Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn de verschillende soorten wegwerpluiers?

20 September 2022

Een wegwerpluier is een absorberend kledingstuk dat gedragen wordt door personen die niet in staat zijn hun blaas of stoelgang te controleren. Hij bestaat uit een binnenlaag van absorberend materiaal, een onderlaag en een buitenlaag van ondoordringbaar materiaal. Wegwerpluiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, en worden vaak op de markt gebracht als uniseks of geslachtsspecifiek.

De eerste wegwerpluiers werden in de jaren veertig uitgevonden door Marion Donovan. Ze waren gemaakt van stof die gedrenkt was in een hars dat ze waterdicht maakte. Donovan patenteerde haar ontwerp, maar pas in de jaren 1950 werden wegwerpluiers algemeen verkrijgbaar.

Het meest voorkomende type wegwerpluier is de opengewerkte luier, met bandjes die bij de taille en benen vastzitten. Deze luiers zijn gemakkelijk aan en uit te doen, maar ze kunnen minder veilig zijn dan andere soorten luiers. Luiers met een open einde lekken ook gemakkelijker dan andere soorten luiers.

Een ander type wegwerpluier is de zij-naad luier, die benen heeft die met tape aan de zijkanten worden vastgemaakt in plaats van bij de taille. Deze luiers kunnen moeilijker aan en uit te doen zijn, maar lekken minder snel dan open luiers.

Het derde type wegwerpluier is de hoesluier, die de vorm heeft van een gewone stoffen luier en voorzien is van elastiek bij de taille en benen. Hoesluiers moeten gebruikt worden met een waterdichte hoes, zoals een plastic broekje of omslagdoek, om lekken te voorkomen. Deze luiers sluiten beter aan dan luiers met open of zijwaartse naad, maar ze kunnen moeilijker aan en uit te doen zijn.

Wegwerpluiers zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind. De meest gangbare maten zijn pasgeboren (tot 10 pond), klein (8-14 pond), middelgroot (12-18 pond), groot (16-28 pond), en extra groot (meer dan 28 pond). Sommige fabrikanten bieden ook speciale maten voor premature baby's of grotere baby's en peuters.

Wegwerpluiers zijn meestal wit, hoewel sommige merken kleuren of prints aanbieden. De binnenste laag absorberend materiaal kan gewatteerd of pluche zijn voor extra comfort; sommige merken bieden ook lotions of geuren om eventuele geuren van urine of ontlasting te helpen maskeren.


Gerelateerde pagina's