Geüpdatet: 29 November 2022

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kopen van skischoenen!

07 Februari 2019

Het wintersport seizoen is in volle gang en om te zorgen dat jij straks ook lekker de piste op kunt gaan wij je tips bij het kopen van skischoenen geven. Dat is namelijk niet iets wat je moet onderschatten. Skischoenen zijn een belangrijk onderdeel van je uitrusting en niet zomaar één twee drie aangeschaft. Er zijn een hoop zaken waar je op moet letten. De tijd dat pijn in je voeten en een oncomfortabel gevoel tijdens het skiën erbij hoorde, ligt ver achter ons. Lees dus voordat je naar de winkel gaat om skischoenen te kopen eerst even onze blog.

Om te beginnen

De allereerste tip die we je kunnen geven bij het kopen van skischoenen is: “Ga naar een gespecialiseerde wintersport winkel!” Maak vooral niet de fout die heel veel mensen voor jou gemaakt hebben en laat je niet verleiden door tweedehands schoenen. Ook al ziet dit er nog zo verleidelijk uit, je krijgt er gegarandeerd ellende mee. Is het niet al thuis vlak na je aankoop, dan zeker zodra je de piste opstapt.

Geen enkele voet is namelijk hetzelfde. Wat voor de één comfortabel zit, kan voor de ander een drama zijn en pijnlijke en afgeknelde voeten veroorzaken. Niet doen dus! Het aanmeten van de juiste skischoenen is één van de belangrijkste dingen als je skischoenen gaat kopen. In een goede wintersport winkel werken mensen, zogenaamde bootfitters, die jou daar uitstekend bij kunnen helpen.

Guttegut wat zijn we sexy

Natuurlijk wil je de blits maken op de piste. Je wilt zo sexy mogelijk voor de dag komen. Het liefste in een passende outfit, en vooral je skischoenen moeten matchen met de rest. Het liefste wil je ook nog eens geen helm op want de kans om die leuke skileraar te versieren wordt dan alweer wat kleiner.

Natuurlijk is het leuk als je skischoenen leuk matchen met je outfit, maar als je skischoenen gaat kopen, laat je dan vooral niet leiden door mooie kleuren, de looks, of het merk. Het is veel belangrijker dat je nieuwe skischoenen goed passen en aansluiten op jouw voeten en je skiniveau. Ga dus vooral blanco naar de winkel, laat je voeten opmeten en kijk wat het beste bij je past. Het mooiste zou zijn als je daarbij ook niet op de prijs hoeft te letten maar die luxe heeft natuurlijk niet iedereen.

Neem de tijd

Ga niet op het allerlaatste moment skischoenen kopen en verwacht vooral niet dat je binnen een kwartiertje klaar bent om in de auto op weg naar je wintersport bestemming te stappen. Neem ruim de tijd om skischoenen te kopen, maar ga ook ruim voor vertrek naar de winkel. Hou het paar dat het lekkerste zit eens een kwartiertje aan en neem verschillende keren een skihouding aan. Loop wat heen en weer en kijk of de schoen ook daadwerkelijk goed en lekker blijft zitten. Ga niet op koopavond of op zaterdag skischoenen passen, wat dat zijn de drukste momenten in de winkel. Laat als het even kan de kinderen zodat je rustig de tijd hebt om je volledig op je skischoenen te concentreren.

Als je de juiste schoenen hebt gevonden, test ze dan eerst even uit op een Nederlandse indoor baan met “echte” sneeuw. De temperatuur is in een indoor baan heel anders dan in de winkel en zo kom je erachter of en nog wat zaken aangepast moeten worden. Je kunt dan veel makkelijker terug naar de winkel dan dat je in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk voor het eerst met je nieuwe schoenen op de piste staat en erachter komt dat ze toch nét op wreef iets te veel knellen…….

Laat je voeten opmeten

Net als met de aanschaf van goede sportschoenen is het ook bij skischoenen verstandig om je voeten op te laten meten. Een goede bootfitter zal hier uit zichzelf al mee komen. De lengte en breedte van je voeten, de hoogte van de wreef en de vorm van je voetzool zijn erg belangrijke punten tijdens de voetanalyse. Alleen vragen naar je schoenmaat is absoluut onvoldoende. Je zult overigens de eerste niet zijn die met een veel te grote skischoen de piste op stapt. Een té grote, té kleine of überhaupt slecht passende skischoen zorgt voor veel problemen en dat is het laatste waar je tijdens je welverdiende vakantie op zit te wachten.

