Geüpdatet: 31 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Waarom is vitamine B belangrijk?

20 November 2018

Een goed voedingspatroon is essentieel voor een goede gezondheid. Het is één van de belangrijkste vitamines die zeker in je dagelijkse voeding moet terugkomen. Deze groep van 8 B-vitamines helpt bij het omzetten van energie uit eten. Waarom vitamine B zo belangrijk is, lees je hier.

Als we praten over vitamine B, hebben we het eigenlijk over een groep vitamines. Deze in water oplosbare vitamines werken vaak samen en komen ook voor in dezelfde voedingsstoffen. Vitamine B komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel producten. Daarnaast zit er veel vitamine B in bananen, bonen en rode pepers. Bij een normaal eetpatroon krijgen we voldoende vitamine B binnen. Dat is maar goed ook, want vitamine B is erg belangrijk voor ons. Vooral vitamine B5 (pantotheenzuur), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine) zijn erg belangrijk voor het menselijk lichaam.

Het belang van vitamine B

Het is van groot belang dat we voldoende vitamine B tot ons nemen. Deze vitamine zorgt ervoor dat we de energie uit onze voeding kunnen halen. Vitamine B is bijvoorbeeld erg goed voor de stofwisseling. Daarnaast is vitamine B bevorderlijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Tevens is vitamine B goed voor de hersenen en het zenuwstelsel. Vitamine B zorgt ervoor dat je emotioneel in balans blijft, een goed geheugen hebt en kunt focussen op de zaken waarmee je bezig bent.

De bekendste vitamine B soorten zijn vitamine B9 of B11 (dat we vooral kennen onder de naam foliumzuur) en vitamine B12. In de meeste gevallen krijgen we direct een combinatie van de verschillende vitamine B soorten binnen. Zwangere vrouwen wordt echter aangeraden om gedurende deze periode foliumzuur te slikken. Een tekort aan deze vitamines kan neurologische problemen bij de baby veroorzaken. Veganisten worden juist aangeraden om een voedingssupplement met vitamine B12 te slikken. Zij lopen een kans op een vitamine B12 tekort omdat zij géén dierlijke producten gebruiken.

Hoe je merkt dat je een tekort aan vitamine B hebt

Je kunt een tekort aan vitamine B op diverse manieren merken. Hoe je dit merkt, is uiteraard afhankelijk welke vitamine je mist. De meeste mensen komen vitamine B12 tekort. Dit is te merken door onder andere lusteloosheid, bloedarmoede, vermoeidheid en een slechter geheugen.

Als je andere soorten vitamine B mist, zul je dit vooral merken door tintelingen in armen en benen, stemmingswisselingen een droge onrustige huid en wondjes die langzaam genezen.

Vitamine B wordt aangemaakt in je darmen, al begint dit proces al in je maag waarbij het maagslijmvlies een belangrijke rol speelt. Om de darmbacteriën te ondersteunen is het eten van gefermenteerde voeding (zoals verse zuurkool) van groot belang. Darmbacteriën helpen weer bij het vormen van vitamine B.

Waarom vitamine B voedingssupplementen van groot belang kunnen zijn

Zoals aangegeven is het zeer belangrijk om voldoende vitamine B binnen te krijgen. Bij twijfel of dit het geval is, kan er gekozen worden om vitamine B voedingssupplementen te gebruiken boven een normaal voedingspatroon. Er zijn vitamine B voedingssupplementen verkrijgbaar waar alleen een betreffende vitamine B soort in zit, zoals vitamine B12 of foliumzuur, maar ook vitamine B complex. Dit is een mix die alle acht B vitamines bevat en vaak nog een aantal vitamines, die wel nuttig maar minder essentieel zijn voor het menselijk lichaam.

Overschot aan B vitamines is, op één uitzondering na, niet gevaarlijk

Doordat vitamine B oplosbaar is in water, is er vrijwel géén gevaar dat je er teveel van binnen kan krijgen. Een teveel aan vitamine B zal via de urine het lichaam verlaten. Overschot aan B vitamines is dus niet gevaarlijk met één uitzondering. Deze uitzondering is vitamine B6 (pyridoxine hydrochloride).

Vitamine B6 kan zich stapelen en daardoor ernstige neurologische problemen veroorzaken. Dit zal bij een normaal voedingspatroon niet voorkomen, dan is er vrijwel géén gevaar op een overschot aan vitamine B6. Er zit ook geen hoog gehalte aan vitamine B6 in de vitamine B complex voedingssupplementen. Deze voedingssupplementen zijn immers samengesteld aan de hand van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Je moet wel oppassen voor een hoge dosis aan vitamine B6 als je veel multivitamine- of energiedrankjes uit de supermarkt gebruikt. Deze zijn lang niet altijd zo gezond als het lijkt.

Bekijk hier een filmpje over vitamine B


Top Vitaminie B aanbiedingen


Top Vitamine aanbiedingen


Gerelateerde pagina's