Geüpdatet: 4 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Waarom moet ik mijn dekbed luchten?

18 Juni 2021

Een schone slaapkamer

Uiteraard is het heel belangrijk om je slaapkamer goed schoon te houden. Doordat je hier iedere dag en vooral nacht bent is het prettig om in een hygiënisch verantwoorde omgeving te zijn. Dat geeft je een fijn gevoel waardoor je er extra prettig je nacht doorbrengt. Het regelmatig verschonen van beddengoed vinden de meeste mensen vanzelfsprekend, echter het luchten en / of wassen veel minder mensen met regelmaat hun dekbed. Terwijl dat eigenlijk hartstikke belangrijk is. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat je eraan denkt om dit op tijd te doen?

Een feestje in jouw veilige bed

Als je nadenkt over waarom je je bed verschoont, denk je in eerste instantie waarschijnlijk alleen aan zweet. In de nacht transpireer je veel, en dat blijft natuurlijk hangen in je beddengoed. Echter trekt dit ook in je dekbed. En zweet is niet het enige dat er achterblijft in bed. Naast zweet zijn er ook allerlei huidcellen en bacteriën die hier een nieuw onderkomen zoeken. Schrikt dat je nog niet genoeg af? Goed, zelfs schimmels en deeltjes ontlasting blijven achter in bed. Ja, ook in jouw bed. Klinkt dat vies genoeg?

De bedblijvers vermenigvuldigen zich

Wanneer jij in de ochtend opstaat om te beginnen aan een nieuwe dag, blijven de bacteriën, huidcellen, schimmels en deeltjes ontlasting achter in bed. Maar daar houden ze het niet bij. Wat zich kan vermenigvuldigen, vermenigvuldigt zich. Ook is er een zekere schimmel die zich graag speciaal toespitst op verblijf in bedden. En deze schimmel is niet bepaald onschuldig. De Cladosporium kan onder andere zorgen allerlei nare longproblemen.

Huisstofmijt viert feest

Daarnaast komt ook de huisstofmijt graag een feestje vieren je bed. Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt zonder dat ze het door hebben, maar hebben wel de nare klachten ervan. Als je dus bijvoorbeeld last heeft van eczeem, ga dan eens op onderzoek uit. Misschien ligt het wel aan de huisstofmijt die in je bed is komen wonen. Echter krijg je je bed nooit helemaal huisstofmijtvrij, maar door je dekbed vaak te laten luchten zorg je wel voor een grote vermindering.

Een handige manier om het te onthouden

In principe kun je je dekbed niet vaak genoeg luchten. Maar het kan natuurlijk voelen als een grote opgave om dit vaak te doen. Als je dit doet terwijl je je de rest van beddengoed ook verschoont, is het makkelijk om te onthouden. Daarnaast heb je dan twee vliegen in één klap, gezien je toch het dekbedovertrek al van je dekbed af hebt gehaald. Het is dan eigenlijk een kleine moeite om je dekbed even te laten luchten, toch? Probeer daarnaast te bedenken dat jijzelf er uiteindelijk veel beter van wordt. Het is eventjes wat meer werk, maar daarna heb jij een heerlijk en fris bedje om je nachten zoet en schoon in door te kunnen brengen.

Kooptips voor een dekbed, zie ze hier:

Top 15 dekbed aanbiedingen


Gerelateerde pagina's