Geüpdatet: 25 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke keukenweegschaal heb ik nodig?

16 Mei 2019

Vind je het leuk om lekker veel in de keuken bezig te zijn? Dan kun je eigenlijk niet zonder goede keukenweegschaal. Als je je hierin verdiept zul je merken dat je hierin zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Weet je welke keukenweegschaal je nodig hebt? Als dat niet het geval is raden we je aan om deze blog zeker door te nemen. Hierin vertellen we je alles wat je moet weten over de verschillen in keukenweegschalen en welke je nodig hebt op welk moment. Iedereen die wel eens in de keuken staat kent immers het gevoel wel als je misgrijpt.

Voor veel mensen is een keukenweegschaal eigenlijk onmisbaar. Alleen de echt professionele koks bereiden hun gerechten op gevoel, maar deze gave hebben weinig mensen. Het is dus van belang om de beschikking te hebben over een betrouwbare keukenweegschaal die past bij je gebruik. We zullen je inzicht geven welke dat is.

Verschillende modellen in keukenweegschalen

Als je op zoek gaat naar een keukenweegschaal, zul je grofweg twee modellen tegenkomen:

 • Een platte weegschaal waar je zelf een kom, bord of schaal kunt opzetten.
 • Een ronde weegschaal met kom waar je de ingrediënten in kunt stoppen.
 • Een platte weegschaal heeft als grote voordeel dat je die vrij gemakkelijk kunt opbergen en schoon kunt houden. Het nadeel is wel dat deze minder efficiënt werkt. Je zult altijd eerst het gewicht van je kom, bord of schaal moeten vaststellen om achter het gewicht van de inhoud te komen. Je moet de weegschaal dus minimaal twee keer gebruiken en er even een rekensommetje op loslaten. Voor de volledigheid moeten we ook aangeven dat er weegschalen zijn die je op een dusdanige manier kunt instellen dat je deze kunt ijken als je kom, bord of schaal erop staat.

  Dat is niet het geval met de weegschaal met kom. Deze keukenhulp is dusdanig ingesteld dat je direct het gewicht van je ingrediënten op je display ziet. Daarnaast heeft deze optie als grote voordeel dat je altijd een schaal binnen handbereik hebt. Je moet deze weegschaal echter wel een vaste plek geven in je keuken maar een mooie vormgegeven weegschaal geeft wel een bepaalde sfeer aan deze ruimte.

  Waar moet je op letten bij de aankoop van een keukenweegschaal?

  Naast de bovenstaande verschillen in modellen, zijn er diverse zaken waar je op kunt letten bij de aankoop van een keukenweegschaal. Allereerst is er de manier waarop het gewicht wordt weergegeven. Dit kan analoog of digitaal. Een digitale weegschaal geeft een nauwkeurige weergave van het gewicht, maar werkt wel op batterijen. Bij een analoge weegschaal kun je het gewicht wat minder nauwkeurig aflezen, maar dit soort weegschalen kunnen wel op een mooie manier zijn vormgegeven die past in een authentieke stijl van een keuken.

  Met betrekking tot de weergave van het gewicht moet je ook even rekening houden met de afronding. Als je ingrediënten als kruiden en poeder wilt afwegen, heb je een weegschaal nodig die het gewicht tot op 0,1 gram afrondt. Je zit dan wel vast aan een digitale keukenweegschaal. De meeste keukenweegschalen ronden het gewicht af op hele grammen. Er zijn ook (analoge) keukenweegschalen die op 10 gram nauwkeurig afwegen.

  De meest geschikte afmeting van een keukenweegschaal

  Uiteraard is het verstandig om ook de afmeting van een keukenweegschaal even mee te nemen bij het maken van je keuze. Ook hierin kan best veel verschil zitten. Uiteraard is een te grote weegschaal niet praktisch maar dat is een (te) kleine weegschaal waarbij je het gewicht niet kunt aflezen omdat je schaal erop staat ook niet! Een keukenweegschaal van 10 centimeter breed en 15 cm lang is vaak uitstekend geschikt.

  Ook het maximum meetbereik van een keukenweegschaal is wel iets om mee te nemen in je beslissing. Een maximum gewicht van 5 kilogram is in de praktijk wel toereikend.

  Hier ook nog even op letten bij je keuze voor een weegschaal voor in de keuken

  De meest geavanceerde weegapparaten zijn voorzien van een vloeistofmeter. Je kunt deze weegschaal voor in de keuken gebruiken om het volume van vloeistoffen te meten door deze in te stellen op millimeters. Als je dit denkt te gebruiken is het zeker verstandig om op te letten. Uiteraard moet je in dat geval kiezen voor een digitale keukenweegschaal.

  Tot slot zijn er keukenweegschalen met een tarra functie. Deze functie heeft betrekking op het eerder genoemde ijken van een weegschaal. Met behulp van deze functie kun je de weegschaal op 0 afstellen als een kom, bord of schaal erop staat. Als je meerdere ingrediënten volgens een bepaald gewicht bij elkaar moet voegen, is deze tarra functie helemaal makkelijk. Door het inschakelen van de tarra-functie zet je de weegschaal nu weer op 0 nu met schaal en de eerste ingrediënten erin. Je kunt dus een nieuw ingrediënt afwegen zonder dat je de kom hoeft te legen. Gemak dient de mens, zeker in de keuken!

  Bekijk hier een review van een keuekenweegschaal


  Top Keukenweegschaal aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's