Geüpdatet: 25 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Waarom is de ene wasmachine milieuvriendelijker dan de andere wasmachine?

04 Februari 2021

Goed voor het milieu en de portemonnee

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine zijn er veel opties. In ieder geval kan het nuttig zijn om op zoek te gaan naar een milieuvriendelijke wasmachine. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook veel geld besparen, wat natuurlijk prettig is. Maar waarom is de ene wasmachine eigenlijk milieuvriendelijker dan de andere wasmachine? En hoe gebruik je de wasmachine op een milieuvriendelijke manier?

Het energielabel

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe milieuvriendelijk een wasmachine is. Om te beginnen is er natuurlijk het energielabel waar je op kunt letten. Het energielabel A+++ is momenteel de meest energiezuinige kwalificatie. Dit scheelt niet alleen veel stroom, maar ook veel water. Echter is het wel van belang dat je, zelfs met een wasmachine die het A+++ energielabel heeft, zoveel mogelijk wast met eco-programma’s.

Het vulgewicht en de beladingssensor

Daarnaast is het van belang dat je voor een wasmachine gaat waarvan het vulgewicht bij jouw woon- en leefsituatie past. Door een wasmachine met een vulgewicht te kiezen dat aansluit bij jouw leven, waardoor je de trommel niet slechts halfvol wast, was je veel zuiniger. Er kan meer was in je wasmachine dan je denkt. Als je niet zo goed weet hoeveel was er in de wasmachine mag, is het een idee om je was eens van tevoren te wegen.

Zo kun je zien of jouw idee van hoeveel er in de wasmachine kan aansluit bij het werkelijke vulgewicht van de wasmachine. Het is hierbij wel van belang om in acht te houden dat dit vulgewicht berekend is op katoenwas. Ook zijn er wasmachines met een beladingssensor. Dit kan handig zijn omdat de wasmachine met deze sensor uitrekent hoe vol de wastrommel zit, waardoor hij weet hoeveel water en energie er nodig zijn. Echter is het milieuvriendelijker om een wasmachine te kopen die aansluit bij jouw manier van leven; eentje met een vulgewicht dat bij jou past.

De stand van de wasmachine

Het is ook zinvol om voor een wasprogramma te gaan dat zuinig wast. Het meest milieuvriendelijke wasprogramma is het katoenwasprogramma. Dit komt doordat er minder elektriciteit en water wordt gebruikt dan bij fijn- en wolwasprogramma’s. Sommige mensen denken dat een kort wasprogramma milieuvriendelijker is. Dit is helaas niet zo. Doordat de wasmachine dezelfde werkzaamheden in een kortere tijd moet verrichten, verbruikt hij juist meer energie. Als je een korte was wilt draaien omdat de was niet zo vuil is, is het een beter idee om de temperatuur van je wasmachine lager te zetten. Dit is milieuvriendelijker en bespaart dus ook op de langere termijn geld.

Je was in het zonnetje

Om je was te drogen, kan het een goed idee zijn om deze buiten op te hangen. Dit bespaart natuurlijk hartstikke veel energie en het ziet er ook nog eens fijn uit.

Bekijk hier de kooptips voor je nieuwe wasmachine

Top wasmachine aanbiedingen


Gerelateerde pagina's