Geüpdatet: 24 Februari 2024

Dagaanbiedingen blog

Wanneer vervang je een fietshelm?

12 Juli 2018

Als je graag lange stukken gaat fietsen is het natuurlijk van belang dat je over een goede fiets beschikt. Een andere accessoire wat erg belangrijk is, is een fietshelm. Waar je een aantal jaar geleden nog voor gek verklaard werd als je een fietshelm op je hoofd zette, zien veel mensen tegenwoordig absoluut het nut van een helm in. Natuurlijk ziet een fietshelm er niet bijzonder charmant uit maar mocht je ten val komen beschermt het wel je hoofd. Je kunt met het dragen van een fietshelm het letsel bij een val met 65% reduceren. Wat veel mensen niet weten is dat een fietshelm na een aantal jaar vervangen moet worden. Wij gaan je vertellen wanneer.

Fietshelm noodzakelijk vervangen.

Je fietshelm heeft helaas niet het eeuwige leven. Zeker als je een keer flink ten val bent gekomen en de helm heeft de klap opgevangen, is het van groot belang dat je je helm laat vervangen. Het kan namelijk zijn dat de binnenkant van de helm hierdoor beschadigd of zelfs gespleten is ook al is dat soms niet met het blote oog te zien. Zodra dit het geval is, biedt de helm je niet meer voldoende bescherming bij een eventuele volgende val, waardoor je er waarschijnlijk minder goed vanaf komt dan deze keer. Doordat er door de val kleine scheurtjes aan de binnenkant zijn ontstaan, is de helm niet meer in staat de kracht van een klap te absorberen.

Fietshelm vrijwillig vervangen

Je helm is op een gegeven moment sowieso aan vervanging toe, ook als je niet gevallen bent. Zweet kan bijvoorbeeld ook het foam dat gebruikt is voor de binnenste laag aantasten en zelfs stuk maken. Er kan gesteld worden dat een goede helm ongeveer drie tot vijf jaar meegaat.

Natuurlijk hangt het ervan af of je alleen van huis naar je werk fiets of dat je flink off road gaat met een mountainbike. Een mountainbikehelm zal natuurlijk vaker met kleine klapjes en tikken te maken krijgen dan een fietshelm die gedragen wordt tijdens het maken van een toertocht. Tijdens het mountainbiken komt het regelmatig voor dat er takken tegen de helm zwiepen. Alle kleine tikjes bij elkaar zorgen ervoor dat er microschade ontstaat. Dit is met het blote oog niet te zien, maar als gevolg van het ontstaan van microschade kan er sprake zijn van een verandering in de dempende eigenschappen van de helm.

Ook UV stralen, weer en wind kunnen ervoor zorgen dat de buitenste plastic schaal door de jaren heen wat zachter geworden is. Het gevolg is dat daardoor ook de structuur van de buitenschaal en het vermogen van energieopname om de impact bij een val op te vangen en te verdelen wat afgenomen is. Helaas merk je dat pas bij een val partij en is het vaak te laat. Je kunt er dus beter op tijd bij zijn en op tijd een nieuwe helm aanschaffen.

Hoe veilig is een fietshelm? Zie het hier:


Top Fietshelm aanbiedingen


Gerelateerde pagina's