Geüpdatet: 1 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

Wat is remise bij schaken

28 Oktober 2022

Wanneer de meeste mensen aan schaken denken, denken ze aan twee legers die over een bord tegenover elkaar staan en proberen de koning van de ander te veroveren. Maar soms eindigen partijen in remise. Wat is remise bij schaken?

Er zijn verschillende manieren waarop een schaakpartij in remise kan eindigen. De meest voorkomende reden is simpelweg dat geen van beide spelers genoeg materiaal heeft om de ander schaakmat te zetten. Dit kan gebeuren als beide spelers alleen een koning hebben, of als ze alleen lopers hebben (of elk één loper) en geen pionnen. Het kan ook gebeuren als beide spelers alleen een toren hebben en geen andere stukken.

Een andere manier waarop partijen in remise kunnen eindigen is als geen van beide spelers een redelijke manier heeft om schaakmat te zetten. Dit kan gebeuren als beide partijen aan elkaar gewaagd zijn en er voor geen van beide spelers een duidelijke weg naar de overwinning is. Het kan ook gebeuren als een speler een aanzienlijke voorsprong heeft, maar de ander een sterke verdediging heeft opgezet die niet doorbroken kan worden zonder de eigen koning in gevaar te brengen.

Soms komen spelers overeen het spel in remise te beëindigen nog voor het begint! Dit kan gebeuren als beide partijen het gevoel hebben dat ze geen goede kans hebben om te winnen, of als ze al vaker tegen elkaar gespeeld hebben en weten dat het onwaarschijnlijk is dat een van beide spelers als winnaar uit de bus komt. Spelers kunnen ook remise overeenkomen om tijd te besparen, want schaakpartijen kunnen soms uren of zelfs dagen duren.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat remises weliswaar niet zo vaak voorkomen als winst of verlies, maar dat ze wel vaak genoeg voorkomen dat er hele toernooien aan zijn gewijd! Het wereldkampioenschap schaken en het FIDE-wereldkampioenschap bevatten beide voorzieningen voor remises, en sommige professionele spelers richten hun carrière op het behalen van remises in plaats van elke keer voor de volle winst te gaan.


Gerelateerde pagina's