Geüpdatet: 22 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat betekent het vermogen van een stofzuiger?

01 Oktober 2021

De betekenis van het vermogen

In principe is de uitleg van wat het vermogen van een stofzuiger is heel simpel: dit wordt uitgedrukt in wattage. Dit is dus eigenlijk de energie die de stofzuiger nodig heeft om zijn werk te kunnen doen, namelijk stofzuigen. Ofwel: hoe hoger het vermogen van de stofzuiger, hoe meer energie deze zal verbruiken.

Vastgelegd bij wet: een lager vermogen

Vaak wordt er door mensen gedacht dat wanneer een stofzuiger een hoger vermogen heeft, de stofzuigen ook beter zal stofzuigen doordat hij meer zuigkracht heeft. Dat is echter niet waar. Naast het vermogen spelen het kloppende opzetstuk en een luchtstroom die goed is afgesloten een veel grotere rol in het vermogen van de stofzuiger. Daarnaast mogen er sinds 2017 geen stofzuigers meer worden verkocht die een hoger vermogen hebben dan 750 Watt. En het is écht niet zo dat sindsdien alle huizen ineens niet meer goed schoon geraken met de stofzuigers die overblijven. Dus maak je maar geen zorgen: een stofzuiger met een lager vermogen kan jouw huis er nog steeds spic en span uit laten zien!

Welke ondergrond heb jij veelal in jouw huis?

Om een stofzuiger te kiezen die bij jou past hoef je dus helemaal niet per se te gaan voor de stofzuiger met de hoogste zuigkracht. De zuigkracht die je nodig hebt om goed te kunnen stofzuigen hangt voor een groot deel af aan de ondergrond die je moet stofzuigen. Wanneer je een tapijt stofzuigt, is de zuigkracht die je nodig hebt behoorlijk hoog. Dit komt doordat er in tapijt veel viezigheid kan gaan zitten die je er met een lage zuigkracht niet uit zal krijgen. Maar als je bijvoorbeeld een houten vloer stofzuigt is de zuigkracht die je nodig hebt behoorlijk laag. Dit komt doordat het oppervlak dat je stofzuigt gelijk aan elkaar is en de stofzuiger stof en ander vuil makkelijk kan ‘vinden’.

Kies een stofzuiger aan de hand van de ondergrond in huis

Om een stofzuiger te kiezen met het juiste vermogen, is het dus zaak om na te gaan welke ondergrond jij in jouw huis hebt. Heb je alleen maar tapijt liggen? Dan volstaat in principe een stofzuiger met een hoger vermogen. Heb jij een houten of linoleum vloer? Dan kun je het beste een stofzuiger met een wat lager vermogen aanschaffen. Heb jij een combinatie van beiden, ga dan ook voor een stofzuiger met een hoger vermogen.

Andere zaken om op te letten

Daarnaast zijn er meer zaken die van invloed zijn op de zuigkracht van je stofzuiger. Zo is het belangrijk om je stofzuigerzak of stofreservoir regelmatig te vervangen en niet te wachten tot deze helemaal vol zit. Doe je dat wel, heeft dat een negatieve invloed op de zuigkracht. Ook is het belangrijk af en toe de slang te controleren, gezien hier wat grover vuil per ongeluk kan blijven hangen zonder dat je doorhebt, wat natuurlijk de zuigkracht blokkeert.

Top 15 stofzuiger aanbiedingen

Bekijk hier de kooptips voor je nieuwe stofzuiger


Gerelateerde pagina's