Geüpdatet: 24 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding tips en adviezen

23 Maart 2023

Het geven van borstvoeding is voor veel moeders een bijzondere en waardevolle ervaring. Het is immers een tijd van intense binding met je baby en het biedt de best mogelijke voeding voor je kleintje. Maar er komt een moment waarop je de overstap wilt of moet maken naar flesvoeding. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals wanneer je weer aan het werk gaat, of wanneer je het gevoel hebt dat je baby niet genoeg voeding krijgt uit de borstvoeding. Wat de reden ook is, de overstap van borstvoeding naar flesvoeding kan een uitdaging zijn voor zowel moeder als baby. 

In deze blog bespreken we enkele tips en adviezen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. We behandelen daarbij de volgende onderwerpen: fleskeuze, speen, tempo, binding, voedingsschema en nachtvoedingen. 

Fleskeuze: verschillende flessen voor verschillende behoeften

Een belangrijk aspect bij de overstap naar flesvoeding is het kiezen van de juiste fles. Er zijn veel verschillende soorten flessen op de markt, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. 

- Klassieke flessen: Dit zijn de standaard babyflessen die je in bijna elke winkel kunt vinden. Ze hebben meestal een eenvoudige vorm en zijn gemaakt van plastic of glas. Klassieke flessen zijn een goede keuze als je baby geen specifieke problemen heeft met flesvoeding.

- Antikoliek-flessen: Deze flessen zijn speciaal ontworpen om de hoeveelheid lucht die je baby inslikt tijdens het drinken te verminderen. Hierdoor kunnen ze helpen om darmkrampjes en winderigheid te voorkomen. Antikoliek-flessen zijn een goede optie als je baby gevoelig is voor koliek of veel last heeft van darmkrampjes.

- Brede halsflessen: Deze flessen hebben een brede opening, waardoor ze gemakkelijker zijn om te vullen en schoon te maken. Bovendien kan de brede hals ervoor zorgen dat je baby een betere grip op de speen heeft, wat de overgang van borst- naar flesvoeding kan vergemakkelijken.

Het is aan te raden om verschillende flessen uit te proberen en te kijken welke het beste bij jouw baby past. Houd er rekening mee dat sommige baby's tijd nodig hebben om aan een nieuwe fles te wennen, dus geef niet te snel op als het in het begin niet meteen lukt. 

Speen: kies de juiste speen voor je baby

Net zoals bij flessen, zijn er ook verschillende soorten spenen op de markt. Het is belangrijk om een speen te kiezen die geschikt is voor jouw baby en die de overgang van borst- naar flesvoeding vergemakkelijkt. 

- Siliconen spenen: Deze spenen zijn gemaakt van een glad en stevig materiaal dat lang meegaat. Ze zijn eenvoudig schoon te maken en houden geen geurtjes vast. Siliconen spenen zijn een goede keuze voor de meeste baby's.

- Latex spenen: Latex spenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber en voelen zachter en flexibeler aan dan siliconen spenen. Ze zijn echter minder duurzaam en kunnen na verloop van tijd hun vorm verliezen. Sommige baby's hebben een voorkeur voor latex spenen vanwege de zachte textuur.

Daarnaast zijn er spenen met verschillende vormen en openingen. Voor baby's die net overstappen van borst- naar flesvoeding, kan een speen met een brede basis en een langzame doorstroom geschikt zijn. Deze spenen bootsen de vorm en het gevoel van de moederborst na, waardoor de overgang gemakkelijker wordt. 

Tempo: laat je baby het tempo bepalen

Een belangrijk aspect bij het geven van flesvoeding is het tempo waarin je baby drinkt. Bij borstvoeding bepaalt je baby zelf het tempo, maar bij flesvoeding kan het gebeuren dat het drinken te snel of te langzaam gaat. 

Om ervoor te zorgen dat je baby niet te veel lucht inslikt, is het belangrijk om het tempo van je baby te volgen en pauzes in te lassen. Houd de fles in een hoek van ongeveer 45 graden, zodat de speen altijd gevuld is met melk. Als je merkt dat je baby moeite heeft met het drinken, probeer dan een speen met een langzamere doorstroom te gebruiken.

Binding: behoud de emotionele connectie met je baby

De overgang van borst- naar flesvoeding betekent niet dat de emotionele binding tussen jou en je baby verloren gaat. Het is nog steeds belangrijk om tijdens het voeden lichamelijk contact met je baby te hebben en hem of haar in je armen te houden.

Probeer tijdens het voeden oogcontact te maken en tegen je baby te praten. Hierdoor blijf je een sterke emotionele band met je baby opbouwen, ook al geef je geen borstvoeding meer.

Voedingsschema: pas het schema aan de behoeften van je baby aan

Bij het overstappen naar flesvoeding is het belangrijk om een voedingsschema op te stellen dat bij de behoeften van je baby past. In het begin kan je baby misschien nog regelmatig behoefte hebben aan borstvoeding. Geleidelijk aan kan je steeds meer flesvoeding introduceren, totdat je baby volledig is overgestapt.

Houd er rekening mee dat het voedingsschema van je baby kan veranderen naarmate hij of zij groeit en zich ontwikkelt. Het is daarom belangrijk om goed op de signalen van je baby te letten en het voedingsschema hierop aan te passen.

Nachtvoedingen: flesvoeding tijdens de nacht

De overstap naar flesvoeding kan ook invloed hebben op de nachtvoedingen van je baby. In het begin kan het zijn dat je baby nog steeds wakker wordt voor een nachtvoeding, maar na verloop van tijd kan dit veranderen. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens deze overgangsperiode en je baby de tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Conclusie

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding kan een uitdaging zijn, maar met de juiste tips en adviezen kan het een soepele overgang zijn voor zowel moeder als baby. Door aandacht te besteden aan fleskeuze, speen, tempo, binding, voedingsschema en nachtvoedingen, kan je ervoor zorgen dat je baby zich snel aanpast aan de nieuwe situatie en dat jullie samen kunnen blijven genieten van de bijzondere momenten tijdens de voedingen.

Bekijk hier meer over babyflessen


Gerelateerde pagina's