Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Vitamine D: Feiten en Fabels!

01 November 2018

Zoals je misschien wel weet is Vitamine D één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken. Door UV-straling uit zonlicht wordt cholesterol in onze huid omgezet in Vitamine D. Daarnaast krijg je ook Vitamine D binnen door het eten van verschillende soorten voedsel, zoals: vis, eieren, yoghurt en kip. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van de spieren en zorgt voor opname van calcium en fosfaat uit voedsel. Calcium en fosfaat zijn nodig voor je botten en je gebit.

Er gaan een hoop onjuistheden rond over deze vitamine en daarom hebben wij een aantal feiten en een aantal fabels voor je op een rijtje gezet.

Feiten

 • Vitamine D maak je ook zelf aan: zo’n 70-90% van de benodigde hoeveelheid Vitamine D maakt je lichaam zelf aan. Om dit te kunnen doen heeft je lichaam zon nodig. Als je ouder wordt maakt je lichaam minder Vitamine D aan.
 • Extra Vitamine D slikken is soms nodig: In sommige gevallen maakt je lichaam minder Vitamine D aan, in ieder geval niet zoveel als je daadwerkelijk nodig hebt. Dit kan zijn wanneer je ouder wordt, wanneer je niet genoeg buiten komt of wanneer je bedekkende kleding draagt. In deze gevallen is het slim om extra Vitamine D te slikken omdat dit ervoor zorgt dat je weerstand goed blijft en je sterke botten en spieren houdt.
 • Je kan te veel Vitamine D binnen krijgen: Een overschot aan Vitamine D ontstaat niet snel en is uitzonderlijk, maar het kan wel.
 • Fabels

 • Vitamine D hoef je pas te slikken na je 65-ste: Het is belangrijk om een Vitamine D tekort te voorkomen omdat dit gevolgen kan hebben op je botten en spieren. Voor vrouwen is het verstandig om rond hun 50ste te beginnen met het slikken van Vitamine D, mannen kunnen hier meestal later mee beginnen.
 • Ons voedsel bevat geen Vitamine D: Er zijn verschillende soorten voedsel die wel degelijk Vitamine D bevatten, zoals: vette vis, volle zuivel, roomboter en vet vlees. Er is echter maar beperkt Vitamine D aanwezig in deze producten, alleen voeding is dus niet genoeg.
 • Bekijk hier een filmpje met uitleg over Vitamine D


  Top Vitamine D aanbiedingen


  Top Vitamine aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's