljoen eenheden, tegen 24,5 miljoen in 2018.

De toekomst van smartwatches ziet er veelbelovend uit. Op korte termijn kunnen we een aanhoudende groei van de verkoop verwachten en nieuwe functies die deze apparaten nuttiger maken. Op de langere termijn zullen smartwatches waarschijnlijk nog meer geïntegreerd worden in ons leven naarmate ze de mogelijkheid krijgen om onze gezondheids- en fitnessgegevens bij te houden en ons op een handigere manier van informatie en meldingen te voorzien.

Hier zijn enkele specifieke dingen om naar uit te kijken in de toekomst van smartwatches:

1. Meer betaalbare apparaten: Een van de grootste belemmeringen voor adoptie is de prijs geweest: De meeste high-end smartwatches kosten evenveel als een middenklasse smartphone (500 euro of meer). Maar de prijzen dalen, en er zijn nu verschillende goede opties onder de 200 euro (en zelfs enkele onder de 100 euro). Als de prijzen blijven dalen, kunnen we een toename van de verkoop verwachten.

2. Verbeterde levensduur van de batterij: Een andere veelgehoorde klacht over smartwatches is de batterijduur: Veel apparaten gaan maar een dag of twee mee voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen. Sommige fabrikanten hebben op dit gebied vooruitgang geboekt (bijvoorbeeld Fitbit), maar over de hele linie is er nog ruimte voor verbetering. Naarmate de batterijen beter worden en de oplaadtechnologieën verbeteren (bijv. draadloos opladen), kunnen we verwachten dat de levensduur van de batterij voor consumenten een minder groot probleem wordt.

3 . Betere gezondheidsopvolging: Smartwatches worden steeds populairder als fitnesstrackers vanwege hun gemak (je hoeft je telefoon niet mee te nemen als je gaat hardlopen) en hun vermogen om gedetailleerde activiteitsgegevens zoals hartslag en genomen stappen bij te houden . We kunnen verwachten dat deze trend zich zal voortzetten, met nieuwe gezondheidsfuncties die mettertijd worden toegevoegd (bv. het bijhouden van de bloeddruk, ECG/EKG, enz.). Naarmate het onderzoek naar het gebruik van draagbare apparaten voor de vroegtijdige opsporing van ziekten zoals kanker wordt voortgezet, zullen smartwatches wellicht een rol gaan spelen in de preventieve gezondheidszorg.

4 . Grotere app-ondersteuning: Een van de belangrijkste verkooppunten van de Apple Watch is zijn rijke app-ecosysteem , dat alles omvat van games en sociale media-apps tot productiviteitstools en ride - sharing diensten . Terwijl andere platforms zoals Android Wear zijn achtergebleven in termen van app-ondersteuning , dit begint te veranderen : Google heeft onlangs verbeteringen aangekondigd die het gemakkelijker maken voor ontwikkelaars om apps te maken voor Android Wear horloges . We kunnen verwachten dat er in de toekomst meer apps beschikbaar komen voor alle soorten smartwatch-platforms .

5 . Slimmere meldingen: Meldingen zijn een van de nuttigste functies van elke moderne smartphone , maar ze kunnen ook vervelend zijn als ze niet goed worden beheerd . Smartwatchmakers werken aan manieren om meldingen meer contextueel en relevant te maken , zodat ze alleen worden getoond wanneer ze echt nodig zijn . Bijvoorbeeld , Fitbit introduceerde onlangs " Quick View " meldingen samenvattingen waarmee gebruikers snel door meerdere meldingen tegelijk kunnen scannen zonder ze allemaal afzonderlijk te hoeven openen . Dit is slechts één voorbeeld van hoe meldingen in de toekomst intelligenter zullen worden op smartwatches; we kunnen ook nieuwe functies verwachten zoals snoozing van meldingen en acties waarmee je dingen kunt doen zoals direct antwoorden vanaf je horloge zonder ooit je telefoon te hoeven pakken.


Gerelateerde pagina's