Geüpdatet: 12 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is het verschil tussen vaatwastabletten en vaatwaspoeder?

29 Oktober 2021

Geen wedstrijd, wel verschillen

Als het gaat over hoe goed je glazen, borden, bestek en andere vuile vaat schoon geraken bij het gebruik van een van deze twee middelen in de vaatwasser, is er niet per se een winnaar. Natuurlijk zijn er bepaalde poeders en tabletten die beter presteren dan andere, maar deze strijd wordt niet gestreden tussen poeders óf tabletten. Wel zijn er natuurlijk verschillen tussen deze twee waardoor, afhankelijk van je leef- en thuissituatie, het ene product misschien beter bij je past dan het andere.

Gemak dient de mens

Het handige van vaatwastabletten is dat alles in één tablet verwerkt is; je hoeft niet na te denken over het aanschaffen van de losse producten, ofwel vaatwaspoeder, glansspoelmiddel en zout. Dit is makkelijk, maar voor dat gemak betaal je dan ook net wat meer dan wanneer je vaatwaspoeder zou gebruiken. Hoeveel dit verschil precies behelst valt niet precies te zeggen. Dit hangt onder andere af van welk merk je aanschaft, maar gaat niet om meer dan een 15 cent per wasbeurt. Doordat het vaatwastablet dus in een vaste vorm verkocht wordt, is het niet mogelijk de werkende bestanddelen te doseren. Dit kan gemakkelijk zijn zodat je daar niet over na hoeft te denken, maar heeft als gevolg dat het tablet niet altijd volledig oplost wanneer er een bepaald spoelprogramma wordt gedraaid. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op je vaat, maar is ook belastend voor het milieu. Vaatwastabletten bevatten namelijk meerdere stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Ook zijn de droogresultaten helaas niet altijd uitmuntend bij het gebruik van een vaatwastablet.

Een goede, groene afwasbeurt

Bij het gebruik van vaatwaspoeder heb je, zoals hierboven al te lezen was, meer dan één product nodig. Vaatwaspoeder, glansspoelmiddel en zout. Naast dat je bij iedere wasbeurt vaatwaspoeder toevoegt, voeg je ook met regelmaat glansspoelmiddel en zout toe. Dit kan een hoop meer werk lijken, maar in de praktijk ben je er niet heel veel langer mee bezig dan wanneer je een vaatwastablet in je vaatwasser zou stoppen. Ondanks dat je dus wat meer spullen moet aanschaffen om op deze manier je vaat schoon te krijgen, kun je hier op de langere termijn wel de vruchten van plukken. Om en nabij 15 cent is natuurlijk per wasbeurt niet veel, maar kan op jaarbasis wel flink wat schelen. Dat kan prettig zijn voor de portemonnee. De financiële meevaller die je met het gebruik van vaatwaspoeder bewerkstelligt is niet de enige meevaller. Doordat je bij deze manier van de vaatwasser gebruiken de werkzame stoffen kunt doseren, kun je deze aanpassen op de hoeveelheid vaat en de vuilheid ervan. Dit zorgt ervoor dat het poeder vrijwel altijd geheel oplost en er dus niks achterblijft. Ook droogt de vaat bij deze manier beter, wat resulteert in dat je achteraf geen eventuele natte vaat hoeft af te drogen.

Top vaatwastabletten aanbiedingen


Gerelateerde pagina's