Geüpdatet: 30 Maart 2023

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn de beste luiers?

29 Juli 2019

Als ouders wil je natuurlijk het beste voor je kindje, maar laten we eerlijk zijn: zelf zit je natuurlijk ook niet te wachten op een onaangename verrassing. Alleen daarom al stellen jonge ouders zichzelf de vraag wat de beste luiers zijn. Een dikkere en grotere luier wil immers niet zeggen dat deze ook beter zijn. Lees hier de tips op basis van de ervaringen uit de praktijk.

Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Als je op zoek gaat naar de beste luiers voor je kleine man of vrouw, kom je voor een keuze te staan waar veel ouders bijna direct aan voorbij gaan: kies je voor wasbare luiers of wegwerpluiers? De reden dat veel ouders deze keuze niet maken is het ouderwetse imago van de eerstgenoemde optie. Bij de term “wasbare luiers” denken veel mensen aan een gevouwen luierdoek die vastgezet moest worden met een veiligheidsspeld. Deze tijd zijn we echter al lang voorbij. Tegenwoordig kan er ook gekozen worden voor (eco) katoen, kunstvezel of bamboe.

Er zijn diverse redenen waarom je zou kunnen kiezen voor wasbare luiers. We zetten ze even voor je op een rijtje:

 • Het gebruik van wasbare luiers is uiteraard beter voor het milieu.
 • De kosten voor het gebruik van wasbare luiers zijn uiteindelijk veel lager dan het gebruik van wegwerpluiers ondanks de relatief hoge eerste investering. Dit is zelfs het geval als je een wasdroger gebruikt.
 • Volgens veel ouders zij de kinderen sneller zindelijk bij het gebruik van wasbare luiers.
 • Door het gebruik van wasbare luiers is er minder kans op allergische reacties.
 • De kans is kleiner dat je luiers onverwachts op zijn bij gebruik van wasbare luiers.
 • Uiteraard zijn er ook diverse voordelen van wegwerpluiers ten opzichte van wasbare luiers te benoemen. Ook dit maken we uiteraard voor je inzichtelijk:

 • Veel mensen kiezen voor het gemak van het gebruik van wegwerpluiers.
 • Wegwerpluiers worden over het algemeen beschouwd als een veel hygiënischer oplossing.
 • Veel kinderopvang instanties bieden géén keuzemogelijkheden en willen alleen wegwerpluiers gebruiken.
 • Veel mensen zien het wassen en drogen van luiers als te veel handelingen.
 • Waar moet je op letten bij het vergelijken van wegwerpluiers

  Met het maken van de keuze voor wegwerpluiers ben je er nog niet. Het is nu belangrijk om te bepalen welke luier het beste past bij jouw kindje. Hierbij is het goed om de volgende criteria in je keuze mee te laten wegen:

 • Het opnamevermogen van de luier;
 • Het gebruiksgemak van de luier (met betrekking tot het aan- en uittrekken)
 • ;
 • De maatvoering in combinatie met de pasvorm van de luier.
 • Het belang van de juiste maat van de wegwerpluier

  Vooral de maatvoering van een wegwerpluier is van groot belang. Uiteraard is dit prettig voor het comfort van de kleine maar ook om de kans op de eerder genoemde verrassingen zo veel mogelijk te verkleinen. Het gewicht van het kindje staat in direct verband met de maatvoering van de luier.

  De nummer 1 luiers zijn voor de allerkleinsten. Deze luiers hebben niet alleen een kleine maatvoering, maar hebben ook een extra goed absorberend vermogen. Hiervoor is gekozen omdat de ontlasting van de jongste kinderen veel vloeibaarder is. De “new-born” luiers zijn ook voorzien van een speciale toplaag omdat de huid van de pasgeboren kindjes uiteraard nog erg gevoelig is.

  De luiers waar de kinderen het langst mee doen, zijn de luiers met de maat 3 (4 tot 9 kilo) en 4 (7 tot 18 kilo). Deze laatste maat wordt gedragen door de dreumesen. Op het moment dat de kinderen toe zijn aan maat 5, zullen ze bijna zindelijk worden. Veel ouders kiezen dan voor luierbroekjes om dit proces wat te stimuleren.

  Wat zijn de beste luiers?

  De vraag is uiteraard wat de beste luiers zijn. Er zijn immers diverse merken verkrijgbaar met een verschillende prijsstelling. Uiteraard worden veel duurdere merken (zoals Pampers) door veel ouders ook als beter ervaren, maar dit hoeft niet je keuze te bepalen. Veel ouders zijn ook erg te spreken over de prijs-kwaliteit verhouding van huismerken als Etos en Kruidvat. Bij de keuze van een geschikte luier kun je ook rekening houden met opties als een plas indicator, een verkleurende strip als deze nat wordt.

  We hebben een lijstje samengesteld van 10 zéér goede opties. Uiteraard hebben we voor dit lijstje géén specifieke volgorde aangehouden omdat we diverse soorten luiers (wegwerp, wasbaar en zwemluiers) onder je aandacht willen brengen. Uiteraard hebben de luiers ook verschillende prijsstellingen.

  Bekijk hier: Wat zijn de beste luiers?


  Top Luier aanbiedingen


  Top Luieremmer aanbiedingen


  Top Luiertas aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's