Geüpdatet: 21 September 2023

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een kachel?

06 Mei 2019

Er zijn van die dagen, vooral in de herfst of in het voorjaar dat het net wat killig en frissig is in huis. Continue doorstoken is gezien het milieu en de huidige prijzen voor veel mensen geen optie meer, dus is het fijn om een alternatief in huis te hebben. Daarom schaffen veel mensen tegenwoordig een extra kachel aan. Maar waar moet je nou op letten tijdens het kopen van zo’n kacheltje? Vroeger waren die apparaten vooral in het energieverbruik extreem prijzig, maar is dat nog steeds zo? Wij gaan je er in dit artikel meer over vertellen.

Kachel of bijverwarming

Een kachel wordt ook wel bijverwarming genoemd. Het is een apparaat dat warmte uitstraalt met het in een korte tijd opwarmen van ruimtes als doelstelling. Het is een losse verwarming die je apart gebruikt en niet aansluit op je centrale verwarming. Ideaal om tijdens de overgangen van de seizoenen nog niet de centrale verwarming aan te hoeven zetten maar toch wat extra warmte in huis te hebben. Daarnaast kun je deze kachels ook in een ruimte zoals de schuur of garage plaatsen als je aan het klussen bent of wat dacht je van je kantoor. Kachels of bijverwarmingen bestaan in verschillende uitvoeringen, zoals de houtkachel, de ventilatorkachel, de halogeen kachel, de petroleumkachel, de convectorkachel en de elektrische straalkachel.

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een kachel?

Kachels of bijverwarmingen dienen over het algemeen als een extra warmtebron. Er is reeds een verwarming aanwezig die in de ruimte voor een basistemperatuur zorgt. Soms is een hoofdverwarming alleen echter niet voldoende. Daarbij kun je denken aan situaties als ramen die enkel glas hebben, als je tocht voelt bij een glazen pui, optrekkende kou door een slecht geïsoleerde vloer. Met bijverwarming kun je dus op een eenvoudige manier extra warmte creëren op de plekken waar jij dat nodig vindt. Maar waar moet je nu precies op letten als tijdens het kopen van zo’n kachel? Voor een groot deel hangt dat af van de eigenschappen die je zelf belangrijk vindt.

Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een vorstvrijstand. Dit wil zeggen dat de kachel er automatisch voor zorgt dat de temperatuur boven de 0 graden wordt gehouden. Het apparaat schakelt zichzelf in bij +5. Zo blijft de ruimte waarin de kachel staat vorstvrij en kunnen de leidingen niet bevriezen.

Daarnaast is het fijn als er een regelbare thermostaat op de kachel zit. Daarmee houd je kachel rekening met de temperatuur in de te verwarmen ruimte. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan zorgt de thermostaat ervoor dat de kachel de ruimte niet nog verder gaat verwarmen. Het apparaat zal zich dan een tijdje uit schakelen. Zo verbruik je veel minder energie en voorkom je ook dat het te warm wordt.

Let er bij aanschaf ook op dat de kachel een opvalbeveiliging heeft. Mocht je spelende kinderen in huis hebben of Bello botst er eens tegenaan dan wordt de stroom meteen uitgeschakeld als de kachel omvalt. Wel zo veilig.

Het laatste punt waar je op moet letten tijdens het kopen van een kachel of bijverwarming is het vermogen. Kijk van te voren goed hoe groot de ruimte is die je wilt bijverwarmen. Hoe groter de oppervlakte van de ruimte hoe hoger het vermogen dient te zijn. Om je een klein voorbeeld te geven: 750 W volstaat niet voor een oppervlakte van 35 m², daar heb je echt meer capaciteit voor nodig.

Bekijk hier hoe je een kachel plaatst.


Top Kachel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's