Bij de goede maat van een skischoen, raak je als je rechtop staat net de voorkant van de schoen met je tenen, als je in skipositie gaat staan komen je tenen los. Ook in de breedte moet de schoen goed aansluiten.

Neem je skisokken mee

Tijdens het wintersporten heb je speciale skisokken aan. Sokken die je voet lekker warm houden, extra bescherming op de wreef, de scheenbenen en de hiel zodat je geen pijn krijgt in de skischoenen. Draag deze dus ook tijdens het passen van nieuwe skischoenen. Je hebt er niets aan om met dunne sportsokjes, die je misschien in Nederland dagelijks aan hebt, je skischoenen uit te gaan zoeken als je op plaats van bestemming hele andere sokken gaat dragen. Je kan dan best wel eens bedrogen uitkomen.

Zorg er daarnaast ook voor dat je een broek aan hebt die je ver genoeg op kunt rollen. Ga dus niet met een skinny broek je nieuwe skischoenen kopen want dit geeft een vertekenend beeld bij het passen.

Wees eerlijk over je ski niveau en kies de juiste flex

De bootfitter zal je vragen naar je skiniveau. Dit zijn niet de jaren dat je al op de ski’s staat, want dat is in de meeste Nederlandse gevallen pure onzin. Als je de weken dat je op de ski’s gestaan hebt bij elkaar optelt, komen de meeste mensen niet eens tot een jaar. Het gaat erom hoeveel skiles je gehad hebt, hoeveel wéken je geskied hebt, of je een snelle skiër bent of dat je het liever wat rustiger aan doet, hoe je techniek is en of je meer een on piste of een off piste skiër bent. Wees hier vooral eerlijk in. Je hebt er niets aan om jezelf in de winkel neer te zetten als de winnaar van de Hahnenkammrennen terwijl je in werkelijkheid net aan een blauwe kinderpiste af komt.

Ga dus voor een skischoen die het beste bij jou skistijl past en kies een skischoen met de juiste flex. De flex van een skischoen is de zogenaamde stijfte van de schacht. De goede stijfte van je schoenen vind je door te passen en te proberen. Belangrijk is dat je goed druk kunt zetten op de voorschacht van de schoen. Dit doe je door middel van je knieën buigen en naar voren te leunen. Krijg je amper beweging in de schoen of maar een klein beetje dan is deze te stijf. Dit betekent dat een skiër die sportief en aanvallend skiet, een stijvere schoen nodig heeft dan een beginnende skiër. Tegelijkertijd heeft een goede maar rustig skiënde skiër meer baat bij een soepele schoen. Veel mensen skiën met een te stijve schoen, deze zit een goede techniek dan ook danig in de weg, waardoor je veel minder controle over je ski’s hebt.

Zit er ook een loopstand op de schoen

Het volgende klinkt misschien een beetje raar, je gaat er immers mee de ski’s en de piste op, maar in sommige gevallen kan het fijn zijn als er een loopstand op je skischoen zit. Denk bijvoorbeeld aan de gondel in en uit stappen, lekker gaan lunchen, of de apres ski. Als je een skischoen met een hoge flex hebt, of je schoenen in de racestand hebt staan kan lopen nog wel eens lastig worden. Het is dan fijn als je je schoenen in de loopstand kunt zetten waardoor de schoenen zowel naar voren als naar achteren kunnen bewegen. Mocht deze stand niet op de schoenen van jouw keuze zitten maar zitten deze schoenen toch het lekkerste? Dan kun je eventueel ook de sluitingen en het eventuele klittenband van de schoen los maken.

Je ziet dat er een hoop komt kijken bij het aanschaffen van nieuwe skischoenen. Het is dan ook niet een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. Laat je in de winkel door een goede bootfitter goed informeren en adviseren. Zo heb jij uiteindelijk het meeste plezier van je nieuwe skischoenen.

Bekijk hier een aantal tips over het aantrekken van skischoenen!Top Skisokken aanbiedingen


Gerelateerde pagina's