Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Welk wasmiddel gebruik je waarvoor?

30 December 2020

Zoveel soorten was, zoveel soorten wasmiddel

Wanneer je de supermarkt betreedt om wasmiddel te kopen, zijn er zoveel soorten wasmiddel te koop dat het je kan gaan duizelen. De middelen strekken van wasmiddel voor witte, bonte en fijne was. Maar daarnaast zijn er zoveel andere opties, die gaan van waspoeder tot vloeibaar wasmiddel, van wasballen tot wasnoten, van wastabletten tot wasdoekjes. Hoe kies je wat juist is voor jouw soort was?

Witte was

Witwasmiddel is uiteraard het meest geschikt voor witte was, waarin zich optische witmiddelen bevinden. Daarnaast kun je dit ook gebruiken voor kleurechte stoffen met vlekken die lastig te verwijderen zijn hiermee wassen. Helaas zijn witwasmiddelen niet geschikt voor fijne stoffen als wol of zijde, omdat het aanwezige bleekmiddel deze stoffen aantast. Daarnaast is er in poeder voor witte was zuurstofbleekmiddel aanwezig, waardoor dit voor sommige stoffen niet geschikt is. Hier kom je simpelweg achter door te kijken of er een kruis op het waslabel staat.

Bonte was

Voor je gekleurde was kun je het beste bontwasmiddel gebruiken. Hier zitten uiteraard geen zuurstofbleekmiddelen in, maar wel kleurbeschermers.

Fijne was

Fijnwasmiddel is geschikt voor wol, zijde en de meer delicate synthetische stoffen. Bij het wassen met fijnwasmiddel komt er meer schuim vrij waardoor de kledingstukken minder tegen elkaar aan schuren, wat de stoffen uiteraard ten goede komt. Daarnaast bevat dit wasmiddel geen bleekmiddel.

Waspoeder en vloeibaar wasmiddel

Wanneer je lastige vlekken in je was hebt, is waspoeder de beste optie. Echter kunnen er wel resten van het poeder achterblijven, wat natuurlijk niet prettig is. Dit is simpel te verhelpen door de wasmachine wat langer te laten spoelen. Bij het gebruik van vloeibaar wasmiddel blijven er uiteraard geen resten achter en blijven de kleuren van je was het helderst. Het hangt er dus in dit geval vanaf hoe vuil je was is, welk middel je het beste kunt gebruiken.

Wasballen en wasnoten

Bij het gebruik van wasballen is het idee dat ze het water zachter maken waardoor vlekken makkelijker uit de stof zou verdwijnen. Echter blijkt er in de praktijk niet veel verschil te zitten tussen het wassen met een wasbal of het wassen met water. Dit is ook het geval bij het wassen met wasnoten, waarbij de aanwezige stof saponine het werk zou moeten doen. Echter blijkt dus dat de was ook hierbij niet heel veel schoner wordt. Het is dan wel iets beter voor het milieu, maar uiteindelijk een stuk duurder (voor zowel het milieu als je portemonnee) als je kleding er niet beter op wordt.

Wasdoekjes en wastabletten

Dan zijn er ook nog de wasdoekjes, welke zowel als wasmiddel als wasverzachter dienen. Echter zijn deze doekjes behoorlijk prijzig en doen ze hun werk niet heel goed. Wastabletten daarentegen wassen goed, maar zijn niet makkelijk te doseren aan de hand van je hoeveelheid was. Uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk om het soort wasmiddel te kiezen wat bij jou past; zoveel mensen, zoveel wasmiddel-wensen!

{{id=1398,'Beste wasmiddel aanbiedingen'}}


Gerelateerde pagina's