Geüpdatet: 2 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Beste rugzak voor op vakantie?

05 Juli 2019

Een goede rugzak is eigenlijk onmisbaar als je op vakantie gaat. Het is immers een ideale manier om je bagage in te vervoeren. Als je een rugzak hebt die aan de eisen voldoet, heb je er nauwelijks last van als je onderweg bent. Het is wel belangrijk om rugzakken goed te vergelijken en je keuze af te stemmen op het gebruik. Als je wilt ontdekken wat de beste rugzak voor op vakantie is, neem dan dit artikel door. Hierin beschrijven we aan welke eisen een goede rugzak moet voldoen en welke rugzakken in aanmerking komen.

Je hoeft er weinig moeite voor te doen om te ontdekken dat er veel keuzemogelijkheden zijn in rugzakken. Een snelle blik in een travel store of op internet leert je dat er rugzakken zijn in een grote diversiteit aan uitvoeringen en prijsstellingen. De voordeligste rugzak zal ongeveer 15 euro kosten, terwijl je voor de meest dure exemplaren maar liefst 300 euro moet neertellen. De beste keuze hiertussen? Die hangt af van jouw doelstelling…..

Hoe selecteer je de geschikte rugtas voor jou?

Door de grote keuzemogelijkheid is het is uiteraard géén gemakkelijke opgave om een rugzak te selecteren die perfect bij jouw wensen past. Uiteraard wil je niet té duur uit zijn, maar als je er op de plaats van bestemming achter komt dat de rugzak niet past bij jouw wensen of van slechte kwaliteit is, kan dit zéér vervelend zijn. Zeker als je op safari bent of hoog in de bergen zit en géén mogelijkheid hebt om een andere rugzak aan te schaffen.

Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen bij het selecteren van een geschikte rugtas:

 • Wat zijn je vakantieplannen?
 • Hoe lang blijf je weg?
 • Hoeveel spullen neem je mee?
 • Welke eisen met betrekking tot kwaliteit zijn belangrijk?
 • Hoeveel waarde hecht je aan het draagcomfort?
 • Moet de rugzak aan andere specifieke wensen voldoen (waterbestendigheid)
 • Op basis van de bovenstaande eisen kun je al héél wat rugtassen wegstrepen en hou je een aantal geschikte opties over. Daarna wacht je een volgende uitdaging want er is ook een grote diversiteit in (praktische) designs om uit te kiezen.

  Verschillende soorten rugzakken

  Er zijn verschillende soorten rugzakken te onderscheiden. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje met hierbij de belangrijkste kenmerken:

 • Dagrugzak (daypack), volume varieert van 10 tot 45 liter. Moet genoeg ruimte bevatten voor dagelijkse spullen zoals een lunchpakket, extra jas en andere spullen. Deze rugzak heeft vaak geen beschikking over een heupgordel waardoor het volledige gewicht op de schouders rust.
 • Tourrugzak, volume varieert van 30 tot 55 liter. Deze lichtgewicht rugzak is uitstekend geschikt voor langere tochten. Deze tour rugzakken bieden een optimale bewegingsvrijheid en is minder belastend voor de schouders en rug.
 • Trekkingrugzak, volume varieert van 55 tot 100 liter. Dit zijn grote stevige rugzakken die geschikt zijn om je complete uitrusting in (of aan te vervoeren) inclusief tent, slaapmat en dergelijke. Deze rugzakken hebben een dikkere, gepolsterde heupband, diverse stabilisatie bandjes en een grote hoeveelheid afstelmogelijkheden om een goed draagcomfort te creëren.
 • Fiets- of klimrugzakken zijn op een dusdanige manier vormgegeven dat deze stabiel op de rug blijven liggen tijdens de tocht. Daarnaast zijn deze rugzakken voorzien van een goed ventilatiesysteem zodat transpiratievocht kan ontsnappen. Een klimrugzak is voorzien van diverse bevestigingspunten om klimgereedschap aan te bevestigen en binnen handbereik te hebben.
 • Travelpacks vormen een combinatie tussen een rugzak en een koffer. Je kunt het zien als een koffer met een draagstel. Een travelpack is voorzien van een groot voorvak waardoor je makkelijk bij je spullen kunt komen. Het draagstel bestaat uit schouderbanden en een heupgordel. Het draagcomfort is redelijk, deze optie is meer geschikt als je wat minder “arbeidsintensief”op reis gaat
 • .

  Beste rugzak voor op vakantie?

  Met de onderstaande suggesties helpen je graag (letterlijk) op weg als je op zoek bent naar de beste rugzak voor op vakantie. We hebben hiervoor een lijstje samengesteld van maar liefst 10 zéér goede opties. Uiteraard hebben we voor dit lijstje géén specifieke volgorde aangehouden omdat we diverse soorten rugzakken (met verschillende prijsstellingen) bij je onder je aandacht willen brengen.

  Praktische draagtips voor een rugzak

  Uiteraard is het belangrijk om een rugzak op de juiste manier te gebruiken, om te zorgen voor een optimaal draagcomfort. Het is namelijk belangrijk om een rugzak goed in te pakken en af te stellen om ongemakken te voorkomen onderweg. Je zult merken dat de rugzak dan lang niet zo zwaar aanvoelt als deze daadwerkelijk is!

  Het is van belang om te beseffen dat een goed ingepakte rugzak hangt aan je schouders en duwt op je heupen. Daarom is het de beste keuze om de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen je rug, op een hoogte tussen je schouders en je heupen in te pakken. Dit zorgt uiteraard voor evenwicht.

  Zorg dat je de compressiebanden goed aantrekt. Dit lijkt oncomfortabel, maar is het niet. Op deze manier zorg je ervoor dat je meer één geheel creëert met je lichaam. Je brengt het gewicht dichter bij je lichaam.

  Let op dat de rugzak past bij je postuur. Als je langer bent, kun je een grotere rugzak dragen. Daarnaast is het gewicht van belang. Als je niet gewend bent om een rugzak een langere tijd te dragen, is het aan te raden om de rugzak niet zwaarder te laten zijn dan een vierde van je lichaamsgewicht.

  Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden en de veiligheid. Er zijn diverse goede sloten en regenhoezen voor rugzakken verkrijgbaar om dit soort ongemakken te voorkomen.

  Beste rugzak voor op vakantie? Bekijk het hier:


  Top Rugzak aanbiedingen

  Gerelateerde pagina's