Geüpdatet: 2 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Aan welke eisen moet een papiervernietiger voldoen?

06 Februari 2019

Het beschermen van persoonsgegevens is op dit moment een hot item. Hoewel we tegenwoordig hoofdzakelijk gefocust zijn op “digitale veiligheid” is het ook verstandig om op je “papieren veiligheid” te letten. Aangezien jouw papieren vaak meer informatie bevatten dan je zelf denkt, is een goede papiervernietiger bijna een must. De ene papiervernietiger is echter de ander niet. Aan welke eisen een papiervernietiger moet voldoen, is dan ook een veelgestelde vraag. Wij gaan in de blog ons licht eens over papiervernietigers laten schijnen zodat jij de beste keuze kunt maken voor het gebruik van een papierversnipperaar thuis of in jouw bedrijf.

Wanneer een papiervernietiger aanschaffen

Schaf ik wel of niet een papierversnipperaar aan? Het is een veel gestelde vraag waar niet alleen bedrijfseigenaren mee worstelen maar ook veel mensen thuis. Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Alles met een handtekening, rekeningnummer en andere vertrouwelijke informatie moet versnipperd worden. Zowel op kantoor als thuis. Identiteitsfraude kan iedereen overkomen als er niet zorgvuldig omgegaan wordt met gevoelige gegevens. Zowel digitaal als op documentatie. Bankafschriften, energierekeningen, persoonlijke brieven en medische informatie: als je naam erop staat, versnipper het dan. Doe je dit namelijk niet dan loop je het risico om het doelwit van criminelen te worden.

AVG

Afgelopen jaar is de AVG van kracht geworden. Dit betekent dat iedereen verplicht is om zorgvuldiger om te gaan met persoonsgegevens. Niet alleen met dat van anderen maar ook met die van jezelf. Veel websites zijn sindsdien extra beveiligd, en zo’n beetje ieder bedrijf heeft zijn bescherming van de digitale data inmiddels op orde.

Maar hoe zit het met de papieren data? Uit onderzoek is gebleken dat de meeste fraude zich juist voordoet met de papieren versies. Juist daar zijn we minder zorgvuldig mee. Zeker thuis. Even verscheuren en klaar. Door de voortschrijdende technieken is het steeds beter mogelijk om papierresten te herleiden naar het originele document. Iets wat je absoluut moet zien te voorkomen. Met de invoering van de AVG zijn dus ook de eisen aan papiervernietigers veranderd. Waar vroeger zogenaamde ‘stripecut’-techniek voldoende was is dat tegenwoordig een no go. Zeker voor bedrijven.

Aan welke eisen moet een papiervernietiger voldoen

Hoe kleiner de snippers na vernietiging zijn, hoe hoger de veiligheid, want minuscule snippers maken het zo goed als onmogelijk de documenten te herstellen en informatie terug te halen. Aangezien niet iedere papiervernietiger het papier tot hetzelfde formaat vernietigd is er de zogenaamde DIN66399 norm in het leven geroepen. Deze aanduiding deelt de vernietiging van documenten in 7 klassen in:

 • Klasse P1: Algemene documenten stroken van 12 mm breed
 • Klasse P2: Interne documenten stroken van 6 mm breed
 • Klasse P3: Vertrouwelijke documenten stroken van 4 mm breed
 • Klasse P4: Zeer vertrouwelijke documenten max. 3 mm breed
 • Klasse P5: Geheime documenten max. 2 mm breed
 • Klasse P6: Zeer geheime documenten max. 1 mm breed
 • Klasse P7: Hoogst geheime documenten max. 1 mm breed
 • Naast de veiligheidsklasses zijn er natuurlijk nog een aantal andere eisen waar een papiershredder aan moet voldoen. Neem bijvoorbeeld de invoercapaciteit. Dit is het maximale aantal documenten dat per keer versnipperd kan worden zonder dat de machine gaat tegensputteren. Voor thuis (1-10 vellen papier) zal dit een heel ander aantal zijn dan voor een klein kantoor (10 – 20 vellen papier), en voor een klein kantoor zal dit weer anders zijn dan voor een groot kantoor of multinational (20+ vellen papier).

  Daarnaast heeft een papiervernietiger een cool down periode. Dit betekent dat de machine moet afkoelen nadat deze is gebruikt. Een papiervernietiger voor thuis gebruik, waar waarschijnlijk maar een paar vellen papier per keer worden vernietigd, heeft dus een hele andere run-time dan een papiervernietiger die op een groot kantoor geplaatst wordt en waar veel mensen na elkaar stapels papier willen vernietigen.

  Ook de opvangbak is iets om over na te denken. Je hebt er niets aan als je een bedrijf hebt waar veel papier vernietigd wordt en je opvangcapaciteit is maar groot genoeg is voor een aantal vellen per keer. Zo blijf je naar de vuilnisbak lopen. Wordt de shredder dus door meerdere personen tegelijk gebruikt, is het verstandig om te kiezen voor een opvangbak met een groot volume.

  Het laatste punt om aandacht aan te besteden is het geluidsvolume. Zeker als de papiervernietiger op kantoor staat kan het wenselijk zijn dat de machine niet al te veel geluid produceert. Zo hoef je je mede collega’s niet te storen op het moment dat je flink wat papier wilt vernietigen. Staat de papiervernietiger echter in een afsluitbare ruimte, zoals een printerruimte of een archiefruimte, dan zal het geluidsniveau vaak een stuk minder van belang zijn.

  Je ziet dat er best een aantal eisen zijn waar een papiervernietiger aan moet voldoen tegenwoordig.

  Bekijk hier een review van een papiervernietiger


  Top Papiervernietiger aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's