Geüpdatet: 17 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Waarom een robotmaaier kopen?

14 Juni 2019

Als je een mooi gazon hebt aangelegd, wil je die uiteraard ook mooi houden. Je zult je grasmat vooral regelmatig moeten maaien. Vooral in de groeiperiode van gras zul je minimaal eens per week achter de maaier moeten lopen. Een robotmaaier kan dit werk echter uitstekend voor je uit handen nemen. Deze wetenschap geeft precies aan waarom het interessant is om een robotmaaier te kopen.

Het onderhouden van een grasmat vraagt veel tijd en energie. De voornaamste taak hierbij is het maaien van je gazon. Uiteraard doe je dit om je tuin een mooie en verzorgde uitstraling te geven, maar ook om te zorgen dat de grasmat hiervoor voldoende licht krijgt. Een gezonde grasmat zal vanaf het voorjaar (april) tot en met het najaar (september) volop groeien. In die periode zul je iedere week eigenlijk wel eens in de week achter je maaimachine lopen…...als je hiervoor de gelegenheid hebt tenminste.

Het grasmaaien uitbesteden

Als je géén tijd of zin hebt om regelmatig achter je grasmaaier de rondjes door je tuin te lopen, zijn er diverse opties om dit gewoon te laten doen. Je kunt hiervoor een tuinman inhuren of je buurman vragen, maar je kunt er ook voor kiezen om een robotmaaier aan te schaffen om het grasmaaien uit te besteden. Een robotmaaier is dusdanig in te stellen dat deze op ieder gewenst moment de taak voor je uitvoert…. weer of geen weer. Je hoeft er niet eens voor thuis te blijven.

Hoe werken robotmaaiers?

Robotmaaiers kun je het beste vergelijken met een stofzuiger, maar dan zonder de slang. Onder de kunststof kap vind je het motor segment en de mesjes van de maaier. Daarnaast is een robotmaaier voorzien van zwenkwielen, één aan de voorzijde om scherpe bochten te kunnen maken en twee wielen aan de achterzijde voor de stabiliteit en de aandrijving. De robotmaaier hoef je niet neer te zetten en na het uitvoeren van zijn taak naar binnen te halen. Hij maakt gebruik van een basisstation die in de tuin staat. Hier zal het apparaat zich automatisch opladen zodat hij weer voldoende energie heeft voor de volgende maai-ronde. Veel robotmaaiers keren automatisch terug naar het basisstation om op te laden als de energie op raakt. Als de taak dan nog niet volledig volbracht is, maken ze dit af als de accu is opgeladen.

Een robotmaaier werkt eigenlijk vrij eenvoudig. De messen aan de onderzijde van deze machine zorgen ervoor dat het gras op de juiste hoogte wordt gesneden. Na het afsnijden wordt het gras direct fijngemalen en over het gazon teruggeblazen. Deze zogenaamde mulch-techniek heeft als grote voordeel dat het fijngemalen gras zal dienen als een natuurlijk compost. Het zal verteren en omgezet worden tot voedingsstoffen voor het gras.

Hoe weet de robotmaaier de weg?

Als je een robotmaaier koopt met een sensor aan de onderzijde, zal deze zelf zijn weg vinden. Deze sensor zal exact de afmetingen van je gazon bepalen en niet ongevraagd ook nog even je mooie border kortwieken. Er zijn ook robotmaaiers die gebruik maken van een begrenzingsdraad. Met dit draad zul je een magnetisch veld vormen waarbinnen de robotmaaier zijn werk zal doen.

Als je een bosrijk gebied woont en een tuin hebt met vaak obstakels zoals takjes, dennenappels, eikels en bladeren is dat geen probleem. Hoewel het met het oog op slijtage beter is om deze obstakels eerst weg te halen, heeft de robotmaaier hier geen probleem mee. De messen van de maaier zullen deze kleine obstakels gewoon versnipperen.

De grotere obstakels zoals speelgoed van de kinderen, een muurtje of Bello, zal de robotmaaier uiteraard ontwijken. Hierbij maakt je elektrische tuinman gebruik van een obstakel detectie in de bumper. De maaier zal zachtjes tegen het obstakel aanrijden en automatisch naar achteren rijden om een andere weg te kiezen.

De meest geavanceerde robotmaaiers beschikken over een regensensor. Deze sensor zal zelf registreren dat het begint te regenen en op dat moment weer terugkeren naar het basisstation. Dit is wel handig om te voorkomen dat gras aan de mesjes blijft plakken en hierdoor sneller slijten. Als het weer droog is zal de robotmaaier automatisch het werk afmaken. Zowel de maaier als het basisstation kunnen overigens goed tegen regen.

Waarom een robotmaaier kopen?

Als je je afvraagt waarom je een robotmaaier moet kopen is het antwoord eigenlijk al gegeven. Je doet een investering in gemak en tijdwinst. Een robotmaaier werkt volledig zelfstandig. Je hebt er letterlijk geen omkijken naar (zelfs als je op vakantie bent). Een robotmaaier is eenvoudig te programmeren, makkelijk te onderhouden en vraagt weinig energie.

Dit apparaat staat altijd voor je klaar. Waarom zou je dan nog zelf achter de maaier aanlopen als het zo makkelijk kan?

Robotgrasmaaiers, wat kunnen ze nou, bekijk het hier


Top Robotmaaier aanbiedingen


Gerelateerde pagina's