Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vloerkleed?

05 April 2018

Een vloerkleed zorgt voor sfeer en warmte in huis. Het zal een sfeerbepalend element zijn van een woonruimte. Een mooie tapijt kan de uitstraling van een ruimte immers volledig bepalen. De keuze van een tapijt zal in eerste instantie afhankelijk zijn van smaak, maar er zijn meerdere aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een vloerkleed. Dit begint vanzelfsprekend bij de afmeting en de vorm van het kleed. Vloerkleden zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en vormgevingen, zoals vierkant, rond of rechthoekig. Daarnaast zijn er ook vloerkleden met afwijkende vormen.

Hoogpolig- of laagpolig tapijt?

Je kunt kiezen uit een hoogpolig- of laagpolig tapijt. Een hoogpolig tapijt is gemaakt van een langere lus en heeft hierdoor een dikkere en zachtere structuur. Het maakt de ruimte warmer en is daardoor fijner om op blote voeten overheen te lopen. Ook hierin zijn diverse opties te verkrijgen. Een vaste pool structuur zorgt ervoor dat de lussen goed rechtop blijven staan. Een losse structuur zorgt dat de lussen iets meer geplet worden en gaan liggen. Een hoogpolig tapijt geeft een luxe uitstraling, maar heeft als nadeel dat het lastiger schoon te houden is dan een laagpolig tapijt, waarbij de lus veel kleiner is. Een laagpolig tapijt heeft hierdoor een wat strakkere uitstraling. Daarnaast is er veel meer kleurvariatie toe te passen in deze kleden en zijn er kleden te verkrijgen die passend zijn bij iedere smaak of wens. Zoals je hieruit kunt opmaken, zijn de kinderkleden ook vrijwel altijd een laagpolig tapijt. Deze zijn niet alleen voorzien van kleurrijke designs maar zijn ook makkelijker schoon te houden.

Materiaalkeuze voor vloerkleden

Als je op zoek bent naar vloerkleden, zul je zien dat je kunt kiezen uit diverse materialen. De materialen kun je in twee categorie├źn onderscheiden: je kunt kiezen voor natuurlijke materialen of synthetische materialen. Katoen is een sterk natuurlijk materiaal wat veel toegepast wordt in laagpolige tapijten. Katoen heeft een hele mooie stijlvolle uitstraling, maar is wel gevoelig voor vlekken en verkleuring. Ook met betrekking tot de randen heb je bij een katoenen kleed veel opties. De randen kunnen een opvallend onderdeel van het vloerkleed vormen, maar ook onopvallend worden weggewerkt.

Een wollen kleed heeft een zeer luxe uitstraling. Een ander voordeel van wol is dat het materiaal vuilafstotend is. Dit is erg handig, omdat wol meer toegepast wordt in een hoogpolig tapijt, dat juist lastiger schoon te houden is. Een hoogpolig wol tapijt voelt lekker zacht aan en de lussen veren weer omhoog als er overheen gelopen is. Daarnaast werkt wol (door de stilstaande lucht tussen de polen) isolerend, geluiddempend en is goed voor de akoestiek. Het grote nadeel van wol is dat het snel gaat pluizen.

Sisal vloerkleden zijn gemaakt van een sterk en duurzaam materiaal. Deze vezel wordt veelvuldig toegepast in de vervaardiging van touw en lijkt sterk op een kokos vloerkleed. De kleden zijn dan ook zeer slijtvast en hebben een natuurlijke kleurstelling. Door de grove structuur van de kleden zijn deze kleden minder zacht om met blote voeten overheen te lopen en lastig schoon te maken in geval van vlekken.

Vloerkleden van synthetische materialen zijn tegenwoordig nauwelijks meer van de natuurlijke materialen te onderscheiden. Wat zachtheid betreft doen deze kleden niets meer onder ten opzichte van de natuurlijke kleden. De kleden zijn makkelijker schoon te maken en te houden en zijn niet gevoelig voor het verkleuren. Deze kleden zijn verkrijgbaar in een grote variatie in afmetingen en designs, zodat ze een mooi geheel vormen met de uitstraling van je woning.

Top Vloerkleed aanbiedingen


Gerelateerde pagina's