Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn 8K televisies?

31 December 2020

8K-televisie: de meest realistische beeldervaring van dit moment

8K-televisie is momenteel de hoogste beeldresolutie voor televisies. Het beeld bij dit soort televisie is nog beter, helderder en scherper dan je al gewend bent. Dit zorgt ervoor dat de ervaring van wat er op beeld wordt getoond nog realistischer is.

De verschillen tussen QLED televisie en OLED televisie

Om te beginnen heeft een 8K-televisie een schermresolutie van 7680 x 4320 pixels, wat inhoudt dat dit 4 keer zo scherp is als 4K-televisie en 16 keer zo scherp als Full HD TV. Je zult dus wel begrijpen: dat zijn noemenswaardige verschillen. Om deze schermresolutie mogelijk te maken, zijn er nieuwe soort schermen ontwikkeld. OLED televisies (ofwel Organic Light Emitting Diode) en QLED televisies (ofwel Quantum Dot Light Emitting Diode) zorgen ervoor dat de kleuren veel realistischer overkomen, evenals de betere contrasten. In het geval van OLED televisies is het zo dat de pixels uit organische materialen bestaan, die licht geven wanneer er stroom wordt aangevoerd. In het geval van QLED televisies wordt er door middel van een soort van folie waarin zich nanokristallen bevinden het kleurbereik veel groter gemaakt; deze lichten namelijk onder invloed van licht. Wanneer deze technieken worden gecombineerd met HDR (ofwel High Dynamic Range) zien de kleuren er nóg realistischer uit.

De drie grote voordelen

Een 8K-televisie kent eigenlijk drie grote, noemenswaardige voordelen. Ten eerste zorgt de hoge resolutie er natuurlijk voor dat je, zoals al eerder genoemd, scherpe, gedetailleerde, heldere en kleurrijke beelden te zien krijgt. Maar daarnaast is er nog een groot voordeel. Er wordt namelijk een algemeen bekend probleem verholpen met 8K-televisie. Ken je het gevoel van dicht op de televisie zitten waarbij je na een tijdje last van je hoofd en ogen krijgt? Dat is hierbij niet langer het geval. Omdat het beeld van een 8K-televisie zoveel scherper en gedetailleerder is, heb je geen last van van het zien van de losse pixels, wat ervoor zorgt dat je hersens het beeld beter kunnen verwerken. Het laatste voordeel is ook erg prettig: de geluidskwaliteit bij een 8K-televisie is veel beter, en dat is natuurlijk super voor een realistische beeldervaring.

Een investering in de toekomst

Mocht je nu heel erg enthousiast zijn geworden over de 8K-televisie, dan zul je helaas misschien even teleurgesteld zijn. Dit is simpelweg omdat er nog weinig series, films, programma’s in Nederland beschikbaar zijn in deze kwaliteit, waardoor een 8K-televisie dan natuurlijk weinig zin heeft. Echter betekent dit niet dat de aanschaf van een 8K-televisie nu geen goed idee is: het is namelijk zo dat er in deze televisies een ‘upscale’ software ingebouwd is, waardoor uitzendingen die eigenlijk een lagere resolutie hebben er plots veel scherper uitzien. Wanneer je besluit om nu al een 8K-televisie te kopen, investeer je dus eigenlijk alvast een beetje in de toekomst. Op het moment kun je nog niet eruit halen wat erin zit, maar dat is over een tijdje wel andere koek.

 

{{id=1526,'Beste televisie aanbiedingen'}}


Gerelateerde pagina's