Geüpdatet: 17 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kopen van een monitor

02 Oktober 2018

Een goede monitor is essentieel om prettig met een pc te werken. Daarom is het goed om een aantal zaken goed te overwegen voordat je een nieuwe monitor gaat kopen. In dit artikel delen we de belangrijkste tips waar je rekening meer moet houden bij het kopen van een monitor.

Als je je verdiept in de vele verschillende soorten en maten monitoren, zul je snel de conclusie trekken dat je een veelzijdige keuzemogelijkheid hebt. De juiste keuze hangt voornamelijk af van je gebruik van een monitor. Als je vrijwel dagelijks lang en intensief gebruik maakt van een monitor, zul je een andere keuze maken dan wanneer je af en toe de computer aanzet. Daarnaast zullen fanatieke gamers een hele andere monitor kiezen als mensen die voor zakelijke doeleinden op het scherm moeten kijken.

Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een monitor?

Er zijn diverse zaken waar je aan moet denken bij de aanschaf van een monitor, maar het allereerste waar je je gedachten over moet laten gaan is waar je het beeldscherm precies voor gaat gebruiken. Als je dit voor jezelf “in beeld” hebt, weet je wat je keuzemogelijkheden zijn. Zoals aangegeven zul je een hele andere monitor kiezen als je deze voornamelijk gebruikt voor de weergave van video’s en games dan voor het schrijven van teksten.

Keuze in LCD technologie van een monitor

Het enige wat vrijwel vast staat is dat je zult kiezen voor een LCD monitor. Dit kunnen we makkelijk zeggen, want vrijwel iedere monitor is een LCD monitor. De afkorting LCD staat voor Liquid Crystal Display. Dit houdt in dat het beeld wordt gevormd door vloeibare kristallen. Hiermee wordt meteen duidelijk dat ook een LED monitor een LCD scherm is. LED is immers géén schermtechnologie maar een term is voor de gebruikte blacklight. LED is energiezuinig en zorgt voor een uitstekende beeldkwaliteit.

Er zijn drie verschillende LCD technologieën waaruit je kunt kiezen. Eén van deze beeldtechnologieën is twisted nematic. Deze TN panelen hebben het voordeel dat ze een snelle weergave hebben. Hierdoor is dit scherm een uitstekende optie voor gamers waar iedere milliseconde telt. Een snelle weergave wordt ook wel de reactietijd genoemd, de tijd dat een pixel nodig heeft om van een zwarte kleur in een witte kleur te veranderen. Hoe sneller deze tijd, hoe kleiner de kans op onvolkomenheden in het beeld. Deze twisted nematic technologie heeft echter het nadeel dat de inkijkhoek en de kleurweergave veel minder zijn dan de andere technologieën.

Een andere schermtechnologie is In-Plane Switching (IPS). Deze techniek heeft een veel betere inkijkhoek en kleurweergave. Gezien het feit dat IPS tegenwoordig ongeveer dezelfde prijsklasse heeft als TN panelen, is dit een uitstekende optie. De In-Plane Switching technologie is een uitstekende keuze voor het bewerken van foto’s en video’s. Een IPS scherm is met betrekking tot prijs en kwaliteit een prima optie voor alledaags computergebruik.

De laatste optie is de AMVA technologie. Deze letters staan voor advanced multi-domain vertical alignment. Met betrekking tot prijs en techniek zit deze technologie tussen TN en IPS in. Het grote voordeel van deze technologie is de extreem diepe zwartwaarde in combinatie met het hoge contrast. Dit maakt deze technologie juist uitstekend geschikt voor het kijken van films.

De resolutie van een beeldscherm

De term “pixels” is al even voorbij gekomen in deze tekst. Een pixel is een beeldpunt in een scherm. Een monitor bestaat uit een grote hoeveelheid pixels die gezamenlijk het beeld vormen. Dit wordt de resolutie van een beeldscherm genoemd. Hoe meer pixels in een beeldscherm verwerkt zijn, hoe scherper het beeld. Als je kiest voor een full HD resolutie heb je de beschikking over 1920 x 1080 pixels. Dit is de resolutie die je in de meeste beeldschermen terug zult vinden en uitstekend past bij het gemiddelde gebruik.

Professionals in grafische takken zullen een hogere resolutie opteren. Een hogere resolutie zoals 2550 x 1440 pixels wordt WQHD genoemd. Als je nóg een stap verder wilt gaan kom je uit op UHD of 4K. Hierbij heb je de beschikking over 3840 x 2160 pixels. Een 4K scherm is maar liefst 4 keer zo scherp als een scherm met full HD resolutie, dit is erg prettig bij een schermgrootte vanaf 27 inch. Als je de keuze maakt voor een hoge resolutie is het wel belangrijk dat de grafische kaart in je pc hierop aansluit.

De maatvoering van monitoren

Deze bovenstaande keuzes brengen je bijna vanzelf bij het overwegen van de grootte van het beeldscherm. De maatvoering van monitoren wordt aangegeven in inches (1 inch = 2,54 centimeter) en is een weergave van de diagonale afmeting van een scherm. Vanzelfsprekend hangt aan een groter scherm een hoger prijskaartje maar voor het gebruiksgemak is het goed om niet voor een té klein scherm (19”) te kiezen. Een monitor van 24” is eigenlijk de minimale afmeting om prettig te kunnen werken.

Wanneer er in meerdere programma’s tegelijk wordt gewerkt is een groter formaat wel aan te raden. Deze zijn dan makkelijker naast elkaar te openen. Ook voor het online tv kijken van films en series is een groter formaat een betere keuze. Veel mensen ervaren het als zeer prettig om met een 27 inch scherm te werken. Deze maatvoering is eigenlijk geschikt voor alle doeleinden.

Bij het kiezen voor de juiste maatvoering van de monitor is het ook verstandig om naar de beeldverhouding te kijken. Dit is de verhouding tussen de breedte en hoogte van het scherm. Bij het maken van deze keuze kun je in je achterhoofd houden dat 4:3 uitstekend geschikt voor doelstellingen als internetten, e-mailen en lezen. Voor TV gerelateerde uitzendingen is een beeldverhouding van 16:9 aan te raden.

Andere belangrijke tips bij het kopen van een monitor

Naast deze bovenstaande tips zijn er nog een aantal andere belangrijke tips die van belang zijn om rekening mee te houden bij het kopen van een monitor. De belangrijkste tip heeft betrekking op de aansluitmogelijkheden van het met de pc zelf, zeker als je gebruik maakt van een ouder type pc. Oudere pc’s zijn vaak voorzien van een VGA of een DVI aansluiting die niet op de nieuwe monitoren zitten. De meest voorkomende connectie wordt tot stand gebracht met een HDMI aansluiting. Daarnaast is de aansluiting met de grafische kaart zoals aangegeven een criterium. Vind je het vervelend of zonde van je ruimte om luidsprekers op je bureau te hebben staan? Koop dan een monitor met ingebouwde luidsprekers.

Tot slot is het verstandig om rekening te houden met ergonomie. Op het moment dat je de monitor in hoogte kan verstellen zul je altijd de juiste werkhouding kunnen aannemen als je aan het werk bent en hierdoor lichamelijke klachten kunnen voorkomen. Ook dit is een belangrijke tip bij het kopen van een monitor, misschien wel dé belangrijkste.

Bekijk hier een filmpje met advies over het kopen van een monitor


Top Monitor aanbiedingen


Gerelateerde pagina's