Geüpdatet: 29 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is een smartwatch

20 September 2022

Een smartwatch is een soort draagbare computer in de vorm van een polshorloge; moderne smartwatches bieden een lokale touchscreen-interface voor dagelijks gebruik, terwijl een bijbehorende smartphone-app zorgt voor beheer en telemetrie (zoals langdurige biomonitoring). Terwijl vroege modellen basistaken konden uitvoeren, zoals berekeningen, digitale tijdmeting, vertalingen en spelletjes spelen, hebben smartwatches uit 2010 een meer algemene functionaliteit die dichter bij smartphones staat, inclusief mobiele apps, een mobiel besturingssysteem en Bluetooth-connectiviteit. Sommige smartwatches functioneren als draagbare mediaspelers, met FM-radio en weergave van digitale audio- en videobestanden via een Bluetooth-headset. Sommige modellen, 'horlogetelefoons' genoemd (of omgekeerd), hebben de volledige functionaliteit van een typische smartphone met behulp van LTE-technologie.

Smartwatches zijn relatief nieuwe gadgets. We hebben ze pas minder dan vijf jaar. In die korte tijd zijn ze erin geslaagd een behoorlijke impact te maken. Het lijkt wel of iedereen er een wil of er een heeft. Zelfs traditionele horlogebedrijven als Fossil doen mee met hun eigen smartwatches. Maar wat zijn die dingen precies? Voldoen ze echt aan de hype? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het bezitten van een smartwatch.

Voordelen:

Gemak: Een van de beste dingen van het bezitten van een smartwatch is het gemak dat hij biedt. Met slechts een blik op je pols kun je zien wie er belt, tekstberichten lezen, e-mail checken en zien wat voor weer het later op de dag wordt. Je kunt ook je fitnessdoelen bijhouden, naar muziek luisteren die op het horloge zelf of op je telefoon is opgeslagen, afslag-voor-afslag aanwijzingen krijgen als je ergens heen rijdt of loopt, alarmen en timers instellen... de lijst gaat maar door. Als je op zoek bent naar gemak in je leven dan is een smartwatch zeker het overwegen waard.

Bespaart tijd: Een ander groot voordeel van het hebben van een smartwatch is dat het je tijd bespaart. Hoe vaak ben je onderweg geweest om je te realiseren dat je je telefoon thuis had laten liggen? Veel waarschijnlijk! Met een smartwatch is dat geen probleem meer, want alle belangrijke functies van je telefoon heb je direct om je pols! Dit betekent dat je geen tijd meer hoeft te verspillen aan het terugzoeken van je vergeten telefoon; je kunt gewoon op je horloge controleren wat je nodig hebt.
Dit komt ook van pas als je iets doet waarvoor je beide handen nodig hebt, maar toch in contact moet kunnen blijven; met de meeste smartphones moet je hem ergens in het zicht houden of hem onhandig in één hand houden terwijl je probeert te doen wat je aan het doen bent; met een horloge echter, dat aan je lichaam vastzit, hoef je je nooit zorgen te maken over waar je je telefoon moet neerleggen of over het zoeken naar je telefoon als je hem nodig hebt, want hij zit altijd om je pols!.

Discrete meldingen: Een ander voordeel van een smartwatch is dat meldingen veel discreter zijn op het horloge dan op de telefoon. Natuurlijk kun je je telefoon op de trilstand of stille stand zetten, maar zelfs dat kan in sommige situaties storend zijn; heb je ooit in een vergadering of klas gezeten en plotseling begint je telefoon te trillen en kijkt iedereen naar je? Of je gaat naar een etentje en je luistert luid? Dit zijn het soort situaties waarin je met een discrete notificatie op je scherm de scène oproept en je echt de ergernis van het onderbreken van de dingen met een luide telefoonoproep bespaart, zodat je gewoon naar je collega's kunt kijken om te zien wat er gebeurt zonder je geld uit je zak te hoeven halen!


Gerelateerde pagina's