Geüpdatet: 21 September 2023

Dagaanbiedingen blog

Veilige kinderstoel kopen waar op letten?

09 September 2019

Veilige kinderstoel kopen waar op letten?

Er zijn veel eisen die gesteld worden aan een kinderstoel. De stoel moet uiteraard comfortabel zijn voor je kindje, maar ook praktisch zijn in het gebruik, bij je interieur passen en vooral veilig zijn. Dat laatste is uiteraard het belangrijkst. Een goede kinderstoel is een veilige kinderstoel. Veel mensen vragen zich af waar je op moet letten als je een veilige kinderstoel wilt kopen. In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag en geven we je een aantal voorbeelden van kinderstoelen die hieraan voldoen.

Verschillende soorten kinderstoelen

Voordat we verder gaan over de veiligheidseisen die je moet stellen aan een kinderstoel nemen we de verschillende opties in dit segment met je door. Er zijn namelijk veel soorten kinderstoelen waaruit je kunt kiezen. De traditionele kinderstoel is gemaakt van hout, kunststof, plastic of zelfs van RVS staal. De klassieke kinderstoel heeft weinig functionaliteiten maar dat hoeft niet als een nadeel gezien te worden. Hierdoor kan er immers ook minder fout gaan met betrekking tot veiligheid.

Een meegroei kinderstoel is wat duurder in aanschaf, maar zoals de naam al aangeeft, doe je er ook langer mee. Je kunt de maatvoering van de stoel aanpassen op de groei van de kleine. Meegroeistoelen kunnen vaak in en uitklappen waardoor deze voorziening makkelijk opgeborgen kan worden. Een meegroeistoel bevat wel vaak kleine- en losse onderdelen.

Kinderzitjes van stof zijn in veel situaties erg praktisch. Je kunt bijna elke stoel binnen een kort tijdsbestek ombouwen tot prettig zitje voor je kindje. Dit is een ideale optie voor onderweg want het zitje kun je eenvoudig meenemen in de meeste luiertassen. Het is echter géén zitverhoger waardoor het kindje vaak niet bij de tafel kan. Daarnaast is er géén beschikking over een eettablet.

Waar moet je op letten bij aankoop van een veilige kinderstoel?

Er zijn zeker wel een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een veilige kinderstoel. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bij de opsomming van de verschillende soorten kinderstoelen kan een ongelukje in een klein hoekje zitten. Denk aan een kinderstoel die niet past bij de lengte van je kindje, de kleine onderdelen of het gebrek aan een eettablet. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en als je iets wilt voorkomen is dat het wel.

Het is goed om te realiseren dat de meeste ongelukken met een kinderstoel worden veroorzaakt door een val. Dit komt doordat veel kinderen uiteraard erg beweeglijk zijn. Het is dus van groot belang dat de kinderen goed vastzitten. Alleen een heupgordeltje is hierbij vaak niet voldoende. Dit is zeker iets wat je niet moet onderschatten. Als deze iets te los zit, kunnen de ergste ongelukken gebeuren. Als je kiest voor een kinderstoel waarbij je een kruisband kunt bevestigen aan een gordelband, maak je een “veilige” keuze. Voorwaarde is wel dat je de gordel kunt verstellen en eenvoudig vast te maken zijn. Uiteraard moeten deze gordels gemaakt zijn van zacht, stevig materiaal en mogen ze niet snijden.

Praktische zaken met betrekking tot veiligheid kinderstoelen

Tot slot nog een aantal praktische zaken. Een voetensteun zorgt voor comfort van je kindje (één van de andere eisen aan een kinderstoel) maar moet wel verstelbaar zijn. Het kindje zou zich erop kunnen afzetten. Om dezelfde reden moet je de stoel ook niet tegen de tafel, kast of muur zetten. Let op dat de kinderstoel altijd een goede stabiliteit heeft, zowel voor-, zij- als achterwaarts. Het eetblad moet niet door het kindje zelf losgemaakt kunnen worden en de kans op beknelling van lichaamsdelen of het snijden aan scherpe randen moet uiteraard volledig voorkomen worden. Het belangrijkste is uiteraard dat je je kindje nooit alleen in de kinderstoel laat zitten en niet uit het oog verliest.

De 7 belangrijkste veiligheidseisen voor een kinderstoel op een rijtje:

 • Goede stabiliteit van het frame
 • Voorzien van een rechte rugleuning
 • Eetblad stevig aan de stoel bevestigd
 • Geen scherpe onderdelen waar het kindje zich aan kan snijden
 • Beschikt over minimaal vier blokkeerbare wielen
 • Kan niet onverwacht inklappen
 • Heeft een gewichtsaanduiding die past bij de doelstelling
 • Wat zijn goede merken in kinderstoelen?

  Er zijn diverse merken die kinderstoelen op de markt brengen. Weet je wat goede merken zijn in kinderstoelen? We zullen je een eind op weg helpen met deze suggesties. Als je voor een van de onderstaande kinderstoelen kiest, maak je de keuze voor een veilige kinderstoel. We hebben bij het samenstellen van dit lijstje géén specifieke volgorde aangehouden. Daarnaast hebben we verschillende soorten kinderstoelen in het lijstje opgenomen om je een compleet beeld te geven.

 • Koelstra Dino Plume
 • Nuna Zaaz
 • Stokke Tripp Trapp
 • Safety 1st Timba
 • Hauck Sit'n Relax
 • Minimonkey minichair
 • Baninni meegroei kinderstoel
 • Tiamo meegroeistoel
 • Topmark Jaden Kinderstoel Luxe
 • Happy Baby Kekk Hi! Chair kinderstoel
 • Veilige kinderstoel kopen waar op letten? Bekijk het hier


  Top Kinderstoel aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's