Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke game console moet ik kopen?

11 December 2017

Als je op zoek bent naar een nieuwe console, wordt je wellicht overspoeld door een overvloed aan aanbod. Ieder jaar worden nieuwe consoles released waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Geen probleem, wij helpen je hierbij door antwoord te geven op de vraag: welke game console moet ik kopen?

Jaarlijks worden er niet alleen een grote hoeveelheid nieuwe games geïntroduceerd, maar ook het aantal verschillende consoles stijgt jaarlijks enorm snel. Aan de ene kant is dat natuurlijk gunstig, je wil die nieuwe games wel kunnen spelen, aan de andere kant wordt het steeds lastiger om een goede keuze te maken. De tijd van de Atari spelcomputer ligt al heel lang achter ons. Deze gadget van vroeger is inmiddels lang vervangen voor de Xbox One, Playstation 4 en Nintendo Switch met geavanceerde mogelijkheden en een zeer realistisch beeld.

De new-gen consoles

Het woord “spelcomputers” wordt eigenlijk niet meer gebruikt en is inmiddels vervangen voor het woord “consoles”. Het zijn tegenwoordig ook zeer veelzijdige apparaten, je kunt ermee op internet, handige apps downloaden en er films en muziek mee afspelen in een hoge kwaliteit. Het zijn complete media centers geworden.

New-gen consoles zijn de nieuwste generatie in deze branche. Deze consoles beschikken over de meest geavanceerde technologieën van dit moment en werken op de snelste processors. De beelden zijn zeer geavanceerd en er zijn vaak veel multimedia mogelijkheden. Voor het spelen van de nieuwste games is het dan ook zeer aan te raden om een console van de nieuwste generatie aan te schaffen. Om een voorbeeld te geven: games voor Playstation 3 kunnen niet afgespeeld worden op de Playstation 4.

Welke console past bij mij?

Op dit moment vallen consoles als de Playstation 4 (Pro), de Xbox One (S) en de Nintendo Switch onder de new-gen consoles. De toevoegingen zijn al weer de nieuwe generaties op de bestaande modellen. De nieuwste modellen ondersteunen 4K beeldkwaliteit, hebben een nóg snellere processor en hebben meer opslagruimte dan hun voorgangers. De vraag is echter alleen welke console dan het best bij je past. Hieronder een overzicht van deze “nieuwe” aanbieders.

Sony Playstation 4

Playstation 4 is de console van Sony. De Playstation 4 is eind 2013 geïntroduceerd als opvolger van de Playstation 3, die met deze introductie nu als “last-gen” gezien kan worden, net als overigens de Nintendo Wii en de Xbox 360. De Playstation 4 Slim (een kleinere en zuinigere variant) en de Playstation 4 Pro zijn al weer nieuwe releases van de Playstation 4.

Waar de Playstation 4 Slim dezelfde specificaties heeft als de originele vierde generatie van Playstation, heeft de Playstation 4 Pro wel een update gekregen. Het heeft niet alleen een robuuster design maar heeft nu ook mogelijkheden dat er in 4K gegamed kan worden, mits de games hier de juiste ondersteuning voor hebben. Daarbij kunnen series en films in 4K en 3D gekeken worden en is er HDR ondersteuning. Om een extra dimensie te krijgen tijdens het gamen kan je de Sony Playstation VR bril gebruiken, die met alle Sony Playstation 4 consoles te combineren zijn. Tot slot is het goed te weten dat de Playstation fysiek een klein apparaat is en niet je kamer uitstraling bepaalt.

Xbox One

Xbox One is de console van Microsoft. Ook deze console heeft al een nieuwere versie gelanceerd in vorm van de (kleinere en stijlvollere) Microsoft Xbox One S en de Xbox One X.

De Xbox One S is de meest betaalbare 4K Blu-ray speler. Dit apparaat ondersteunt namelijk 4K Ultra HD voor Blu-ray films en videostreaming en DTS-HD, True-HD en dolby atmos + DTS X. Een ander voordeel is dat de console HDR-ondersteuning biedt. Het grote voordeel van zowel de Xbox One als de Xbox One S is dat je hierop veel spellen van de Xbox 360 kunt spelen. Dit heet “backward compatibility”. Je blijft dus plezier houden van je “oude” spellen! De Xbox One X biedt 4K-gaming en ondersteunt als enige virtual reality.

Nintendo Switch

Nintendo is al een lange tijd een aanbieder van consoles, eigenlijk al vanaf de tijd dat “consoles” nog “spelcomputers” werden genoemd. Het merk blijft nieuwe releases uitbrengen die weer een stapje uitgebreider en revolutionairder zijn dan de voorgangers. De Nintendo Switch is (in tegenstelling tot de bovenste twee) een hybride systeem, het kan zowel thuis als onderweg gebruikt worden.

De Nintendo Switch heeft een scherm waar aan twee loskoppelbare Joy-con controllers bevestigd zitten. Je kunt de console via een soort dock aan de televisie koppelen. Als je onderweg gaat, kun je de switch uit het dock halen en schakelt deze vrijwel direct over naar het scherm. De joy-con controllers kun je loshalen en vastgeklikt laten zodat je altijd en overal alleen of met twee personen kunt gamen.

Welke game console moet ik kopen?

De bovengenoemde consoles zijn de nieuwste uitvoeringen. Hiervoor worden op dit moment alle games die op de markt komen, of recentelijk zijn gekomen, gemaakt. Dat wil niet zeggen dat de oudere consoles niet goed of een slechte aankoop zijn. Het is wel een feit dat het aanbod van passende games hiervoor minder wordt. Microsoft speelt hier handig op in door de backward compatibility. Nintendo heeft weer als voordeel dat het een hybride systeem is. Playstation heeft een sneller werkgeheugen en een snellere GPU processor. Hierdoor werken de games hier zeer goed op (maar het verschil tussen de diverse fabrikanten is echter zeer klein). Daarnaast is Playstation zeer populair en dat biedt weer veel online mogelijkheden om op afstand met elkaar te gamen. Welke game console je moet kopen is dus afhankelijk van jouw wensen hierin.

Goedkoop gamen

Als je goedkoop wilt gamen is een last-gen console (zoals de Playstation 3, Xbox 360 en de Nintendo Wii) voor de minder fanatieke gadget gamers geen gekke keuze. Er zijn nog veel games hiervoor op de markt, die veel voordeliger dan de nieuwste games zijn. Het aanbod zal de komende tijd wel wat minder worden, maar er valt nog genoeg te spelen. Voor deze consoles worden vanzelfsprekend geen updates meer verwacht.

Opslagruimte van een console

Het verschil kan gemaakt worden in de opslagruimte. Er zijn games die niet meer fysiek worden verkocht en enkel digitaal verkrijgbaar zijn. De opslagruimte is daarom iets waar veel gamers goed naar moeten kijken voor aankoop van een console. Een interne harde schijf

van 500 gigabyte lijkt veel, maar kan bij intensief downloaden te weinig blijken te zijn. Xbox One heeft mogelijkheden om een externe harde schijf aan te sluiten maar Playstation niet.

Het is goed om te beseffen dat de spelcomputers gebruik maken van een abonnementenservice als je online wilt gamen. Het verschil in prijs tussen de aanbieders ontloopt elkaar niet veel. Daarnaast is het ook goed om te weten dat er exclusieve games op de markt zijn per console. Als dit één van jouw favoriete games is, zal jouw keuze wat makkelijker geworden zijn.


Gerelateerde pagina's