Geüpdatet: 30 November 2023

Dagaanbiedingen blog

Waarom verschillende soorten deurmatten?

16 Mei 2019

Bijna in iedere woning wordt wel van een deurmat gebruikt gemaakt. Een deurmat heeft als functie om het vuil van de schoenen van mensen die het huis betreden te verwijderen. Er kan onderscheid worden gemaakt in deurmatten voor binnen en buiten. Maar waarom zijn er verschillende soorten deurmatten op de markt? Een deurmat is een deurmat, toch? Dat is zeker niet helemaal het geval. Wij gaan er in deze blog ons licht over laten schijnen.

Waarom een deurmat

Een mat voor de deur is zo ingeburgerd dat we er vaak niet eens op letten ondanks het feit dat we er dagelijks meerdere keren overheen lopen en onze voeten erop vegen. We staan er letterlijk slechts kort bij stil (of beter: letterlijk op stil). Een deurmat heeft een aantal belangrijke functies, de één misschien iets meer voor de hand liggend dan de andere. Om te beginnen is een deurmat belangrijk voor de hygiëne. Door op straat te lopen blijft er niet alleen allerlei vuil en viezigheid aan je schoenen hangen maar ook heel veel bacteriën. Door het neerleggen van een deurmat voorkom je dat je dat je dit allemaal naar binnen loopt. Een goede deurmat “schraapt” namelijk een groot deel van het vuil van je schoenen af.

Daarnaast zorgt een goede deurmat ervoor dat er minder zand en ander schurend materiaal het huis binnen komt wat weer beter is voor het behoud van je vloer. Niemand zit namelijk op zand krassen op zijn houten vloer te wachten. Als laatste punt verhoog je de veiligheid binnen huis met een deurmat. Dit klinkt misschien wat vreemd en een deurmat al natuurlijk geen inbrekers buiten houden maar wat dacht je van natte schoenen op een laminaten of marmoleum vloer. Daarmee vergoot je de kans op uitglijden namelijk aanzienlijk. Je voeten vegen op een deurmat is dus zeker erg verstandig.

Waarom verschillende soorten deurmatten?

Zoals je misschien weet zijn er deurmatten voor binnen en voor buiten. Over het algemeen zijn de deurmatten voor buiten van ruwere materialen gemaakt dan de deurmatten voor binnen. De deurmatten voor buiten moeten, zeker in Nederland, in verschillende weersomstandigheden kunnen functioneren. Een buitenmat is dus weersbestendig en schraapt het grofste en ergste vuil van de schoenzool. De binnenmat heeft vaak een wat fijnere structuur en is gedacht om het restvuil en vocht op te nemen. De beste combinatie is een buitenmat die het grove vuil buiten houdt in combinatie met een binnenmat die veel vocht opneemt.

Wat zijn de verschillende soorten deurmatten

Er zijn verschillende soorten deurmatten verkrijgbaar. Naast het onderscheid tussen binnen en buiten matten is er ook verschil in materiaal. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Rubberen deurmat
 • Aangezien rubber goed schrapende en zo goed als géén vochtopnemende eigenschappen heeft is deze mat uitstekend geschikt voor buiten.

 • Gietijzeren deurmat
 • Van oudsher is dit de meest gebruikte mat voor buiten. Vaak zijn deze matten erg sierlijk ontworpen en doen ze denken aan de Victoriaanse tijd. Het voordeel van gietijzeren deurmatten is dat ze erg duurzaam zijn. De matten kunnen hun functie vervullen onder alle weersomstandigheden en gaan erg lang mee. De deurmat zal nooit wegwaaien en is tevens een sierlijke aanvulling bij de rest van de woning/ tuin.

 • Kokos deurmatten
 • Ook deze matten zijn erg geschikt voor buiten. Door de ruwe kokosharen wordt er veel vuil van de schoenen afgeschraapt. Kokos matten zijn heel erg modern en te verkrijgen in elke gewenste vorm en kleur.

 • Droogloopmat
 • Eigenlijk zegt de naam het al. Deze deurmatten zijn gedacht om binnen te gebruiken. Ze worden gemaakt van 100% katoen en verkrijgen daarmee de uitstekende vocht opnemende eigenschap.

  Je ziet het, er zit veel verschil tussen de diverse soorten deurmatten. Het is goed om er soms even bij stil te staan en niet alleen als je een deurmat gaat kopen. Je kunt jezelf vele uren huishoudelijk werk besparen!

  Bekijk hier hoe je een deutmat kunt wassen


  Top Deurmat aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's