Geüpdatet: 26 Mei 2022

Dagaanbiedingen blog

Waarom een dashcam kopen?

03 April 2019

Eén van de nieuwste “gadgets” is de dashcam. Je ziet regelmatig op internet van dit soort filmpjes voorbij komen. Veel mensen vragen zich echter af waarom ze een dashcam zouden moeten kopen. Is dit apparaat alleen voor de heb of kun je er ook nog andere dingen mee? En wat is eigenlijk het nut van zo’n apparaat? Wij gaan proberen om in deze blog alle vragen over de dashcam voor je te beantwoorden.

Wat is een dashcam

Je kunt een dashcam zien als een soort 'black box' voor in je auto. Waar in vliegtuigen al het spraakverkeer vast gelegd wordt, legt deze dashboard camera alle beelden vast tijdens jouw autorit. De beelden van de dashcam kun je gebruiken als bewijsmateriaal in geval van ongevallen, schade en bij eventuele andere zaken. Over het algemeen zijn deze camera’s voorzien van een groothoeklens zodat zoveel mogelijk van de verkeerssituatie in beeld komt. Deze camera kun je dus eigenlijk zien als jouw altijd aanwezige ooggetuige.

Een dashcam monteer je in de auto bij de voorruit. Dat kan op het dashboard maar eventueel ook met een speciale zuignap, net als een navigatiesysteem, op de voorruit zelf. Sommige dashcams kunnen ook tegen het plafond van de auto gemonteerd worden.

Dashcam legaal in heel Europa

De regelgeving voor het gebruik van de dashcam verschilt per land. In de veel landen is het gebruik van een dashcam volledig legaal en wordt het gebruik zelfs aangeraden door politie en verzekeringsmaatschappijen. Hou er echter wel rekening mee dat er in een aantal landen óf nog geen specifieke wetgeving voor het gebruik van de dashcam, óf dat het filmen met een dashcam strikt verboden is en je een flinke boete kunt krijgen als je dit wel doet. Eén van die landen is bijvoorbeeld Oostenrijk. Hoe prettig het ook zou zijn om je dashcam te installeren als je op wintersport gaat en je glijpartijen en andere zaken zou kunnen filmen, het is strikt verboden. Op de site van de ANWB vind je een lijst met Europese landen en of het dashcam gebruik wel of niet verboden is. Check deze dus altijd voor je op pad gaat, dit kan een hoop narigheid voorkomen.

Daarnaast zijn er in de Europese landen wel strikte regels omtrent de plaatsing en de bediening van de dashcam. Zo mag de dashcam het zicht niet belemmeren en net als een navigatiesysteem en een telefoon niet bediend worden tijdens het rijden.

Het nut van een dashcam

Zoals aangegeven legt een dashcam alle beeldden tijdens jouw autorit vast. Dit zijn natuurlijk beelden waar je het grootste deel van de tijd nooit iets mee zult doen. Pas wanneer je in een situatie terecht komt waarin je jouw onschuld aan de politie of verzekering zal moeten aantonen, zal het nut van dit handige apparaatje blijken. Nu is het altijd aantoonbaar wie tegen wie aanreed en wie er door rood reed.

Zeker in het buitenland kan het handig zijn om door middel van beeldmateriaal je onschuld te bewijzen. Ga bijvoorbeeld maar eens op vakantie naar Kroatië, en leg maar eens in een vreemde taal uit dat de auto voor je bij het stoplicht achteruit reed in plaats dat jij er tegenaan reed, of dat jouw licht absoluut groen was en die ander dus door rood gereden is. Met een dashcam heb je dus altijd je eigen ooggetuige mee op reis en dat geeft een veilig gevoel. Hou er wel rekening mee dat er landen zijn waar het gebruik van een dashcam verboden is, zeker ook net oog op de nieuwe privacy wetgeving. Ga dus voor vertrek na of je de dashcam mee kunt nemen.

Verkeershufters krijgen het met een dashcam ook een stuk lastiger. Wordt je namelijk gesneden, of op een andere manier belaagd in het verkeer dan is aangifte doen een piece of cake. Je hebt namelijk alles op video. Niet alleen de beelden maar ook de tijd en als de dashcam is uitgerust met GPS ook de plaats en snelheid waarmee het gebeurde.

Een ander voordeel van een dashcam is dat deze vaak ook de mogelijkheid biedt om opnames te maken als je stilstaat. Wat heeft dat nu voor nut horen we je denken, maar wat dacht je van een auto inbraak die gefilmd wordt? Of de buurman waar je flinke ruzie mee hebt en die ’s nachts even de motorkap van je auto komt bekrassen. Door middel van je dashcam kun je met beeld én geluid aangifte doen en zal de schade gemakkelijk verhaald kunnen worden.

Als taxichauffeur kun je een dashcam aanschaffen die ook de binnenkant van je auto filmt. Zeker als je ’s nachts rijdt kan dit nog wel eens een uitkomst zijn. Deze dashcams beschikken namelijk over infrarood opnames zodat je altijd terug kunt kijken wie er in je auto gestapt is. Mocht je overvallen worden of je taxi wordt vies gemaakt kan de politie altijd achterhalen bij wie ze moeten zijn. Let ook hier op de privacywetgeving en check voor je een dashcam in je taxi installeert of je niet in strijd met deze nieuwe wet handelt.

Andere voordelen van een dashcam

Een dashcam hoef je natuurlijk niet alleen te gebruiken in geval van narigheid. Ga je bijvoorbeeld met de auto op vakantie en maakt je een prachtige tocht langs de kust of in de bossen dan zal je dashcam al deze mooie beelden vastleggen en opslaan op je SD kaart. Daar komt bij dat veel dashcams over wifi beschikken en je deze prachtige filmpjes gemakkelijk kunt delen op social media. Je legt dus heel gemakkelijk dat ene leuke moment, of dat mooie schuchtere dier, automatisch vast.

Wat mag ik doen met verzameld beeldmateriaal?

Het beeldmateriaal wat je maakt met een dashcam mag je natuurlijk niet zomaar verspreiden. Dit is iets wat gebonden is aan privacywetgeving en portretrecht. Het belang van het verspreiden van het beeldmateriaal moet van groter belang zijn dan de privacy van de persoon op de beelden. Dit is echter vaak niet aan jou om te bepalen maar aan óf de politie óf de rechter. Een lichte overtreding van een andere weggebruiker zal niet voldoende zijn om het beeldmateriaal legaal te mogen publiceren.

Het kopen van een dashcam heeft dus veel voordelen mits je deze verstandig gebruikt.

Bekijk hier hoe je een dashcam installeerd


Top Dashcam aanbiedingen


Gerelateerde pagina's