Geüpdatet: 22 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is een goed ventilerende regenjas?

12 September 2019

Wat is een goed ventilerende regenjas?

Als je vaak door weer en wind naar buiten moet, is het van belang dat je over een goede regenjas beschikt. Er zijn diverse regenjassen verkrijgbaar maar niets is echter zo vervelend dan dat je bij de minste of geringste inspanning gaat zweten. Hiervan is snel sprake als de jas het vocht niet kwijt kan. Dan wordt je niet alleen op je jas nat maar ook aan de binnenkant. Het is daarom zaak dat je een goed ventilerende regenjas hebt. Maar wat ís nou precies een goed ventilerende regenjas en waar moet je op letten bij aanschaf? Wij gaan je er in dit artikel meer over vertellen.

De regenjas

Er zijn er vast mensen die bij het woord regenjas aan die ouderwetse gele, oranje of donkergroene oliejassen van weleer moeten denken. Lekker plastic. Een zuidwester van hetzelfde materiaal erboven en je bent er helemaal klaar voor. Regen, windkracht 10 laat maar komen. Waterdicht en absoluut onverslijtbaar maar…… niet ventilerend. Er komt namelijk niets door een laag waterdichte pvc. Een ventilerende regenjas moet van binnen naar buiten wél transpiratievocht kunnen doorlaten maar het regenwater buiten houden. Gelukkig zijn de oliejassen en zuidwesters zo goed als verleden tijd en zijn er veel betere ventilerende materialen op de markt.

Hoe ventileert een regenjas

Om te kunnen ventileren moet de waterdichte laag van een regenjas alleen van binnen naar buiten vocht doorlaten en niet andersom. Dat kan op twee manieren: microporeus of hydrofiel. Microporeus betekent dat er ontelbare minuscule gaatjes in de stof zitten die te klein zijn om druppels door te laten, maar groot genoeg om waterdamp door te laten. Een hydrofiele laag is een aaneengesloten laag die vloeibaar water niet doorlaat, maar afzonderlijke moleculen wel. Deze bewegen naar de kant waar de vochtigheidsgraad en de temperatuur het laagst zijn. Dat is, vrijwel altijd, de buitenkant van de stof. Een hydrofiele laag is ook minder gevoelig voor vuil dan microporeuze laag.

Coatings en membranen

Zowel de microporeuze als de hydrofiele optie kunnen verwerkt worden in coatings of membranen. Een coating kun je vergelijken met een soort verflaag die aan de binnenkant van de stof van de jas wordt aangebracht. Een membraan kun je zien als een vlies dat onder de buitenstof of tussen de buitenstof en de voering wordt geplakt. Eigenlijk is een membraan altijd duurzamer waterdicht dan een coating.

DWR-behandeling

Bij zo goed als alle regenjassen zorgt een zogenaamde DWR-behandeling (durable water repellent) aan de buitenkant er voor dat regendruppels vlot van de jas afrollen. Het zogenaamde afparelen. Bij een nieuwe jas kan je goed zien hoe dat werkt: regendruppels blijven op de stof liggen, even schudden of bewegen met je arm en ze vallen op de grond. Na verloop van tijd slijt die DWR-laag echter waarna waterdruppels in de buitenstof zullen trekken. De jas is dan niet lek, maar voelt toch wat koud en klam aan. Bovendien ventileert de jas dan niet meer zo goed als voorheen en wordt het tijd voor een nieuwe.

Waar op letten als je een goed ventilerende regenjas gaat kopen

Naast de bovenstaande belangrijke opties zijn er nog een aantal andere zaken om op te letten als je een goed ventilerende regenjas gaat kopen, namelijk:

 • Zakken.
 • ruime flappen over de zakken zijn de beste garantie tegen inregenen.

 • Kraag.
 • De kraag mag niet te wijd zijn. Daarlangs ontsnapt veel lichaamswarmte en stroomt neerslag moeiteloos naar binnen.

 • Manchetten en zoom.
 • Met verstelbare manchetten en zoomelastiek kun je het jack goed op het lichaam aan laten sluiten, zodat regen en wind geen kans krijgen en de warmte binnen blijft.

 • Ventilatiegaten.
 • Let goed op of er voldoende ventilatiemogelijkheden in het jack zijn aangebracht. Bij veel jacks kunnen onder de oksels ritsen worden geopend voor extra ventilatie.

 • Overslag over de rits.
 • Is deze dubbel (gevouwen) dan is dat helemaal prima. Is deze echter enkel dan moet hij over de volle lengte met klittenband kunnen worden gefixeerd. Alleen (druk)knopen zijn onvoldoende.

 • Capuchon.
 • Een goede capuchon (voor wandelaars) heeft een flinke klep die verstevigd is om zijn vorm te behouden en moet in grootte verstelbaar zijn, zodat de klep niet voor de ogen zakt. Check of de opening in de capuchon heel klein kan worden gemaakt zonder het zicht te verliezen, en of de capuchon goed met je hoofd meedraait.

  Regenjas

  Regenkleding wordt meestal gemaakt van polyester, polyurethaan en PVC. Dit zijn verschillende soorten plastic die worden gemaakt uit chemische stoffen. Daarnaast worden hier ook nog chemische stoffen aan toegevoegd om ze bepaalde eigenschappen te geven, bijvoorbeeld weekmakers om de kleding soepel te maken en kleurstoffen om ze in allerlei verschillende kleuren te kunnen verkopen. Op regenkleding wordt vaak coating aangebracht om de kleding (maar ook de naden) waterdicht te maken. Bij bijvoorbeeld buitensportkleding wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamd membraan dat in de stof wordt verwerkt. Dit maakt de kleding niet alleen waterdicht, maar ook ademend. De coating of het membraan kan bijvoorbeeld bestaan uit polyurethaan, PVC, polyamide of Gore-Tex.

  Regenkleding heeft vaak een specifiek wasvoorschrift. Sommige regenkleding mag je niet wassen omdat de coating dan kan beschadigen en de kleding daarna niet meer waterdicht is. Regenkleding met een membraan moet vaak juist wel regelmatig gewassen worden om het membraan schoon te houden zodat het waterdicht en ademend blijft.

  Zie onderstaand filmpje over koopadvies van regenjassen


  Top Regenjas aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's