Geüpdatet: 19 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is een hakselaar en wat kun je ermee?

06 Mei 2019

Veel mensen hebben wel eens van de term hakselaar gehoord, maar hebben eigenlijk geen idee wat voor apparaat dit nou precies is. In deze blog gaan we in op de vraag wat een hakselaar is en wat je er mee kunt doen. Je zult merken dat dit een zeer handig apparaat is als je een tuin hebt. Lees dus gauw verder zodat ook jij een hakselaar uit kunt kiezen die bij je past.

Wat is een hakselaar?

Na een dag flink klussen in de tuin is je privé paradijs weer klaar voor de zomer. Je bent aardig in de weer geweest met de snoeischaar, de heggenschaar en de grasmaaier. Dit heeft geresulteerd in een spoor van takken en bladeren dwars door je hele tuin. De groencontainer puilt inmiddels uit van het tuinafval en je realiseert je dat het vast nog weken duurt voor je al dit tuinafval hebt afgevoerd. Had je nu maar een hakselaar……

Een hakselaar is een apparaat waarmee je snoeiafval kunt verkleinen. Denk hierbij niet alleen aan takken, maar ook aan stukken van een haag en kleine stammetjes. Het versnipperde hout of de gebroken schors dat je met behulp van een hakselaar verkrijgt, kan vervolgens gebruikt worden als mulchlaag, maar je zou er eveneens mee kunnen composteren. Als dat niet helemaal je bedoeling is, zal een hakselaar toch handig zijn. Je kunt immers de groenbak op een veel efficiëntere manier vullen (en gebruik maken van de beschikbare ruimte) doordat je met tuinafval van een kleiner volume werkt. Kortom: je hebt meer plaats in je groenbak zodat er gemakkelijk nog veel meer bijpast.

Waar op letten bij de aanschaf van een hakselaar?

Nu je weet wat een hakselaar is en wat je er mee kunt, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten voordat je naar de winkel rent en zo’n handig apparaat aanschaft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de snijcapaciteit. Hieraan zie je hoe de dik de takken mogen zijn die je in de hakselaar stopt. Deze wordt in millimeters of centimeters aangegeven. Kijk dus van tevoren even goed rond in je tuin, zodat je weet welke snijcapaciteit je nodig hebt.

Ook de snijsnelheid is iets om rekening mee te houden. Als je alle tijd hebt om te tuinieren kun je best toe met een wat langzamere hakselaar. Heb je echter een druk leven en moet het tuinieren zo snel mogelijk klaar zijn dan is het verstandiger om een hakselaar met een wat hogere snelheid aan te schaffen.

Last but not least is het geluidsniveau is zeker iets om aandacht aan te besteden. Hakselaars maken namelijk nogal wat lawaai. Woon je op het platte land, dan hoef je je niet zo druk te maken om het geluid van de hakselaar. Dat is echter anders wanneer je in een drukke woonwijk woont. Kijk in dat geval goed naar het geluidsniveau, weergegeven in decibellen (dB). Tot 84 dB valt het mee wat betreft het lawaai. Hou er rekening mee dat elke toename van 3 dB een verdubbeling van het geluid betekent.

Bekijk hier een review van verschillende hakselaars.


Top Hakselaar aanbiedingen


Gerelateerde pagina's